Lehúzott iskolák

2016. február 09. 08:43

A gyöngyöstarjáni iskolában tegnap nem volt tanítás, mert a szolgáltató lekapcsolta a gázt, a Klik ugyanis nem fizette a fűtést.

2016. február 09. 08:43
Rab László
Népszabadság

Az eset jelzi, hogy a kormányfő nem megy a szomszédba egy-egy jókora »tévedésért«. Az oktatási rendszer nem volt csődben 2010-ben, a kompetenciaalapú tankönyvekre milliárdokat adott előzőleg az ország, noha Európa más államaihoz képest akkor is keveset költöttünk. De azért 2004-ben még a GDP 3,5 százalékát költöttük közoktatásra, 2013-ban, már a Fidesz alatt, mind-össze 2,3 százalékot. A volt keleti blokk országaiban arányosan jóval többet adnak oktatásra, mint mi.

Ezt is egy kézből. Ez a kéz viszont a kistelepülések rossz anyagi körülmények között sínylődő iskoláin segít. Voltak falvak, amelyekben a fenntartó önkormányzatok nyaranta csak hatvan százalékig fizették ki a pedagógusokat. Jött a Horthy- és a Kádár-korszak elemeit keverő, klebersbergkunózó, wassalbertező fideszállam, de abban bízni lehetett, hogy nagyobb lesz az iskolák anyagi biztonsága.

A kis falvakban biztosan. De az egyébként jó helyzetben lévő iskolák csak a kárát látták a Fidesz–KDNP államosításának. A rendezett körülmények között ügyködő önkormányzatok addig mindent megtettek iskoláikért, hiszen négyévente újjá akarták magukat választatni. Ezért pluszpénzekkel ösztönözték a pedagógusokat, s a szülők is hozzászoktak ahhoz, hogy segítsék a nyelvoktatást vagy a sítábort hozzájárulásaikkal. A Klik elvette a munkáltatói jogokat az önkormányzatoktól, eltűnt az iskolákból a gazdasági »öntudat«, a civilek tartózkodóvá váltak, és végül ott maradt támaszként a központi akaratot szajkózó állam egy szál egyedül, látjuk, ebből mi lett, s főként, hogy mi lesz a történet vége. Az állam a jobb helyzetben lévő iskolák mögött felsorakozó helyi erőket elgyöngítette.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2016. február 09. 12:58
Amíg önkormányzati fönntartásúak voltak az iskolák, akkor az ilyet szénszünetnek hívták. Télvíz idején gyakoriak voltak, főleg amikor a kormánytól kellett valamilyen plusz pénzt kieszközölni.
Mich
2016. február 09. 10:23
Hazugsággyári segédmunkás...
krotak
2016. február 09. 09:45
"2004-ben még a GDP 3,5 százalékát költöttük közoktatásra, 2013-ban, már a Fidesz alatt, mind-össze 2,3 százalékot" Ez igaz. Meg az is, hogy a 2,3 százalék 150 százaléka az akkori 3,5 százaléknak.
noMores
2016. február 09. 09:28
Aljas, piszok, neoliberális rágalom lehet ez, semmi más. gyurcsányahibás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!