A forgatókönyv

2012. november 11. 16:30

Ha valóban Jeszenszky egyetemi jegyzetben megfogalmazott mondandójával akad bajuk, akkor nem Norvégiába szaladnak ellehetetleníteni a szerzőt, hanem itthon hívják tetemre.

2012. november 11. 16:30
Borókai Gábor
Heti Válasz

„Most épp Jeszenszky Gézát jelölték ki céltáblának, de bárkit érhetett volna a megtiszteltetés, aki elkövette azt a megbocsáthatatlan bűnt, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége idején közfeladatot vállal. A »főgonosz« szolgálata ugyanis önmagában elegendő indok bármifajta retorzióra. A volt külügyminiszter, a történész-diplomata nem kisebb szerepet kapott támadóitól, mint hogy megjelenítse a barbárságot, amellyel szemben a civilizált világ nyomban szolgálatba helyezi magát, és lesújt. (...)

Az ürügyet természetesen itthonról szolgáltatták, s az ügykezelés sem utal idegenkezűségre. A Rafto-díjas Molnár Péter volt SZDSZ-es képviselő előásta Jeszenszky évekkel korábban írt egyetemi jegyzetét, s postázta a Rafto nevű emberjogi szervezetnek. Épp a nagykövet állomáshelyére, Norvégiába. Aztán Molnár – két hasonszőrű, Rafto-díjas aláírásával nyomatékosított nyílt levélben – megtámadta Jeszenszky Gézát, amiért a jegyzetében arról írt, hogy »sok roma azért küzd lelki és szellemi zavarokkal, mert a roma kultúrában megengedett a testvérek vagy unokatestvérek közötti házasság, vagy pusztán a szexuális kapcsolat«.

A kétségtelenül sommás megállapítást riportok, nemzetközi konferenciák és a Janus Pannonius Tudományegyetem 1994-es romológiai tanulmánya is alátámasztja (lásd lapunk 22. oldalát), a botrány kiagyalói mégis szégyenteljes előítéletként minősítették, lejegyzőjét pedig megbélyegezték. Karsai László holokausztkutató, a Wallenberg-konferencia Magyarországról meghívott előadója sem volt rest kapcsolódni az akcióhoz, közölvén a szervezőkkel, hogy Jeszenszky jelenléte esetén kész lemondani a részvételét. A magyar kormány képviselőjét így sikerült távol tartani a maga gründolta eseménytől.

A rasszizmus elleni küzdelem apostolait vezérelhette volna a tisztázás vagy a felvilágosítás szándéka is. Ha valóban Jeszenszky egyetemi jegyzetben megfogalmazott mondandójával akad bajuk. De akkor nem Norvégiába szaladnak feljelenteni, ellehetetleníteni a szerzőt, hanem itthon hívják tetemre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thasaidon
2012. november 12. 10:03
Szerintem tévedés közönséges Orbán-ellenességet látni itt, amikor pártokon túlmutató, ideológiai kérdésről van szó. Nyilván az, hogy az illető az Orbán-kormány embere, olaj a tűzre, de az igazi gond az, hogy bizonyos dolgokat nem lehet kimondani, illetve megvitatni, mert arra a mainstream feltétlen kiközösítéssel reagál. Ez túlmegy azon, hogy éppen melyik kormányt nem szeretik a honi megmondóemberek.
tarackos
2012. november 12. 09:50
"Hol kultúrharc van, ott kultúrharc van. Teljes vértezetben. Nem első vérig, de utolsó leheletig." Te már csak tudod Gábor, te már csak tudod. Á nem kell szégyellned magad, képtelen vagy rá...
DFK
2012. november 12. 08:38
Ezek az orrnehezek nagyon balhét akarnak. Ha nem tetszik Magyarország, lehet hazamenni (ja, ott abból nem lehet megélni, hogy orrnehéz).
kamasuka
2012. november 12. 08:16
De tök mindegy. Olvassátok el itt mit is mondott Mesterházy a választási regisztrációról, amikor ők hozták a törvényt. http://nemzetisegek.hu/repertorium/2005/01/Bar03.pdf Ezt a kisebbségek regisztrációjáról mondta, ami 2006 ÓTA! létezik, és két maszopista ERAban elkövetett választáson is túl vagyunk, és egyszer se volt se előleges, se utólagos "EUs faszverés" a kérdésben ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!