Horthy vs. Kádár

2012. június 28. 14:07

Ha Horthy „demokrata” lett volna, és egyenlő és titkos választójog lett volna Magyarországon, a nyilasok és fajvédők jóval korábban hatalomra jutnak.

2012. június 28. 14:07
Petrus Augustinus
Monarchista

„Hallgattuk ötven éven át Kádár János összehasonlítását I. Ferenc József apostoli királyunkkal, mely méginkább sértő (ám majd egy másik bejegyzés témája lesz), ugyanez a helyzet itt is, csak most épp Horthy van a célkeresztben. Nagyon tetszik a demokráciaféltés; itt nem a bal-jobb a határvonal, hanem a demokrata-antidemokrata; a baloldali demokratának el kell utasítania Kádárt, a »jobboldali demokratának« Horthyt. Ami tényleg csak azért vicces, mert ha Horthy »demokrata« lett volna a szó mai értelmében, és egyenlő és titkos választójog lett volna Magyarországon, a nyilasok és fajvédők jóval korábban hatalomra jutnak. Elég csak annyit látni, hogy 1939-ben titkos lett a városokban a választás és a zöld kommunisták már bejutottak. Ebbe a kedves kortárs demokrata nem gondol bele, hogy Horthy hazáját nem csak a vörös, hanem a zöld veszedelemtől is óvni kívánta.

Ezen túl az összehasonlítás teljesen elfelejti a jogfolytonosság többszöri megszakadását Horthy Miklós ideje és Kádár közt. Két külön Magyarország volt az. Horthy Miklós alatt a Magyar Királyság még nem volt elszakítva alkotmányos hagyományaitól, és bár, valóban, a Horthy-provizórium »egy olcsókönyvtári kiadása volt a Habsburg monarchiának«, de legalább az volt! Volt cél, volt fölkapaszkodás. Volt híd. Kádár rendszere diktatúra volt, méghozzá az egyik legsötétebb típusú: amely az elmét támadja. Röhejes az »idegen hatalmak segítségével« hatalomra kerülés érve is: ez a győztes ellenforradalmat segítő román (helyenként francia) csapatok segítségét és angol diplomáciai támogatást teszi egyenértékűvé a Kádár, Apró, Dögei által behívott Vörös Hadsereggel, a diktatúra fenntartására bevezényelt szovjet csapatokkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flazz
2012. június 29. 00:42
szerintem nezzuk meg azokat az orszagokat, ahol a bolsik soha nem voltak hatalmon es utana nem lesz mirol vitatkozni. a baloldal, hogy elterelje a figyelmet a teljes csodrol, a haboru elotti m.o-t ugy festi le, mintha a pokol lett volna... de tudjuk, hogy az igazi pokol akkor kezdodott, amikor a nagyon demokratikus elvtarsak meghamisitottak a valasztasokat a haboru utan... hazug patkanyok es meg ok magyaraznak a demokraciarol. a baloldal sosem tudott demokratikusan uralkodni, mert keptelen. alapvetoen az eszmeiseguk minden mast ki akari maguk korul irtani, aki nem fujj veluk egy kovet vagy nem hunyaszkodik meg.
=nessuno=
2012. június 28. 23:28
Spekuláció. 20-as, 30-as évek politikája persze, hogy oda vezetett volna. Ezzel megmagyarázni egy diktatúrát, hogy a nép kiskorú? És ki tehet a kiskorúságról?
torresG4
2012. június 28. 20:09
horthy legnagyobb bűne és emberi gyengesége az volt, hogy nem akadályozta meg akár vérfürdő árán is a vörös pestis terjedését....addig ebben az országban nem lesz nemzeti egység és összetartozás, míg az utolsó bolsi itt mérgez és bomlaszt....
kjkj945
2012. június 28. 15:22
"Horthy vs. Kádár Ha Horthy „demokrata” lett volna" Akkor tehát kadarka demokrata? LOL
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!