Már rólatok szól

2012. november 04. 09:58

„A háború: béke - a szabadság: szolgaság - a tudatlanság: erő”. És innen egy lépés a „megvédés: lenyúlás - a recesszíó: növekedés - a regisztráció: a demokrácia kiteljesedése”.

2012. november 04. 09:58
Timár Gábor
A KARD

„Volt egyszer egy párt. Fiatalok voltak, tele változtatni, a begyöpösödött, megújulni képtelen kommunista rendszert leváltani akarással. Sokszor nemcsak igazuk volt, de igen frappáns módon találták fején a szöget. Szerethetőek voltak, sőt, talán az egész palettán a leginkább azok (mondta akkor már nyolcvanhárom éves, de akkor még briliánsan tiszta fejjel gondolkodó apai nagyanyám). Ákost szerették, még Banzayként, Cseh Tamást. És persze Bacsó filmjét, a Tanút, olyannyira, hogy a jelképüket és a narancsszínt is onnan vették. A később újságcímként is elhíresült Magyar Narancsot, a hatalmi szóval elrendelt hülyeség metaforáját. Roxette-tel kampányoltak 90-ben, a Listen to your heart, a Hallgass a szívedre volt az egyik fő üzenet.

Átugrok húsz évet, átugrom a csuhásokat, az első kormányzásuk ellentmondásos, de összességében pozitív éveit, a váratlan bukást és a nyolc megkeseredett évet. 2010-ben az abszolút hatalomba tértek vissza. Nincs koalíciós kényszer, nincs konszenzuskényszer, tényleg olyant lehet alkotni, amilyent elképzelnek. 

És akkor ez jön ki belőle. Eltelik két év ebből, és láthatóan nem veszitek észre, hogy ha a pártállam nem is ugyanaz, de az akkori kedvencek sokszor, túl sokszor, már rólatok szólnak. Ákos (meg hát Orwell) 1984-éről sokaknak - csak pont nektek nem? - beugrik: »a háború: béke - a szabadság: szolgaság - a tudatlanság: erő«. És innen egy lépés a »megvédés: lenyúlás - a recesszíó: növekedés - a regisztráció: a demokrácia kiteljesedése«. És így tovább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. november 04. 13:46
" Ákost szerették, még Banzayként, Cseh Tamást." A példa rossz. Ákos és Cseh Tamás jelen pillanatban is viszontszeretik őket - ha már itt tartunk. Tamás haláláig Orbánista volt.
Fakutya tizedes
2012. november 04. 13:44
"átugrom a csuhásokat" II. János Pál pápa rég átugrotta.
Kárpát
2012. november 04. 11:56
"Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban. Két amerikai diplomáciai távirat szerint erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor Ezen a kijelentésen csak akkor lehet csodálkozni ha valaki konzekvensen a homokba dugja a fejét fidesz szimpatizánsként ha a fidesz TETTEI kerülnek előtérbe. A cél az volt, hogy a váltópártiság ne szakadjon meg,ebbe a levesbe köpöt bele a jobbik. Az mszp és fidesz egy tőről fakad. Színlelt versengés folyik közöttük. A fidesz azért nyerte hülyére magát mert hagyta nyolc éven keresztül az ország teljes kifosztását a szájkaratés ellenzékiségével. Most pedig 2/3-d birtokában befejezi komótosan az ország teljes kifosztását. Természetesen az mszp kezére játszik mindent ezt mutatja a média teljes félretájékoztatása is. A nép teljes elhülyítése mellett folyhat tovább a mindent felőrlő politikai csiki-csuki. Így tűnik el az országunk a saját elbutított szavazóink közreműködésével!
Zokni
2012. november 04. 11:49
Ez a cikk nem a Fideszről szól. Hanem a politika észen, értelmen felüli - érzelmi befolyásáról. NEM megváltani kellett az embereket annak idején, hanem csak a "rendszert" kellett átváltoztatni. De ez nem megy a politikai meggyőzés, érzelmeket pengető (azonnali mennybemenetelt ígérő) eszköze nélkül. Ha ezt valaki nem tudja, akkor egyszer mindenképpen ott áll majd leforrázva, hogy nem így gondoltuk, nem hittük, hogy "ez jön ki belőle"... Sztem a szoci hívők Horn után már átestek ezen, és csak a nosztalgikus szimpátiáik mozgatják őket. A fidesznyikeken most van sor. Végre belépünk az igazi demokráciába, ahol a tiszta mondandók, és érdekek -, és nem a "tiszta, és őszinte" hitek ütköznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!