Valami bűzlik Ausztriában

2015. január 07. 10:05

Puzsér Róbert és szerzőtársa, Farkas Attila Márton közös drámaregénye döbbenetesen merész vállalkozás.

2015. január 07. 10:05
Bősz Anett
Bősz Anett blogja

A szerzőpáros azért fogott bele a kockázatos vállalkozásba, mert úgy vélik, a holokauszt-feldolgozásról szinte nem is esik szó. Alig született mű, amely ezt a témakört dolgozná fel. Történik ez valószínűleg éppen azért, mert nem sikerült. Ha valaki úgy gondolná, hogy a sebek folytonos feltépése, a jelenben való, egymás elleni uszítás, vagy gyűlölködés, a néhol szélsőjobboldaliakat meghazudtoló módon agresszív antifasiszta megnyilvánulások, javítanak a helyzeten, akkor jelzik, hogy nem. Ezek csak egyre mélyebbre ássák a jelen kor emberét. Pedig – és ez már a saját véleményem – amíg a huszadik század árnyékában élünk, nem nyithatunk utat egy olyan huszonegyediknek, amely nem követi majd el a régi hibákat és bűnöket. ()

Egy jogállamban, gondolataiért és könyveiért első fokon börtönre ítélt történészt, egy antifasiszták és neonácik egymásba érő, kegyetlen őrlőgépet alkotó, agresszív fogaskerekek között felmorzsolt, szabadságban hívő jogvédőt, és egy egymással folytonosan háborúban álló, sajátjától eltérő véleményt kiirtani kívánó oldalak alkotta osztrák társadalmat látva csukjuk be a könyv hátsó borítóját: nem lettünk okosabbak. Pontosabban: Ausztria társadalma nem lett okosabb. Pedig itt volt egy ügy, amely megváltoztathatta volna az osztrák sorsot. Amely megmutathatta volna: a szélsőséget nem a másik szélsőség képes legyőzni: hadüzenet, békét, az emberiség fennállása óta nem szült. És hogy mi hiányzott? Egy egészen apró részlet: a másik meghallgatása és legalább a kísérlettétel arra, hogy megértsük, mit miért tesz. Valódi szégyen, ami történt.

Bennem, azóta is csak egyetlen, arcpirító mondat zakatol - itt, a kis magyar valóságban -, minden alkalommal, amikor csak meglátom a borítóképet: ezek az osztrákok, valamit nagyon elrontanak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. január 07. 16:03
Az első mondatnál abbahagytam. "„A szerzőpáros azért fogott bele a kockázatos vállalkozásba, mert úgy vélik, a holokauszt-feldolgozásról szinte nem is esik szó." Könyörgöm mit kéne még feldolgozni?
Mich
2015. január 07. 15:39
(Elolvasva az egész blogbejegyzést:) A könyv témája érdekes és jó dráma-alap (bár Puzsér problémás)... és Bősz referátuma is meglepően jó (ezért még lájkoltam is...) ..de kár, hogy Bősz Anettet mint a Szabadrablás utóvédjét és a demokratikus magyar kormány ellen puccsot szövők hazudozó élharcosát ismerhettük meg...
OberEnnsinnen
2015. január 07. 14:58
"És hogy mi hiányzott? Egy egészen apró részlet" Igen, ennyi az a hiányzó apró részlet, ami dönt az életünkben. Persze, később rájövünk, az egész csak a k k o r tűnt aprónak. A valóságban nagyon is lényeges részlet volt.
catalina9
2015. január 07. 13:44
C.Dömötör [Hozzászóló kiszűrése] 2015. január 7. 12:42 Senki, de az égvilágon senki nem emelte fel a szavát a liberális oldalról." A Nobel díjas Günther Grassért sem állt ki senki, mikor szót mert emelni Izrael atombombája miatt, de Kertész Imréért sem mikor elismerte, hogy holokausztbohócnak használták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!