Egyetlen kérdés Romániához (is)

2013. október 30. 19:00

Kedves Románia, kívánod-e hogy magyar (székely) polgáraid továbbra is magyarként (székelyként) éljenek Romániában? Nem kell ezen himihumizni, ez ilyen egyszerű: igen vagy nem.

2013. október 30. 19:00
Timár Gábor
A KARD

„Kedves Románia, kívánod-e hogy magyar (székely) polgáraid továbbra is magyarként (székelyként) éljenek Romániában?

Nem kell ezen himihumizni, ez ilyen egyszerű: igen vagy nem.

Emlékezzünk csak. 1918, Gyulafehérvár: akkor ugye azt mondtátok, hogy igen (kép itt fent), frissen szabadulva abból az állapotból, amelyben az előző magyar rezsim bizony szívesebben látott volna benneteket magyarnak, mint románnak). Szóval ha a válasz ma is igen, akkor ebből minden más egyenesen következik. A kérdés eleve úgy van feltéve: Romániában, tehát a szuverenitás sérelme, a határmódosítás fel sem vetődik. Ahogy a székely menet transzparensei írták is: »România este ţara noastră a secuilor«, vagyis »Románia a miénk, székelyeké is«. Ez az ajánlat. Ha a válasz tényleg »igen, szeretnénk, ha magyarokként maradnátok«, akkor eszerint kell dönteni autonómiáról, egyetemről, gyógyszerészkarról, és így tovább.

Amennyiben a válasz viszont »nem« (figyelem: eddig deklaráltan - talán Ceauşescu-t kivéve - nem mondott ilyent Románia), az egy érdemben új helyzet. Ennek taglalásába nem is szívesen mennék bele, mert a »háborús helyzet« kifejezés erősen félreérthető lenne. Akkor ennek figyelembevételével kell politizálni az erdélyi magyar pártoknak, és Magyarországnak is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. október 31. 08:05
De mi az az autonómia? Milyen autonómia? Sztem inkább a készülő közigazgatási reform ellen kéne felvonulni, amíg a román hatalom azt nem mondja, hogy "...ezekkel a magyarokkal így kell elbánni, mert lám-lám, a keblünkön melengettük őket eddig, és most már önállósodnának..."
gatyakorc
2013. október 30. 23:56
Igen, egyszerű. Gyakorlatilag vagy kettős állampolgárság, vagy területi autonómia, elég nyilvánvalóan kizárja egymást a kettő, és ezzel kapcsolatban a magyar politika már döntött. Nem is értem,mit várnak Romániától. Majd bolond lesz a bármikori román kormány az államterület egy része feletti joghatóságot adni egy szomszédos ország állampolgárainak kezére. Hasonlóra nincs is példa Európában (max. Dél-Oszétia :-)).
packó_
2013. október 30. 22:20
Nagyon jó írás, így is lehet politikai publicisztikát írni. Iuliu Maniu: "Vagy ők, vagy mi!"
MacElek
2013. október 30. 19:39
Ez ilyen egyszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!