Mi lett veled, Németország? – Levélváltás Angela Merkel kancellár hivatalával

2015. február 04. 11:24

Angela Merkel kancellár asszonyt budapesti látogatása alkalmából meghívtuk díjátadónkra, melyen a hajdani civil hősök a Terror Háza Múzeumban vehették át a Petőfi Emléklap a Helytállásért elnevezésű elismerést. Várakozásunkkal ellentétben a kancellár asszony sem köszönőlevelet, sem személyes hangvételű üzenetet nem küldött a hajdani segítőknek.

2015. február 04. 11:24
Schmidt Mária

Szívtelen kancellár

Intézetünk egy évvel ezelőtt összegyűjtötte azoknak a magyar állampolgároknak a nevét, akik 1989 nyarán – a még működő kommunista diktatúra idején – elég bátrak voltak ahhoz, hogy a menekült keletnémetek ezreit gondjaikba vegyék, és megszervezzék a Páneurópai Pikniket. Magyar és német viszonylatban sokszor és sok helyen hangzott már el, hogy mindaz, ami akkor történt, a két nemzet közti testvériség eleven bizonyítéka. Tény ugyanakkor, hogy azoknak a személyeknek, civileknek, akik 1989-ben helytálltak, akik nem kerestek kibúvót, de megcselekedték, amit kellett, sosem mondott még személyes köszönetet német állami vezető. Ezt szerettük volna elősegíteni, amikor Angela Merkel kancellár asszonyt budapesti látogatása alkalmából meghívtuk díjátadónkra, melyen a hajdani civil hősök a Terror Háza Múzeumban vehették át a Petőfi Emléklap a Helytállásért elnevezésű elismerést. A fogadással egybekötött eseményre a Német Szövetségi Köztársaság egyetlen hivatalos képviselője nem jelent meg. Várakozásunkkal ellentétben a kancellár asszony sem köszönőlevelet, sem személyes hangvételű üzenetet nem küldött a hajdani segítőknek. Az alábbi levélváltás nem igényel kommentárt.

Prof. Dr. Schmidt Mária
Főigazgató
XXI. Század Intézet

 


 

Igen tisztelt Kancellár Asszony!

1989. augusztus 19-én bátor magyar polgárok példát mutattak civil kurázsiból, szolidaritásból és felebaráti szeretetből. Az általuk szervezett Páneurópai Piknik sok olyan egykori keletnémet állampolgárnak kínált nem remélt lehetőséget a menekülésre, akik azzal a szándékkal érkeztek Magyarországra, hogy soha többé ne térjenek vissza hazájukba. Az Ön honfitársai telve voltak keserűséggel és elszántsággal, hiszen életüket tönkretette a kommunista diktatúra, a hazatérés reményéről pedig a bizonytalanságba tett kényszerű lépésük miatt kellett lemondaniuk. Annak idején szeretetet, szolidaritást és önzetlenséget tapasztalhattak meg Magyarországon, hiszen öntudatos magyar civilek – saját félelmeiket legyőzve – kiálltak német testvéreikért.

Mindez 25 éve történt. Tudom, hogy az elmúlt években Ön több alkalommal is emlékeztetett a „csodák évének” eseményeire, mégis engedje meg, hogy küszöbön álló budapesti látogatására való tekintettel ráirányítsam figyelmét közös történetünk civil hőseire. Mindig különleges esemény, ha az egyesült Németország kancellárja meglátogatja országunkat, hogy a szeretet gesztusaival fejezze ki nemzeteink összetartozását. Ilyen gesztus lenne, ha találkozna azokkal a magyar honfitársainkkal, azokkal a civil hősökkel, akik akkor önzetlen és bátor tetteikkel teremtettek számunkra közös jövőt. Mert ők, a civilek voltak azok, akik annak idején mindent kockára tettek, szemben a politikai tisztségek egykori viselőivel, akik valójában csak a hős civileket követték.

Éppen ezért lenne indokolt, ha mások mellett találkozna Filep Máriával, a Páneurópai Piknik főszervezőjével, vagy Kozma Imre atyával, akinek vezetésével a Máltai Szeretetszolgálat 1989-ben mintegy 50 ezer keletnémet állampolgárt vett a gondjaiba. Kozma atya hitvallása ma is érvényes: „A szeretet nem tűr meg határokat.”

Kedves Kancellár Asszony,

Közalapítványunk az elmúlt évben összegyűjtötte annak a mintegy 90 magyar állampolgárnak a nevét, akik 1989 sűrű nyarán megszervezték a Páneurópai Pikniket, és akik aktívan segítették a hazánkba érkezett keletnémet menekülteket. Látogatása tiszteletére fogadást szervezünk a számukra, amelyre meghívjuk a közülük még életben levőket, hogy kifejezhessük hálánkat és nagyrabecsülésünket teljesítményükért. Természetesen Önt is nagy szeretettel várjuk fogadásunkra és tisztelettel arra kérjük: jelenlétével közvetítse felénk, feléjük a német polgárok ma is létező rokonszenvét.

Remélem, hogy egykori keletnémet állampolgárként, azaz valódi kortanúként és az egyesült Németország kancellárjaként lehetőséget talál arra, hogy részt vehessen fogadásunkon, és közvetíti a számukra német testvéreink köszönetét. Mivel múzeumunk épülete előtt található a berlini fal egy darabja, továbbá a Vasfüggöny-szobor, lehetőség kínálkozna arra is, hogy közösen gyertyát gyújtsunk a kommunizmus áldozataiért.

Budapest, 2015, január 20.

Tisztelettel:
Schmidt Mária


Szövetségi Kancelláriai Hivatal, 11012 Berlin
Dr. Maximilian Spinner
I. osztályú tanácsos
Közép-, Délkelet- és Kelet-Európa; Dél-Kaukázus; Közép-Ázsia Iroda

Igen tisztelt Schmidt Asszony,

köszönöm Angela Merkel szövetségi kancellár asszonyhoz címzett 2015. január 20-i keltezésű levelét. Megértését kérem, hogy a naponta érkező levelek nagy száma miatt ő nem tud személyesen válaszolni.

Levelében meghívást intéz a szövetségi kancellár asszonyhoz, hogy látogassa meg a budapesti Terror Háza Múzeumot. Sajnos ez időbeli és határidős okok miatt nem lehetséges.

Kérem megértését, maradok baráti üdvözlettel

Spinner

 

***

(A magyarra fordított levélváltást a Terror Háza bocsátotta a Mandiner rendelkezésére.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
charlie1969
2015. február 12. 17:24
Schmidt megszólításához. Mindenki figyelmébe ajánlom Schmidt levelének aláírását. Cím nélkül írt alá. Cím nélkül szólították meg. Amúgy sem kedvelt német keresztény-konzervatív körökben az az "emlékezetkultúra", melyet Schmidt favorizál.
jajdeunom
2015. február 06. 17:25
TUdtommal az egyik főszervező nem vett részt az eseményen: Mészáros Ferenc, akié az ötlet volt. Senki nem kérdezi meg tőle, hogy MIÉRT...
Rockpapa
2015. február 05. 12:48
Amikor 25 évvel ezelőtt egyesült a két német állam,az általa meglátogatott zsidók még a másik oldalon álltak,és nagyon ellenezték.Vajon tudja ezt a Merkel?
johnnyrotten
2015. február 05. 07:43
Elismerve Schmidt Mária tevékenységét és történelmi esszéista műveinek kiemelkedő színvonalát, a "levélváltás" értékelését kicsit demagógnak tartom. Január 20-án küldeni egy meghívót a február 2-án esedékes látogatás napjára -szerintem kizárt, hogy újraterveznék bármely politikus programját. Valszeg sokkal korábban, a kormány és a diplomáciai csatornák igénybevételével kellett volna nyélbe ütni ezt a látogatást. (Gyanítom, a levél tartalma el sem jutott Merkelhez.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik