Hóman Bálint meglepődik

2015. augusztus 04. 07:56

Ujváry Hómant kedélyes, adomázgató szalon-antiszemitaként ábrázolná, aki direkte meglepődött, kérem, mikor megvalósult, amiről ő oly sokat beszélt, amiről törvényjavaslatokat nyújtott be és szavazott meg.

2015. augusztus 04. 07:56
Konok Péter
hvg.hu

Korábban már írtam, hogy a szürkén sematikus szobrok és emlékművek helyett lehetne érdekesebb, izgalmasabb szimbolikus térfoglalásokat is eszközölni. Horthynak például nem az unalomig ismételt fehér lovát kellene megszoborni, ahogy hátán a leendő Főkormányzóval beléptet a velszi..., izé, a bűnös városba. Az olyan elcsépelt. Szerintem lovas szobor helyett vonatos szobor dukálna. Horthy különvonata lenne rajta, az a híres »Turán« nevű luxusszerelvény. Volt abban minden, ami jó. A szobor azt ábrázolná, hogy 1944. március 19-én, mikor Hitlertől hazafelé tartott, a Turánhoz még egy kocsit kapcsoltak. Minek oda két mozdony, ha egy is elég. A németek nem szerették a pazarlást. Abban a kocsiban Őexcellenciája, Dr. (oec. publ.) Edmund Veesenmayer SS-Brigadenführer, a Harmadik Birodalom rendkívüli meghatalmazott nagykövete és teljhatalmú megbízottja utazott. A megszálló erők feje. A Turán hozta a Sast. Közben vitéz nagybányai Horthy Gábriel konyakozgatva valami édesbús nótát hallgatott a gramofonon. Sírt a szíve Magyarországért. Hát ez lenne az én Horthy-szobrom.

Hóman Bálintnak pedig a meglepetését öntetném bronzba, vagy faragtatnám márványba. Egy lezárt marhavagont nézne, és ámulat tükröződne az arcán, mint Pistikének, aki egész évben valami szép bicikliről beszélt a szüleinek, leveleket írt a Mikulásnak, amiket azután felbontva a konyhaasztalon hagyott, és a karácsonyfa alatt végre megpillantja a méretes, jellegzetes formájú csomagot. – Jé – kiáltaná az én Hóman Bálint-szobrom (mert beszélne is, mint a hegyeiért könnyező Szent Wass Albert-szobor) –, hát csak nem egy szép deportálás? Álmomban sem gondoltam volna! Ez vajon hogy juthatott az eszükbe?!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
materialista
2015. augusztus 04. 15:57
Hóman gazember volt.Aki olyan törvényeket javasol,mely az ország egyes állampolgárait anélkül,hogy valami bünt követtek volna el megfosztja olyan jogoktól melyeket a többiek birtokolnak az gazember.Gazember az államfő is aki ezeket a törvényeket aláírja. Jelen esetben Horthy.
OberEnnsinnen
2015. augusztus 04. 13:42
Rémálom, hogy Konok(ok) taníthatnak magyar fiatalokat. 1. A numerus clausus a népharag, az esetleges pogromhangulat lecsillapítása céljából lett bevezetve, célját elérte. A rossz emlékű tanácsköztársaság sem hatott odáig, hogy a magyarországi zsidóság extrém hátrányt szenvedett volna Trianon után. Ellenkezőleg: a magyar szellemi-művészeti élet, az intelligencia sok tekintetben az ő munkásságukat is felhasználva került az elsők közé a háború utáni Európában. Tehát: nagy köszönet a numerus claususért, minden oldalról. Az ún. magyarországi zsidótörvények: időnyerés céljából alkották, szavazták meg, a német befolyás, az esetleges német megszállás - s ezáltal a magyarországi zsidóság mielőbbi elhurcolásának kiküszöbölésére, megakadályozandó azok elpusztítását. Tehát: nagy köszönet jár ezért, mindenekelőtt az életben maradottak részéről. Ez a Konok: nem tiszta gondolkodású, bomlottság jeleit mutató elmével.
catalina9
2015. augusztus 04. 13:20
forsteandretredjemann [Hozzászóló kiszűrése] 2015. augusztus 4. 13:11 Erről tényleg a végtelenségig el lehet vitázni." Lehet, de csak szószaporítás. A II.VH kirobbantásában már bőven belejátszottak a zsidók, akiknek ai I.VH során az angolok kilátásba helyezték, az akkor még fennhatóságuk területén lévő Palesztinában egy önálló állam létrehozását. Ezzel az ígérettel érték el az angolok, hogy a zsidók az USA belépését szorgalmazzák. Ezenkívül a zsidó Rosa Luxemburg és Karl Liebknecht révén erősen legyengítették Németországot. Azonban az angolok nem csak Izraelnek igértek önálló államot, hanem a palesztinoknak is, ami már nem tetszett a zsidóknak, így aztán elhúzódott az egész és Izrael sem lett akkor még megalapítva. Ekkor már az USA nyomására lett kirobbantva a II. VH. és ennek utána jött létre Izrael.
catalina9
2015. augusztus 04. 13:03
Konok Péter meglepődik! "...Ez a kommunista átlagtípus némi részben feleletet ad arra a kérdésre, hogy miért került ki a kommunista vezérkarnak legalábbis 95%-a a zsidóságból? Kétségtelen, hogy az általam vázolt minden ízében racionalista és amoralista lelki tipus a zsidóság faji, vagy történelmileg kifejlett átlagtípusával szembetűnő hasonlóságokat mutat: az ösztönélettől és természettől való elváltság, a tradíciók hiánya, a gőgős exluzivitás, a messianisztikus hivatás, az ellenvéleményekkel szembeni türelmetlenség, a materialista hedonika túltengése…mindkét tipusnál közös..." Jászi Oszkár
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!