Az elveszett kezdet

2016. március 09. 10:52

A ma Magyarországot uraló politikai erő identitását, önazonosságát tekintve antikommunista, konzervatív, nemzeti, polgári és kulturális, szekuláris értelemben keresztény.

2016. március 09. 10:52
Gerő András
Reflektor

„A mai kormányzat fő ereje már igen régóta polgáriként és nemzetiként határozza meg magát. Identitásának szerves része az antikommunizmus. Ez az az elem, amely az 1980-as évek vége, a rendszerváltás óta nagyon konzekvensen beépült identitásukba. Akkoriban ugyanis az antikommunizmus mellé még három identitáspont társult:a liberális, az alternatív és a radikális.

A liberálistól megváltak, olyannyira, hogy az ma már szemükben ellenséges identitás. Az alternatívtól megváltak, mert a konzervatív életértékek mellett kötelezték el magukat. A radikálistól csak bizonyos értelemben váltak meg, hiszen megváltozott identitásukat továbbra is nem egyszer radikális módon képviselik. Az antikommunizmus maradt; úgy tűnik, ez volt, van és lesz.

Konzervatívak lettek, s a nemzeti értékek letéteményeseinek vallják magukat. Amit lehet, átkeresztelnek nemzetire: nemzeti lett a földalap, a dohányboltok, az összetartozás, az együttműködés rendszere, a választási bizottság. A székely zászló ott leng a parlamenten a magyar lobogó szomszédságában. És ki tudja, mi jön még.

Az is önazonosságuk része, hogy polgári Magyarországot akarnak. Nem kommunistát, hanem polgárit. Pártjuk – pontosabban szólva szövetségük  nevébe ezért került be 1995-ben a polgári jelző. Az antikommunista, konzervatív, nemzeti, polgári erő újabb keletűen magához zárkóztatja a keresztény minősítést is. Ez a keresztény szó, szemben a Horthy-érával, nem akarja kizárni a zsidót  inkább szekuláris és kulturális, mint vallási tartalmú. Nem tiltják az abortuszt, noha az Alaptörvény (régi nevén Alkotmány) az élet kezdetét a fogantatástól számolják, és nem teszik minden iskolás számára kötelezővé a hittant. Szóhasználatukban a keresztény az európai kultúrkört határolja le, ezért úgy is érthető, hogy nem muszlim.

A ma Magyarországot uraló politikai erő tehát identitását, önazonosságát tekintve antikommunista, konzervatív, nemzeti, polgári és kulturális, szekuláris értelemben keresztény.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 12. 15:30
A ma Magyarországot uraló politikai erő tehát identitását, önazonosságát tekintve antikommunista, konzervatív, nemzeti, polgári és kulturális, szekuláris értelemben keresztény.” Beletelt vagy negyed évszázadba, de felismerte Gerő is!
péterx
2016. november 20. 07:21
Kedves Gerő úr ! Mivel a demokráciában a bármi nem keresztény is nemzetalkotó elem lehet , értelmetlen a fából-vaskarika szóalkotása a "szekuláris keresztényről " . Vannak a keresztény egyházak , zsidó szövetségek , más vallási csoporok , azok dolga a hitterjesztés . Önnek tudnia kellene , hoy a politika közege és a vallási közeg egyszerre tartozik össze és különbözik .
péterx
2016. november 20. 07:21
1.Azt akartam mondani , hogy a keresztény - ha keresztény - az keresztény , nincs és nem is lehet jelzője ... 2.Gerőnek pedig nincs igaza , mert a teljes keresztény hittel élő embernek is tudomásul kell vennie a politika közegét / például , keresztény politikus sem eröltetheti rá az abortusszal kapcsolatos nézetét másokra . Abból csak néplázadás törne ki . Kampányolhat , felvilágosíthat , érvelhet , kedvező feltételeket teremthet a szülés vállalására . Ezek mind lehetőségei a hite kifejezésére/ . Olaszországban - például - a múlt században a hatvanas évekig tilos volt még a polgári válás is , de a tényleges és tömeges ezzel ellentétes szokás elsöpörte ezt a keresztény ihletésű politikai intézményt .
Fahrenheit 451
2016. június 19. 18:03
"A magyar jövő megtekinthető Örményországban" http://mandiner.hu/cikk/20130614_zsoolt_a_magyar_jovo_megtekintheto_ormenyorszagban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!