Az antiszemitizmus a demokrácia ellensége

2017. augusztus 16. 13:47

Azt is le kell szögezni, hogy a zsidók soha, semmilyen körülmények között sem okai az antiszemitizmusnak.

2017. augusztus 16. 13:47
Marsovszky Magdolna
168 Óra

Hajtóereje az egyéni és kollektív félelmekben, paranoid szorongásokban rejlik, ellenségképei tehát ott keresendők, ahol a félelmei. Ezek a felvilágosodás óta az univerzalizmus, a liberális demokrácia, az emberi jogok, a sokszínűség, a plu­­ralizmus és a diverzitás. Így lesznek a nyílt társadalom auto­­nóm egyéneiből a modern antiszemitizmus »zsidói«. Az antiszemitizmus olyan közegben terjed leginkább, ahol az emberek egyértelműségre vágynak, és az egyéni felelősséget áthárítják valaki másra, legyen az akár nemzetvezető, akár spirituális hatalom.

Azt is le kell szögezni, hogy a zsidók soha, semmilyen körülmények között sem okai az antiszemitizmusnak.

Ha bennük keressük az okokat, azt is állítjuk, hogy ha ők nem lennének, nem lenne antiszemitizmus. Ez viszont a népirtás iránya. Az antiszemitizmus »zsidója« még abban az esetben sem oka a gyűlöletnek, ha a sztereotípia egybeesne a támadott személy reális valóságával. Az egyik fontos ilyen sztereotípia a »zsidó kapitalista« vagy »zsidó nagytőkés«, és ennek különböző variációi, például a »pénzmaffia«, a »vérszívó oligarcha«, valamint ezek dehumanizáló hasonlatai, a »népet elnyomó polip«, a »mindent behálózó pók« vagy a »kis oligárchákat szoptató nagy oligarchadisznó«, amely utóbbiak a legrégibb, még a vallási alapú középkori antijudaista sztereotípiára utalnak. Mindezek a »zsidó világ-összeesküvésről« szóló paranoid elképzelés szüleményei.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 310 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. augusztus 18. 16:59
Hát,leszögezni le lehet /ott a 168 tóránál, pláne Soros pénzből/,de ettől a hitsorstársakkal szembeni antiszemitizmus mit sem változik. Ugyanis évszázadok óta jelen van,pedig már hányan leszögezték!!
Akitlosz
2017. augusztus 17. 18:30
Pedig nélkülük még az antiszemita fogalom sem létezne.
Wotan
2017. augusztus 17. 16:08
Pont az ilyen szerzők és írásaik miatt is létezik antiszemitizmus
Box Hill
2017. augusztus 17. 12:52
A demokrácia építéséről: Slomo és Izzi hosszú idő után találkoznak ismét. - Slomokám- kiáltja Izzi - hogy vagy, hogy van a családod? Úgy emlékszem három fiad van, bizonyára már felnőttek. - Igen – válaszolja Slomo – a legidősebb Moszkvában van, ott építi a kommunizmust. A középső Magyarországon él és ott építi a kommunizmust. A legkisebbik pedig Izraelben van. - És mondd, ő is építi a kommunizmust? - Megbolondultál? A saját hazájában? Forrás: Steven Lukes & Itzhak Galnoor: No Laughing Matter (Nem nevetni való dolog), Penguin, 1987, 57.old.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!