Az átmenet éve

2017. január 01. 17:19

Sokáig hallhattuk, hogy Szlovákiában valójában nincs igazi baloldali párt, mert a Smer minden, csak nem szociáldemokrata. 2016-ra kiderült, Szlovákiában gyakorlatilag semmilyen klasszikus értékrendhez köthető párt nincs.

2017. január 01. 17:19
Mózes Szabolcs
Új Szó

Nem kell Londonig vagy Washingtonig menni, hogy érezzük: váratlan és sokkoló eseményekkel tarkított, mozgalmas évet zárunk. 

A 2016-os év nulladik kilométere a márciusi parlamenti választás. Ez négyévente így van, ám az idei választás még több elemezni való dolgot szolgáltatott, mint a korábbi vokscsaták. 

Sokáig hallhattuk, hogy Szlovákiában valójában nincs igazi baloldali párt, mert a Smer minden, csak nem szociáldemokrata. 2016-ra kiderült, Szlovákiában gyakorlatilag semmilyen klasszikus értékrendhez köthető párt nincs.  

Míg a választások előtt úgy tűnt, a konzervatív attitűdű formációkból van túlkínálat, a márciusi csata utáni terepszemle lesújtó képet mutat. Klasszikus konzervatív párt gyakorlatilag nincs (a parlamentből kimaradt KDH is egy cirkuszi mutatványostól várja a feltámadást), és Richard Sulík utóbbi egy évben tett kijelentései után úgy tűnik, liberális sem akad. A migránskérdésben, az uniós ügyekben és az általános társadalmi kérdések terén az SaS részben a protestpártokra, részben az eurorealista (máshol konzervatívok alkotta tábor) formációkra jellemző hozzáállást mutat. Így gyakorlatilag három csoportra osztható a paletta: az ideológiailag vegyes, a valaminek tűnni akaró és a protestpártok »színesítik«.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2017. január 02. 09:55
Ne csűrjük csavarjuk a dolgokat - egyetlen párt sincs Szlovákiában - Szlovákia sem volt sohasem. Volt Morva, Lengyel, Román, Szerb , Magyar királyság. Hallott valaki Szlovák királyságról ? No ugye ...
Szívemből magyar
2017. január 01. 23:13
De igen, ott minden párt nacionalista, a hidat leszámítva.
hátakkor
2017. január 01. 18:34
Igazi baloldal.. nincs ilyen. Mesterséges kitaláció
Berecskereki
2017. január 01. 17:59
Idézet az eredeti poszt alatt lévő hozzászólásból. "Mózeska év végi summázatodban semmi új nem fedezhető fel. Ismét csupán azt adod,mi puszta éned - és szennylapodé is, hitványságod és műveletlenségedet. Hitványságod azonos -hiszen pártlapként rontjátok a közéletet, a Most nevezetű fantompárt hitványságaival, hazugságaival,képmutatásaival,amikről egy árva említést sem teszel,elegánsan átlépve azokon,szembeköpve önmagatokat korábbi mantráitokkal szembesítve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!