A végvári dicsőséget felidézni politikai botrány?

2016. június 01. 07:20

A hvg.hu úgy látja, hogy L. Simon a beszédével „újraértelmezte a török kori történelmet”. Pedig nehezen tudnék ennél hagyományosabb értelmezést kitalálni.

2016. június 01. 07:20
Zsuppán András
Válasz.hu

„L. Simon László kulturális örökségvédelemért felelős államtitkár olyan nyitóbeszédet tartott egy végvári hagyományőrző fesztivál, a kilencedik alkalommal megrendezett Tatai Patara megnyitóján, amely a törökök számára állítólag sértő volt, merthogy az ünnepi beszédében »rabságnak, vallási háborúnak, megszállásnak nevezte a török uralmat Magyarországon.«

(…)

Ez nem valami eredeti megállapítás, elég felütni bármelyik történelemkönyvet, számszerűsítve megtalálható benne, hogy milyen következményekkel járt a 150 év, amikor az ország harmada kiszakadt Európából, és egy muszlim birodalom megszállása alá került, másik két harmadában pedig csak durván megfogyatkozva, a legnagyobb veszélyek és nehézségek között maradhatott fenn egyáltalán a magyarság állami létezése. Az ország közepén a települések kétharmada teljesen megsemmisült, a visszafoglalás után úgy kellett a vadonban, a mocsárban civilizációt teremteni, mint Amerikában a gyarmatosoknak. A török korban került legközelebb a magyar nemzet a megsemmisüléshez. A török megszállás következménye az ország középső részének elnéptelenedése, a kora újkori európai fejlődésből való kiszakadás, az évszázados elmaradottság a fejlett Nyugathoz képest. A török kor következménye Trianon.

A hvg.hu úgy látja, hogy L. Simon a beszédével »újraértelmezte a török kori történelmet«. Pedig nehezen tudnék ennél hagyományosabb értelmezést kitalálni. Gárdonyi Géza, esetleg, megvan még a hvg-nél valakinek? Arany János, Szondi két apródja? Zrínyi Miklós, Szigeti veszedelem?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
száraztészta-tüzifa
2016. június 02. 08:44
...a 150 év alatt az ország fele többet harcolt török szövetségben, mint ellene. A török háborúk különösen nem fekete-fehérek, mint ahogy a történelem sosem az, persze a nagyérdeműnek le kell egyszerűsíteni, mert csak úgy érti meg. ..és itt a leegyszerűsítés mellett sima aktuálpolitizálás is ment, de ezen sem akadok fenn. Megszokhattuk már... 45 óta így megy ez a Kárpát-medencében
szamarhegy
2016. június 01. 17:44
Az ügy kifutása, Tatai Patara fő szervezője, Zombori Mihály: "soha nem volt rá eddig példa, hogy politikus nyitotta volna meg a rendezvényt, és – tanulva az esetből – a jövőben sem terveznek többé ilyet."
puszika
2016. június 01. 16:10
Jaaaa! Ha a hvg.hu úgy látja akkor legjobb lapozni!!! Amúgy meg te vagy a hvg.hu fiam? Persze,persze itt egy libsi firkászról van szó.Ott aztán van arc!!
Vigyázzunk
2016. június 01. 12:43
A HVG egy szar politikai hecclappá vált. Ócska bulvár szemét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!