Transzvesztita muszlimok, nemváltó tiszafák − Szebb új világ V.

2015. november 03. 09:26

Olvassanak rasszista alvásról, szexista jelzőkről, meleg muszlimokról, régi-új nemi beállítódásokról sosem látott formában, valamint ismerjék meg az ősöreg, nemváltó tiszafát is. Jó szórakozást! Irány az omegapont!

2015. november 03. 09:26
Szilvay Gergely
Mandiner

Miközben itthon azzal vagyunk elfoglalva, hogy orbánistává válik-e Európa, rosszak vagyunk-e vagy sem Merkel szerint, nem csak a menekültek áradata nem állt le, hanem a progresszív hírek is ugyanolyan tempóban és mennyiségben érkeznek. Olvassanak rasszista alvásról, szexista jelzőkről, meleg muszlimokról, régi-új nemi beállítódásokról sosem látott formában, valamint ismerjék meg az ősöreg, nemváltó tiszafát is. Jó szórakozást! Irány az omegapont!

Itt van mindjárt az a kutatás, amely szerint már az alvás is rasszista: a fehérek és feketék másképp „élik át” az alvást Amerikában. Míg a fehérek húsz percig vannak adott időegység alatt a mélyalvásos szakaszban, addig a feketék csak 15 percig. A különféle népek alvását tanulmányozó kutatásokból a cikk szerint kiderül az is, hogy különféleképpen alszanak például a kínaiak és a spanyolok is. Míg többen úgy gondolják, hogy a feketék és fehérek közti alvásbéli különbségek a szegénységre vezethetőek vissza, Danielle L. Beatty Moody, a University of Maryland pszichológusa szerint mindez a napközben megtapasztalt rasszizmus miatt átélt stressz következménye.

Cameron Schaeffer, az University of Vermont elsőéves hallgatója, máris elkötelezett feminista azt állapítja meg a Huffington Postban, hogy a „túl” („too”) kifejezés – hogy is mondjuk – rasszista. Mint írja: oly sok év után most jött rá, hogy milyen gyakran hallja nőkkel kapcsolatban, hogy „túlságosan” ilyenek vagy olyanok. A férfiakkal kapcsolatban viszont nem hallja, azok csak simán, minden további minősítés nélkül ilyenek vagy olyanok. Így aztán jó volna, ha törölnénk a kifejezést a szótárunkból, mivel az sérti és stresszeli a nőket.

A The Atlantic azon elmélkedik, vajon hol tudnak imádkozni a meleg (bocs, LMBTQIA) muszlimok? Jordan Alam cikke szerint téves sztereotípia, hogy az iszlám csak ellentétes lehet az alternatív nemi identitásokkal, például New Yorkban van meleg muszlim könyvesbolt, és egyre több meleg muszlimok alkotta csoport foglalkozik a problémával. Az LMBTQIA-muszlimok problémái megkérdőjelezhetik az olyan, megkövesedett szabályokat is, mint a nemileg elkülönített módon működő imahelyek. Képzeljünk el például egy transzvesztita muszlim férfit, aki dzsihábba öltözik és a nők között szeretne imádkozni. Hallott már a „Transgender Muslim Support Network”-ről és a „Third Coast Queer Muslims of Chicago and the Upper Midwest”-ről? Most már igen!

Az LMBTQIA szóösszetétel amúgyis már jóval hosszabb kéne, hogy legyen. Amilyen gyorsan halnak ki az őserdőkben a még nem fedezett fajok, olyan tempóban fedezzük fel mi az eddig elnyomott, fel nem tárult nemi identitásokat. Mire elolvassa ezt a cikket, már újabbak lesznek terítéken. Nemrég fedezték fel a skolioszexualitást, a demiszexualitást és a demiromanticizmust. A demiszexuális az, aki csak akkor érez szexuális vágyat valaki iránt, ha már erősen kötődik hozzá érzelmileg. Tehát az, aki nem fekszik le totális idegenekkel. Nos, lehet, hogy ez új az LMBTQ-világ számára, de ilyen emberek mindig is léteztek, valószínűleg a nők között hatványozottan többen, mint a férfiak között, és nem érezték magukat elnyomva. Hogy erre miért kell külön szó. A demiromantikus pedig az, aki csak azzal bújik ágyba, akivel párkapcsolatban van. Ez sem tűnik sem annyira újnak, sem annyira külön szexuális irányultságnak... 

A legjobb viszont a cukkini. Nem, nem a zöldségről van szó. A cukkini ezentúl azt is jelenti, aki queer-plátói (queerlaplatonic) kapcsolatban van, azaz nem heteroszexuális és plátói szerelmet érez valaki iránt. Az ilyen párkapcsolat részesei hívják párjukat cukkininak. Annyira édes, nem? A skolioszexuális pedig mindenkit jelent, aki nem akarja magát túl konkrét, azaz elnyomó jelzőkkel illetni, legyenek azok bármilyen progresszívek is...

És végül: zavarba került egy nagy-britanniai tiszafa nemi identitása. Az egyszeri tiszafát (lásd fenti képünket) Európa legöregebb fájának mondanak a maga becsült háromezer éves korával. Megunta eddigi nemét, így épp nemet vált. Igen, jól olvasták: a háromezer éves fa nemet vált. Eddig pasinak gondolták a fát, mivel virágport produkált, most azonban apró, piros terméseket növesztett. Ez annyit jelent, hogy legalábbis a fafickó egy része nővé változott. Mint a cikk írja: általában a fák koronájának egy része szokott nemet váltani, s itt is erről van szó.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2015. november 03. 17:17
Nemet váltott? Fa sza.
nemlibbant
2015. november 03. 15:53
És mi van azokkal a férfi testbe született leszbikusokkal, akik plátói kapcsolatban állnak egy heteroszexuális, pángender, magát női testbe bújt férfinak tartó ciszhetero meleggel, de kizárólag skolioszexuális cukkinikkal létesítenek nemi kapcsolatot?
berzsian56
2015. november 03. 12:31
Van gond istenem. A világ aggódó jogvédőit az foglalkoztatja:"hol tudnak imádkozni a meleg muszlimok"? Ha jól sejtem, a nagy közös "melegedőben". Nagy dolog,ha a humanista világ azon töri magát miként lehet kiteljesíteni a fartúrók jogait. De ,mi lesz a többiekkel?
Quet
2015. november 03. 11:58
"aki dzsihábba öltözik" vagyis hidzsábba "a „túl” („too”) kifejezés – hogy is mondjuk – rasszista. Mint írja: oly sok év után most jött rá, hogy milyen gyakran hallja nőkkel kapcsolatban, hogy „túlságosan” ilyenek vagy olyanok. A férfiakkal kapcsolatban viszont nem hallja, azok csak simán, minden további minősítés nélkül ilyenek vagy olyanok". Szilvay Gergely túl sok hülyeséget olvas és ír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!