Kitört a botrány Iman Helif olimpiai aranyérme körül – a Boksz Világszervezetnek is meg kellett szólalnia

2024. október 17. 19:57

Tagadják a vádakat.

2024. október 17. 19:57
Olympic Games Paris 2024 - Boxing

Nyitókép: Mehmet Murat Onel/Anadolu via Getty Images

A párizsi olimpián a férfi kromoszómái ellenére a nők között aranyérmet nyerő interszexuális bokszoló, Iman Helif miatt adott ki közleményt a Boksz Világszervezet (WBO). Elterjedt ugyanis egy olyan pletyka, miszerint nem ismerik el az algériai ökölvívó olimpiai bajnoki címét, és véglegesen eltiltották a sportolót. A WBO mindezt sajtóközleményben cáfolta, és visszautasította az állításokat – számolt be az insidethegames.biz.

Az álhírek egy sportblogon jelentek meg, és gyorsan elterjedtek. A WBO jogi képviselője, Gustavo Olivieri azonban tisztázta, hogy a szervezet nem tesztelte, és nem is tiltotta el” a bokszolót. „Bármely állítás, amely ennek ellenkezőjét állítja, nyilvánvalóan hamis és rossz szándékú” – fogalmazott az ügyvéd.

Ezt is ajánljuk a témában

A jogász közölte, hogy WBO-nak nincs is jogköre, amely lehetővé tenné, hogy elismerjék vagy épp jogtalannak ítéljék Helif olimpiai olimpiai bajnoki címét, ugyanis az algériai bokszoló az amatőrök között versenyez, így semmi köze a szervezethez. 

Bonyolódó bokszhelyzet

A nemzetközi ökölvívás helyzete kifejezetten bonyolult, hiszen tucatnyi egymással versengő világszervezet rendez versenyeket mind profi, mind amatőr szinten. Az amatőr ökölvívást sokáig az IBA (korábban AIBA) irányította, amelyet 1946-ban hozták létre. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2019-ig elismerte az IBA-t mint az amatőr ökölvívás világszervezetét, ám ekkor egy egyre súlyosbodó konfliktus alakult ki a két szervezet között.

Mindez onnan eredt, hogy az IBA 2017-ben gondatlanság és hűtlen kezelés miatt felfüggesztette elnökét, az 1988 óta NOB-tag Vu Csing-kuót, akit az üzbég G’ofur Rahimov, majd az állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jó kapcsolatot ápoló orosz Umar Kremljov követett. 

A konfliktus annyira kiéleződött, hogy felvetődött, hogy az ökölvívást kiveszik az olimpiai programból – így lehet, hogy már a Los Angeles-i olimpián sem szerepelhetnek majd ökölvívók. 

A NOB és az IBA közt legutóbb épp a párizsi olimpián aranyérmet nyerő Iman Helif ügyében történt pengeváltás

Időközben létrejött egy konkurens szervezet, a World Boxing, amelyhez elképesztő tempóban csatlakoznak a nemzeti szakszövetségek. Legutóbb 46. tagszervezetként épp az ökölvívósportban óriási befolyással rendelkező amerikai bokszszövetség csatlakozott, döntésük pedig tovább növeli a WB vonzerejét. A NOB nem titkoltan a World Boxingot támogatja, és azt szeretné elérni, hogy a szervezet legyen a nemzetközi amatőr ökölvívás globális vezetője – amennyiben ez sikerül, szinte biztos, hogy marad a boksz az olimpián. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikaiak pedig nyilván szintén ezt szeretnék, hiszen a következő játékokat ők rendezik. Az egy másik kérdés, hogy amennyiben benne lesz a boksz az olimpiai programban, megismétlődik-e a párizsi világbotrány, és ismét elindulhatnak férfi kromoszómákkal rendelkező interszexuális sportolók, hogy a nők között nyerjenek aranyérmet vagy esetleg a NOB is észhez tér, és elfogadja az ENSZ ajánlását, miszerint a női sportversenyeken kizárólag nők szerepelhessenek

Íme, a WBO fentebb említett közleménye!

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000116
2024. október 17. 23:11
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­­k­e­­l­­­d­­ ­­­a­­ ­­­s­­z­e­­x­i­­­ ­­­p­u­­­n­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Karcsi_Charlie
2024. október 17. 23:10 Szerkesztve
Tudományosan bizonyított: Ha van Y kromoszómája (SRY gén kódolása) akkor FÉRFI, ha csak X-e van akkor NŐNEMŰ. Ilyen egyszerű. Tehát , mivel normál esetben 99,9999% , ha XX akkor nőcik, , ha XY akkor férfi. Születéskor azonnal kromoszóma vizsgálat kéne (kb 1 nap és 40 ezer forint) és aszerint bejegyezni a nemét. Van 0.0001 % vagy még kevesebb , hogy kromoszómarendellenesség van, pl XXY,de mivel van Y az is férfinak számít, nőies férfinek. Ezek beteg emberek, Olyanok mint a mozgás sérültek. Szeretni , pátyolgatni kell őket, de nem kéne hozzájuk hasonlóvá válni a normálisoknak. A hendikeppeseknek, külön olimpia van, az ilyen extra-super- tranz-gendereknek (bárhogy is nevezzük őket) ott kéne szerepelni.
MálingerGyörgy
2024. október 17. 22:53
Hol van a Feminista Szövetség??? Állásfoglalása?
Kanmacska
2024. október 17. 22:00
Ezt a sunyi, buzi fejet! Egy nő nem ilyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!