Kondi

2015. július 08. 08:05

Kormányközeli értelmiségi körökben népszerű (és aktuális) gondolatsíkidom a nyugati civilizáció vészes gyorsaságú degenerálódása, a nyugati ember elpuhulása, elhitványulása, mintegy elkoncsitavursztosodása.

2015. július 08. 08:05
Uj Péter
Népszabadság

Az elkoncsitavursztosodott ember ezt a pokoli kánikulát, ezt a brutális, nem embernek való hőséget már kizárólag úgynevezett légkondicionált körülmények között képes átvészelni. A légkondicionált körülmény azt jelenti, hogy egy hangosan zúgó berendezés óriási energiafelhasználás árán 18 fokos hideget és megszámlálhatatlan mennyiségű baktériumot, spórát, gombát, vírust, kórokozót, egyebeket okád a célhelyiségbe, amitől persze szinte mindenki kötőhártya- és/vagy arcüreggyulladást, derékfájást, ízületi nyavalyát, vesemedence-gyulladást, miegyebet kap, de nem számít, az ilyesmit két-három hét, legföljebb egy hónap alatt intenztív antibiotikumkúra hatására kiheveri az ember, és mégis jobb, mint mondjuk fél órát izzadni.

A civilizációs szempontból legélesebb és legéletbevágóbb viták ilyenkor a tömegközlekedés légkondicionálása körül zajlanak: van-e légkondi a buszokon, villamosokon, ha van, jó-e, fújja-e eléggé, nem-e fújja-e eléggé, hogy lehetne jobban fújni és a többi. Egy belvárosi hatosozás pedig úgy néz ki, hogy az ember izzad kinn az utcán a harminchárom (négy-öt) fokban, fölszáll a Jászain a Combinóra, ahol a nyakába, pofájába süvít a jeges szél és számtalan kórokozó öt-tíz percen keresztül, az Oktogonnál leszáll, vissza a harmincháromba, addigra összeszedett néhány felső légúti harákolást, egy kis nyakmerevséget, és úgy érzi, mintha mindkét szemébe egy-egy kötőtűt szúrtak volna.

Ezt nevezem én civilizációs teljesítménynek. Nem olcsó, de megéri.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2015. július 08. 19:25
Fürdőskurva vagy, UP. Az nem elkoncsitavursztosodás, hogy a légkondi miatt nyíg valaki? Mert ugyanúgy, ahogy a kánikulát, azt is el lehet viselni. A baktériumoktól meg csak az tart, aki nem ette meg gyerekként az előírt mennyiségű kacsaszart az udvaron. Ha nem tudnám, hogy szolnoki gyerek vagy, azt hinném, hogy ez valami belpesti ifjúkonzi nyivorgása.
antioxi
2015. július 08. 17:03
By the way: A mind forróbb időjárásban egyre több légkondicionálóra lesz szükségünk, ezzel egyenes arányosan egyre több villamos energiára is. Sebaj, lesz nekünk áramunk épül a Paks II erőmű(és akkor még nem beszéltünk a majdani tömeges elektromos autókról-:)
Fakutya Vigyora
2015. július 08. 14:32
http://static.168ora.hu/db/0E/37/uj-peter-20130503-kd-3-d00019E37d5c9007afe19.jpg Ezt egy paraszt ott töri el, ahol a legvastagabb.
balbako_
2015. július 08. 14:14
Tegnap a DK légkondiért jajgatott, ma az elkoncsitavursztosodott Új Péter ez ellen. No, ez a magyar ellenzék értelmiségi része.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!