Az erózió éve

2017. május 16. 08:54

Az már világos, hogy 2017 még nem a lázadás éve lesz, de nem is a diadalittas neoliberális visszarendeződésé.

2017. május 16. 08:54
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

„Lassan itt a június, a felező hónap, s az már világos, hogy 2017 még nem a lázadás éve lesz, de nem is a diadalittas neoliberális visszarendeződésé. Ha már a jelzőkhöz ragaszkodunk, akkor sokkal inkább a folytatódó erózióé. A különféle választási eredményekből ugyanis leginkább az olvasható ki, hogy a politika még mindig nem képes érzékeny füllel meghallani a fenyegető társadalmi morajlásokat; új problémákat kezelne makacsul a régi módon.

Kontinensünk legnyugodtabb szeglete Skandinávia, arrafelé a bal- és a jobbközép egyaránt szembeszegül a társadalmat minden áron maga alá gyűrő, széttrancsírozó neoliberális gazdaságpolitikával. Feszültségek a skandináv országokban is akadnak, de a többiek alighanem szívesen cserélnének velük. Norvégia, Svédország, Dánia versenyképes világpiaci szereplők, anélkül, hogy ezzel alapjaiban rendítették volna meg középosztályaik jóléthez szokott szociális komfortérzetét. Idealizálni persze ezt a modellt sem kell, bár nem ártana kissé közelebbről venni szemügyre.

Németország pozitíve ugyancsak »kilóg« Európából, lévén a kontinens gazdasági nagyhatalma, motorja az integráció legfőbb haszonélvezője. Középpártjai - ellentétben a skandinávokéval - a neoliberalizmus éllovasai, amit a német gazdasági előnyök bázisán különösebb kockázatok nélkül meg is tehetnek: van miből a jólétet biztosítaniuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. május 16. 15:37
Forr a társadalom nyugaton. Lefojtják. Meddig?
zolizolizoltan
2017. május 16. 13:44
Európa lázadása elleni szer már ott van a fiókban, csak elő kell venni: ez a szer az elitállamok szövetkezése az EU-n belül. Úgy tűnik, a fiókban lehet hagyni. Hacsak! Hacsak Macron beváltja a választási ígéreteit, de erre kis esélyt látok.
szemlelo
2017. május 16. 11:58
A francia helyzetet ítéljük meg majd a parlamenti válszatás után. Akkor lesz majd látható, hogy mekkora király Macron. A nagy többségét a LePen ellen szavazók adták, nem a mögötte állók.
Mich
2017. május 16. 10:42
Nem a lázadás éve, de a pofonoké... amiket a libsibolsinácik már nagyon kiérdemeltek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!