KO-t adott Imane Helif saját sportágának – kettészakadhat a boksz amatőr része

2024. augusztus 19. 22:10

Az interszex bokszolók olimpiai győzelme messzeható következményekkel jár az amatőr ökölvívásra nézve.

2024. augusztus 19. 22:10
Boxing - Women's 66kg - Quarterfinal

Nyitókép: Peter Cziborra

Úgy tűnik, a párizsi olimpiai játékok egyik legnagyobb botránya, az interszexuális ökölvívók ügye továbbgyűrűzik, és hosszútávon is hatással lesz az amatőr ökölvívás jövőjére nézve. 

A legfrissebb hírek szerint ugyanis öt új nemzeti ökölvívó-szövetség csatlakozott a World Boxing (WB) nevű 2023-ban alapított világszervezethez, amelynek így már 42 tagja van. 

Az insidethegames.biz portál hétfői közlése szerint legújabban Tajvan, Pakisztán, Bhután, a Fidzsi-szigetek és Ecuador csatlakozott a WB-hez, amelynek így minden kontinensről lettek tagszervezetei. 

Kaotikus szervezeti háló – ez az ökölvívás egyik legnagyob problémája

De mi is ez a szervezet és miért probléma mindez? Egy kicsit messziről kell indítanunk a dolgot a megértéshez. 

A világ ökölvívása szervezeti szinten mindig is elég kaotikus volt. Sosem volt meg az a fajta egység mint például a labdarúgásban, ahol a nemzeti szervezetek mind regionális alapon – jellemzően földrészek szintjén – szerveződő nagy szövetségekhez és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez csatlakoztak, és ezek szervezik a sporteseményeket. 

A bokszban ellenben teljesen más a helyzet. Maga sportág is ketté van választva, hiszen az úgynevezett amatőr ökölvívás valójában professzionális sport, de mégis külön kezelik a „profi” boksztól. Ez tovább bonyolítja, hogy mindkét szinten legalább egy tucat magát „világszervezetként” aposztrofáló intézmény létezik, amely egymástól függetlenül működik, és szervez versenyeket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ez így van az amatőr ökölvívásban is. 

Az egyik legrégebben alapított ilyen szövetség az 1946-ban létrejött, amatőr ökölvívókat tömörítő Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA vagy korábban AIBA). A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2019-ig az IBA-t tekintette az amatőr ökölvívás világszervezetének. 5 évvel ezelőtt azonban megromlott a két szervezet viszonya. 

Öt éve balhézik egymással az IBA és a NOB

A konfliktus eredete, hogy a bokszszövetség 2017-ben gondatlanság és hűtlen kezelés miatt felfüggesztette elnökét, az 1988 óta NOB-tag Vu Csing-kuót, akit az üzbég G’ofur Rahimov, majd az állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jó kapcsolatot ápoló orosz Umar Kremljov követett.  A NOB ezt követően leminősítette és az el nem ismert státuszba sorolta át az IBA-t és meglebegtette, hogy hogy a 2028-as olimpia hivatalos programjából is kiveszik az ökölvívást.  

A NOB és az IBA megromlott viszonyát tovább terhelte a nők közt olimpiai bajnoki címet nyerő interszexuális bokszoló, Imane Helif és Lin Ju-ting esete.

Ezt is ajánljuk a témában

 Az Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) a 2023 márciusában rendezett bokszvilágbajnokságon mindkettejüket diszkvalifikálta; az indoklás szerint genetikai tesztjük eredménye alapján nem feleltek meg a szervezet szabályozási feltételeinek. Az IBA közölte, a döntés az egyenlő versenyzési feltételek biztosítása értelmében született, mivel genetikai adottságai miatt mindkét sportolónak meghatározó verseny­előnye volt a többi női sportolóval szemben. 

A NOB erre közölte, hogy az IBA tisztességtelen és átláthatatlan eljárással zárta ki a vb-ről a két versenyzőt. Elismerte ugyan, hogy a szervezet levélben értesítette őket a tesztek eredményeiről, de illegitimnek tartja a szerinte ad hoc jelleggel elvégzett vizsgálatokat, és közölte, hogy az olimpián való részvétel feltételrendszerét a játékok alatt nem lehet megváltoztatni. 

Ezt is ajánljuk a témában

A NOB szabályrendszere alapján így mindkét interszexuális bokszoló versenyezhetett a párizsi olimpián, amelyen végül az ismert körülmények közt mindketten aranyérmet nyertek, minden női bokszolót legyőzve. Ez persze tovább élezte a konfliktust az IBA és a NOB között, miután előbbi nem engedi a nők közt szerepelni, az interszex ökölvívókat, így Iman Helifet és Lin Ju-tinget is kizárták a 2025 májusában rendezett világbajnokságról

És itt jön a képbe a NOB által lelkesen támogatott World Boxing, amelynek nem titkolt célja a sportág nemzetközi irányításának átvétele. 

Az öt új nemzeti szövetség csatlakozásával 42-re emelkedett nemzetközi amatőr ökölvívó-szövetség tagszerezeteinek száma, ezzel egyre növekszik a befolyásuk is, miközben az IBA-é csökken. A WB vezetésének célja, hogy a NOB hivatalosan is elismerje mint a sportág világszervezetét, és a jövőben, akár már a 2028-as Los Angeles-i olimpián ők szervezhetik az ökölvívó-versenyeket (Az olimpiai ökölvívótorna szervezését és lebonyolítását a 2021-s tokiói, majd a 2024-es párizsi olimpián is a NOB intézte, az IBA-t mellőzve).  

Már amennyiben egyáltalán benne marad az olimpiai porgramban a boksz, hiszen a párizsi botrány eredményeként még azt sem lehet tudni, hogy így lesz-e. 

A World Boxing pedig állítása azt szeretné elérni, hogy továbbra is legyenek ökölvívó-versenyek az olimpiákon – de hogy ez sikerül-e, és mit eredményez a világ ökölvívásában, az egyelőre nagy kérdés. Az mindenesetre biztos, hogy ha szeretnék megőrizni a NOB támogatását, igazodniuk kell az olimpiai bizottság szabályrendszeréhez, azaz Helifnek és sorstárainak feltehetően továbbra is lesz lehetősége nemzetközi viadalokon szerepelni, csak nem az IBA hanem a WB versenyein. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
guszti-18
2024. augusztus 21. 10:42
Ilyen világban élünk. Úgy tűnik, hogy, két "félszerzetnek" sikerül szétrombolni egy évszázados hagyományokkal rendelkező sportágat! Talán a profi box megmarad, oda a woke kevés lesz......
Malo kingi
2024. augusztus 21. 10:41
"KO-t adott Imane Helif saját sportágának" Nem ő adta hanem a NOB! Az lesz a NOB veszte hogy beállt az LMBTQ lobbi mögé. Egy megoldás van: a sportoloknak végre össze kell fogniuk és kiállni a saját érdekeikért! A férfiaknak is fel kell szólalniuk a nők mellett! A NOB által támogatott World Boxingot pedig bojkottálni kell, ki kell állni az IBA mellett!
Ekrü
2024. augusztus 20. 11:51
Miért kell interszexuálisnak nevezni őket? Megvan az évszázadok óta használt becsületes nevük, a hermafrodita.
google-2
2024. augusztus 20. 09:59
Ilyen csúnyát sem látok ma többet. Elég volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!