Schiffer András alvó ügynökei

2013. január 28. 12:55

Igen, fáj, igen, most egy darabig még lábadozik a párt, de kábé őszre kiderül, hogy ki volt a gazdatest és ki a daganat.

2013. január 28. 12:55
Ceglédi Zoltán
hvg.hu

Nem jött be, kellett a műtét. Igen, fáj, igen, most egy darabig még lábadozik a párt, de kábé őszre kiderül, hogy ki volt a gazdatest és ki a daganat. Mi következik a párt szétnyiszálásából?

Az egyik fontos tanulságunk, hogy Schiffer András nélkül nincs LMP. Szinte az egyetlen ismertebb arca maradt a »hivatalos« pártnak, de így is győzni tudott. Láthatóan az eddigi politikai életútjához és személyiségéhez is leginkább illő pozícióba akarja vinni az LMP-t: a mérleg nyelve akar lenni. A Fidesztől lehulló szavazókból szemezgetne; a bázis bő milliós egyébként, van honnan. 2014-ben valami olyasmit kell majd a plakátokra írni, hogy »Fideszes voltál, de már nem akarsz Orbánra szavazni? Szavazz ránk, mi jobban utáljuk a szocikat, mint a Fideszt«.

Azt a ki nem mondott ígéretet kell megtestesíteniük, hogy amennyiben a Fidesznek koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányzás folytatásához, akkor a Jobbik helyett reálisan választhatja a Schiffer-pártot is, akár külső támogatónak is. Nem is kell beállni kormányozni: elég megszavazni a miniszterelnököt, majd egy-két (több évre előre megírt) költségvetést. A többihez már lerakta az alapot a jelenlegi kétharmad, minden az övék: a parlamenti döntéshozatal megkerülhető, a függetlennek mondott posztok cikluson átnyúló mandátumú fideszesekkel feltöltve, adótörvény az alaptörvénybe hegesztve.

Ez egy rohadt veszélyes forgatókönyv, és ha 2014-ben kiélezett lesz a helyzet, ha reális esélye lesz a kormányváltásnak, akkor ez az LMP-s ígéret kevés lesz. A fideszes és a Fidesz-ellenes is leszavaz a nagyokra, Schiffert elvesző szavazatként azonosítják majd. Ha viszont nincs tét (ahogy nem volt 2010-ben sem), akkor lehet megint az LMP-t használni fehér kockának, vagy korrekciós tényezőnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katzky Márton
2013. január 28. 17:11
Lesz itt még egy -látszólag technikai jellegű- utójáték!
silvester
2013. január 28. 16:17
A miskádat után-techn.ok miatt kimaradt-a nézzük szavacska.Sj. hiba!
silvester
2013. január 28. 16:14
Ha a frizimiskádat na ki lehet? a dagi.A válasz érthető az értelmesen gondolkodók számára.
puszika
2013. január 28. 16:05
Siffert nem szeretem,de meg kell hagyni most nagyot alakított!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!