Venezuela: egy nemzet lassú öngyilkossága

2016. május 23. 15:00

A korrupt kormányzat folytatja a hitegetést és manipulációt, hogy egy kis kitartás kell még és minden jobbra fordul.

2016. május 23. 15:00
Mészár Kata
Danube Institute

„Venezuela lassan és mindenki szeme láttára haldoklik, több mint 15 éve. A legnagyobb probléma az, hogy az ország saját magát hajszolja az öngyilkosságba és ez a folyamat később nem fordulhat át: nem képes talpra állni és felépülni romjaiból.

De vajon mik azok az okok, amelyek elindíthatnak egy ilyen pusztító folyamatot?

Hirst számára a leginkább figyelemre méltó jellemvonások a következők. A korrupció, amely beette magát az ország éltető elemei közé, miközben a nép szemében a bürokraták és választott vezetők alapvető tulajdonságát képezi a »korrupt« jelző. Az utálatból táplálkozó politikai stratégia, a törvény, amely csakis az uralom eszköze. A választások, amelyek arra szolgálnak, hogy egy újabb diktátor helyét szilárdítsák meg a rendszerben.

És mindezek mellett folyamatos, de hasztalan reménykedés tölt el sokakat, akik még elhiszik, hogy a következő jogszabály működni fog és mindent megváltoztat, majd a soron következő választás meghozza a szabadságot, és így tovább.

A szerző sikeresen tudott segítséget nyújtani Ugandában a 25 évig tartó polgárháború után, Maliban a demokrácia kiépítésében, azonban Venezuela esetét kudarcnak éli meg. Szomorúan szemléli otthagyott szeretteit, akik belesüppednek egy olyan világba, ahonnan nincs menekvés. Életének kedves színhelyeit már a szemét, a bűz és a nyomor borítja. A korábbi luxus apartmanokat koldusok lepték el, a lakosság éhezik; és elkeseredésében, hogy túlélhessen, tyúkokat nevel a valaha fényűző és csodálatos lakások teraszán. A víz természetesen szintúgy hiánycikk, az állami televíziók csatornáján »segítségképp« elmagyarázzák, hogyan lehet egy pohár vízzel mosni.

A korrupt kormányzat pedig folytatja a hitegetést és manipulációt, hogy egy kis kitartás kell még és minden jobbra fordul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2016. május 24. 08:19
OK, hogy az olaj ára Putyin fingatása miatt annyira alacsony, de Venezuela is ezt szívja most meg. Persze a legkevésbé sem szimpi Chaves et. rendszere, de nem kellene úgy tenni, mintha a jelenlegi válság mögött nem egy világpolitikai játszma állna.
gonterl
2016. május 24. 08:06
"A korábbi luxus apartmanokat koldusok lepték el," Nálunk még senki nem lepte el a luxus apartmanokat. A kérdés az, hogy ezek az ellepők most érzik magukat jobban, vagy régebben. A jövedelmi és a vagyoni olló nyílott, vagy zárult? Az eutanáziát választhatom én is, de mint kenyérpusztítóra, más is rám erőltetheti. A két- számomra kedvezőtlen megoldás közül nekem melyiket célszerű választanom?
Választási csaló
2016. május 23. 22:59
A korrupt kormányzat folytatja a hitegetést és manipulációt, hogy egy kis kitartás kell még és minden jobbra fordul NÁLUNK MÁR 1948 ÓTA UGYANEZ MEGY! A szocializmusban is ezzel etettek 40 évig. Most az eu párti cionisták etetnek ugyanezzel, miközben 90 óta soha nem látott tatárdúlást él át az ország!
Akitlosz
2016. május 23. 18:05
Venezuelát célszerű lenne visszacsatolni Kolumbiához. Ecuadort is és Panamát is, ahogyan az egykoron is volt. Ezért is gyakorlatilag egyforma a három nagy ország zászlója. Akkor egy komoly, erős, a világban is tényező ország lennének együtt. Északon meg Kolumbia Mexikóval volt határos, meg a sok egykori tartomány mind önálló apró ország kettejük között. Panama meg azért létezik, hogy a stratégiailag fontos Panama csatorna ne egy komoly országban legyen, hanem olyanban, ami az Amerikai Egyesült Államok legfeljebb egy óra alatt meg tud szállni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!