Fáj az, akinek Trianon a magyar – a somorjai megemlékezés margójára

2014. június 10. 16:24

Talán csak a véletlen műve lenne, hogy a trianoni trauma önjelölt terapeutáit oly' ritkán látjuk a helyi kultúraszervezők és a kétnyelvű táblaállítók között?

2014. június 10. 16:24
Kovács Balázs
Somorja.sk

„A trianoni békeszerződés aláírásának 94. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Magyar Megmaradásért PT a kultúrház előtti térre. A rendezvény főszónoka Gaudi-Nagy Tamás, jobbikos exképviselő, a „nemzet ügyvédje” volt, de felszólaltak még Molnár Attila, a Csenkey Baranta csapat vezetője és Fehér István, a Selye János Gimnázium tanára is. Jelen sorok megírására azért éreztem késztetést, mert úgy tapasztaltam, hogy az ott elhangzottak a legelemibb tényekkel sem voltak tisztában és egy olyan zsákutcás ideológiát hirdettek, melyet a magyarság szempontjából rendkívül károsnak tartok.

Leszögezném, hogy bejegyzésemmel nem kívánok vitába szállni sem a szervezőkkel, sem az előadókkal. A vitára ugyanis nincs fogadókészség. Tapasztalatból mondom, hogy a magukat nemzeti radikálisnak vallókkal képtelenség észérvekkel, a megértés szándékával disputálni. Olyanok ők, akik merev előfeltevésekkel és mozdíthatatlan rögeszmék prizmáján át látják a világunkat. Zárt logikai rendszerük alapján írásom nem lesz több egy liberális hazaáruló hisztizésénél vagy a titkosszolgálatok fizetett ügynökének házi feladatánál. Azt azonban nem hagyhatom, hogy a rendezvényen elhangzottak – ha már egyszer az illetékesek hozzájárulásával elhangozhattak – bármilyen mértékben is teret nyerjenek a somorjai magyarok körében. Hozzászólásom címzettjei sokkal inkább azok, akik a múltba zárkózás és a fekete-fehér látásmód helyett a jövőbe tekintés és a realitásokkal való számvetés talaján állnak. 

(...)

Gaudi-Nagy egy másik ferdítése volt, amikor az önrendelkezés kívánatos végcélját a Magyarországgal történő újraegyesülésben jelölte meg. Túl azon, hogy ennek semmiféle valóságalapja nincs, csak azt a szlovák mítoszt erősítette, miszerint az autonómia az elszakadás első lépcsőfoka. Pedig az önkormányzatiság a legkevésbé sem erről szól, hanem sokkal inkább a helyi szintű hatalomleosztásról, a közpénzek helyben történő felhasználásáról, adott esetben az egyenrangú nyelvhasználatról. Ezzel ismét távolabb kerültünk attól, hogy a sajátjaink világos képet kapjanak arról, miért érdemes foglalkoznunk az autonómiával.

Téves helyzetértékelésből csak irreális vágyálmokra épített célok fogalmazódhatnak meg. Ez a somorjai Trianon-megemlékezés legfontosabb tanulsága. Egyébként pedig kíváncsi vagyok, hogy a nemzeti radikálisok, akik az »Éljen a nemzet!« szóval kelnek, fekszenek, esznek, isznak és verekszenek, mikor fognak a romantikus nemzetsírás és öncélú zsidózás helyett a közösség számára hasznos dolgokat asztalra tenni. Vagy talán csak a véletlen műve lenne, hogy a trianoni trauma önjelölt terapeutáit oly ritkán látjuk a helyi kultúraszervezők és a kétnyelvű tábaállítók között?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aniko
2014. június 11. 19:09
Gaudi a Nemzet Ügyvédje? Itt valami félrértés lehet. Az én ügyeimet az védi aki: 1. Védi a környezetet (mert levegö nélkül nem tudok Szózatot szavalni); 2. Védi a békét (mert a tömegsír alján még a Nagymagyarország térképemet is széteszik a kukacok); 3. Jól fizetö munkahelyeket teremt (mert éhesen csak a brindzás galuskára tudok gondolni); 4. Világraszóló nívójú iskolákért tevékenykedik (mert ha butácska maradok, a dogmapolitikusoknak fogok bedölni). Ennyi. Ilyen sorrendben.
Ángyán Páván
2014. június 11. 02:53
"a magukat nemzeti radikálisnak vallókkal képtelenség észérvekkel, a megértés szándékával disputálni." Ez tény. Vagy azért, mert annyira elmebetegek, hogy képtelenek lévén saját álláspontjukat megvédeni, inkább támadnak. Vagy azért, mert ez a feladatuk.
Mich
2014. június 10. 23:19
"kíváncsi vagyok, hogy a nemzeti radikálisok, akik az »Éljen a nemzet!« szóval kelnek, fekszenek, esznek, isznak és verekszenek /és magyarokat köpködnek/, mikor fognak a romantikus nemzetsírás és öncélú zsidózás helyett a közösség számára hasznos dolgokat asztalra tenni." Nekem is az a véleményem, hogy a Jobbik csak árt a magyarok ügyének - és nem véletlenül: ezért hozták létre.
Jason Bourne
2014. június 10. 22:39
"A szlovákokszerint az ország1918-ig Uhorskovolt, amikor is több ÚJ utódállam keletkezett,amelyek egyikeMadarsko." Igen ezt felvidéki unokatesóim is mesélték, hogy a szlovákok így hamisítják a törtènelmet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!