Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Imane Khelif nem áll le, Donald Trumpot és Elon Muskot is bíróság előtt szeretné látni

2024. augusztus 14. 19:29

A nők között olimpiai bajnoki címet nyert interszexuális bokszoló pert indított, mert szerinte zaklatás érte.

2024. augusztus 14. 19:29
Párizs, 2024. augusztus 3.
Hámori Luca (kékben) ugyan elvesztette az algériai Imane Khelif elleni mérkőzést, de az erkölcsi győztes a magyar lány lett

Nyitókép: 

A párizsi olimpia ugyan véget ért, de a francia rendezésű játékok botrányai továbbra is nagy hullámokat vernek. Így van ez a férfi kromoszómái ellenére a női 66 kilogrammos bokszolók között olimpiai bajnoki címet szerző Imane Khelif esetében, hiszen az algériai ügyvédje, Nabil Boudi bejelentette, ügyfele ismeretlen tettes ellen zaklatás miatt feljelentést tett. 

A francia ügyészségre benyújtott keresetben többek közt a Telsa alapítója, az X (korábban twitter) tulajdonosa, Elon Musk valamint a Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling neve is szerepel. 

A jogi képviselő szerint az említettek Kheliffel kapcsolatos bejegyzései gyűlöletkeltésre is alkalmasak voltak. Hozzátette, keresetük valójában az X ellen irányul, de a francia törvények értelmében ismeretlen tettessel szemben nyújtották be. Khelif ügyvédje beszélt arról is, hogy Rowling és Musk mellett a volt amerikai elnök, jelenlegi elnökjelölt, Donald Trump is tweetelt Helif esetével kapcsolatban.

„A volt amerikai elnök is posztolt az esettel kapcsolatban, ezért akár szerepel a neve a keresetben, akár nem, őt is vizsgálják majd a nyomozás során. 

Azt kérjük a nyomozóktól, hogy ne csak ezen ismert embereket vizsgálják meg, hanem mindenkit, akit szükségesnek éreznek. Ha az eset a bíróság elé kerül, akkor ezek az emberek bíróság elé fognak állni.

 A keresetet ugyan Franciaországban nyújtottuk be, de az online gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet folytató ügyészségnek lehetősége van arra, hogy más országoktól kölcsönös jogsegélyt kérjen” – fogalmazott. Érdekesség, hogy időközben a magyar rendőrség is nyomoz Khelif olimpiai szereplése ügyében.

Ezt is ajánljuk a témában

Nemek harca a ringben – a botrányoktól hangos párizsi olimpia egyik legellentmondásosabb története

Az algériai Imane Khelif olimpiai botránya akkor robbant ki, amikor az olasz Angela Carini elleni mérkőzésén első ütésével eltörte ellenfele orrát. Az olasz bokszoló 45 másodperc küzdelem után bedobta a törölközőt. 

Carini, aki sírva hagyta el a ringet, csalódottságában úgy reagált, hogy élete álmát vették el az interszexuális bokszoló elleni mérkőzéssel, de később bocsánatot kért, amiért nem fogott kezet vele a meccs végén. A mindössze 25 éves bokszoló kiesését követően bejelentette, hogy visszavonul. 

Az eset túlzás nélkül globális botrányt generált. A történtekre a politikai és gazdasági elit szereplőitől jogi aktivistákon keresztül szakmai körökig rengeteg jelentős személyiség reagált, világnézettől függetlenül túlnyomórészt az interszexuális sportolókra vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát sürgetve. A női esélyegyenlőség csorbulásáról beszélt többek között Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Elon Musk amerikai vállalkozó, J. K. Rowling angol író, Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője, Ebanie Bridges egykori világbajnok bokszoló, Erdei Zsolt olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Kokó István, sportpszichológusok, orvosok és számos más szereplő. 

Szakmai körökből arra is felhívták a figyelmet, hogy a nők jogainak sérülésénél kézzelfoghatóbb kockázatot is rejt a szabályozás, ugyanis az egyenlőtlen küzdelem súlyos, akár életveszélyes fizikai sérülésekhez vezethet.

Az ügyben érintett lett Magyarország, hiszen Imane Khelif Hámori Lucát kapta a negyeddöntőben. A 23 éves kőszegi lány hősiesen küzdött, de egyhangú pontozással alulmaradt az algériaival szemben, de sportszerűen gratulált nyilvánvalóan komoly erőfölényben lévő ellenfelének, így erkölcsi győztesként távozott a ringből, és ötödik lett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ez volna a „zaklatás”

J. K. Rowling Carini és Khelif mérkőzését követően egy fotót posztolt a két bokszolóról, amelyet úgy kommentált, hogy 

„egy olyan férfi, aki élvezi egy nő szorongását, akit éppen most vert fejbe és akinek most törte össze élete álmát”

Elon Musk egy, a transznemű nők női sportolók közötti szereplése elleni küzdelem egyik amerikai élharcosa, a korábbi NCAA-úszó Riley Gaines egyik bejegyzését osztotta tovább, amiben azt írta, „férfiaknak nincs helye a nők sportjában”. Ezt Musk azzal posztolta újra, hogy „Abszolúte jogos!” Donald Trump pedig (szűndékosan keverve a férfi és a női névmásokat) úgy fogalmazott, „Ki szeretné, hogy férfiak versenyezzenek nők ellen? Gratulálok ennek az ifjú hölgynek, aki férfiból nővé fejlődött. Ő nyerte az aranyérmet!”.

Persze ezzel az erővel Kovács „Kokó” Istvánt is beperelhetné az algériai, az olimpiai- világ- és Európa-bajnok magyar bokszlegenda – aki minden címét a férfiak között nyerte el – a napokban kijelentette, az algériai versenyző nem áldozat, hanem egy csaló.

Ezt is ajánljuk a témában

Férfi vagy nő Imane Khelif?

A történtek hátteréhez hozzátartozik, hogy az algériai bokszoló képviselőinek állítása szerint nőként nevelkedett, és dokumentáltan a nők között versenyzett, mígnem 2023 márciusában rendezett bokszvilágbajnokságon 

a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) diszkvalifikálta őt és a párizsi olimpián szintén a nők között aranyérmet nyert Lin Yu-tinget, mert az indoklás szerint genetikai tesztjük eredménye alapján nem feleltek meg a szervezet szabályozási feltételeinek. 

Az IBA közölte, a döntés az egyenlő versenyzési feltételek biztosítása értelmében született, mivel genetikai adottságai miatt mindkét sportolónak meghatározó verseny­előnye volt a többi női sportolóval szemben. Lin elfogadta a döntést, Helif először fellebbezett a nemzetközi Sport­döntőbírósághoz (CAS), ám később visszavonta beadványát. Az IBA-vel számos okból kifejezetten rossz viszonyt ápoló Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) viszont engedte őket az olimpián szerepelnimeg is nyerték az olimpiai bajnoki címet mindketten

Ezt is ajánljuk a témában

A két sportoló esete speciális, hiszen mindketten egy rendkívül ritka fejlődési rendellenességgel, az úgynevezett androgéninszenzitivitási szindrómával (AIS) születtek, így interszexuálisnak minősülnek. 

Ez az örökletes vagy mutációval kialakuló genetikai adottság azt jelenti, hogy az érintett XY kromoszómapárral rendelkező emberek testi szövetei érzéketlenek a férfi nemi szervek fejlődéséért felelős hormonokra, ami miatt női külső nemi jellegek fejlődnek ki, miközben a belső női nemi szervek kialakulását a magzati hímivarmirigy által termelt hormon akadályozza meg. 

Az XY kromoszómájú interszexuális sportolók túlnyomó többségének adottságai azonban ennek ellenére egyértelmű versenyelőnyt jelentenek, hiszen női külső nemi jellegük ellenére a férfiakra jellemző testi adottságokkal, izomszerkezettel rendelkeznek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. augusztus 17. 18:41
Hú, de bátor a bokszoló úr/hölgy! Jó nagy lobbi állhat mögötte.
pipa89
2024. augusztus 15. 16:39
Jó nagy pacit kapott maga alá XY!
Bunyevac1964
2024. augusztus 15. 16:37
A bírosági tárgyláson elég lenne megkerdezni az algeriaitol hogy menstrual-e ?
pink_vader
2024. augusztus 15. 16:07
Ez a szerencsétlen már tényezőnek képzeli magát? Örüljön az ebül szerzett aranynak, amíg nála van. Azt is írhattam volna, hogy mint majom a farkának. Persze értem, hogy az arab revanséhes nyomulás és a woke-ideológia metszéspontjában áll, így még influenszer, elnök vagy eurovíziós nyertes is lehet belőle…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!