Téveszmék, mítoszok tartják fogva az európai gondolkodást

2015. augusztus 18. 14:47

Európa mára szívós, kitartó munkával száműzte a valódi vezetőket a kontinensről, ha pedig mégis talál egyet, akkor arra minden haragját rázúdítja.

2015. augusztus 18. 14:47
Lánczi Tamás
Napi Gazdaság

„Ahelyett, hogy az európai államok praktikus, életszerű, megvalósítható, hasznos és az európai emberek által is támogatott megoldásokat keresnének a feszítő problémákra, mint például a bevándorlás vagy a munkanélküliség, elkeseredett küzdelmet folytatnak azért, hogy a fellelt megoldás egyúttal a szorosabb integrációhoz is hozzájáruljon. Akkor is, ha ez lehetetlen. Akkor is és ott is több Európai Uniót erőltetnek, ahol szemmel láthatóan épp az unió valamely intézménye (például a közös fizetőeszköz) okozza a problémát. Brüsszel úgy érzi, hogy az uniós projekt szenvedne jóvátehetetlen csorbát, ha valahol vissza kéne bontani a nagy »Európa-ház« rosszul megépített falait. Az unió falai vissza­bonthatatlanok, mert az európai elit hite szerint az háborúhoz és szegénységhez vezet.

És végül a legsúlyosabb tévedés talán az, hogy mindezen falak védelmét egy kiterjedt, szövevényes intézményrendszerre bízták, abból a meggyőződésből kiindulva, hogy csak az erős intézmények szabhatnak gátat a »tomboló nacionalizmus« és az erős vezetők törekvéseinek. A jól működő intézmények fontosak, szükségesek. Ahogy az azokat működtető, jó képességű, éleslátású, felelősséget vállalni képes és elszámoltatható vezetők is azok. Európa azonban mára szívós, kitartó munkával száműzte a valódi vezetőket a kontinensről, ha pedig mégis talál egyet, akkor arra minden haragját rázúdítja.

Amíg ezek a dogmák tartják fogva az európai elitet, addig fog az a bizonyos légy egyre dühödtebben nekirepülni az üveg falának. Már nem sok ideje van, hogy megtalálja a palack száját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. augusztus 19. 06:14
Sokadszor mondhatjuk a Európa 1-2 politikus híján (és itt büszkén mondhatjuk dr Orbán Viktor kivételével) képtelen a problémák felfogására, ezáltal nem is lehet megoldása még ötlet szinten sem. Lett légyen politikai, gazdasági, vagy most a migráció gondja.
Energetikus
2015. augusztus 18. 23:13
"A jól működő intézmények fontosak, szükségesek. Ahogy az azokat működtető, jó képességű, éleslátású, felelősséget vállalni képes és elszámoltatható vezetők is azok." - ez a diktatúrák érdeke is - persze a demokráciáké is ... - de hol a határ ? ... mert ami ma M.o.-on látható, az nem így néz ki jónak ... ... mindent a saját képemre alakítani nem egy-párnak kell, hanem a sokaknak ...
catalina9
2015. augusztus 18. 21:54
Akitlosz 2015. augusztus 18. 16:53 Van ennek az állításnak bármi ténybeli alapja,..." Igen, maga Európa, Conchita Wurstostól, Cohn Benditestől, Gyurcsányostól....
Qsza
2015. augusztus 18. 19:35
Mivel az európai politikusokat nem választják, hanem delegálják, a saját választók által megunt és lejárt szavatosságú káderek temetője lett. A létszám és a hatalom okán viszont életre kelt a gólem és öntudatra ébredt. A brüsszeli bürokraták a saját érdeküket (és a teljes politikai osztályét)védik, ellenőrizhetetlenül és számonkérhetetlenül. A minél szorosabb integráció, az újabbnál újabb szabályok, az állami funkciók átvétele csak ezt szolgálja. Az alapítók nem ilyen Európát akartak, ebben biztos vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!