Megjött az ENSZ esze: azt javasolják, hogy a női sportversenyeken csak nők indulhassanak

2024. október 09. 21:45

A javaslat szerint a férfi és női versenyek mellett létrehoznának egy külön, harmadik kategóriát a nem nőnek született sportolóknak.

2024. október 09. 21:45
Boxing - Women's 66kg - Quarterfinal

Nyitókép: 

Úgy tűnik, az édesapja örökébe lépni kívánó, és Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki tisztségére pályázó ifjabb Juan Antonio Samaranch mellett az ENSZ is megértette végre, hogy nagyon fontos lenne a sportban megvédeni a biológiai nőket. Mert az egy dolog, hogy transznemű úszók (legalábbis egyelőre) szerencsére nem indulhatnak a nők között nemzetközi versenyeken, ám az már nagyon sok szempontból problémás, hogy férfi nemi kromoszómákkal született bokszolók olimpiai bajnokok lehetnek a női versenyben.  

Ezt is ajánljuk a témában

Egyrészt az egyenlő esélyek szempontjából, hiszen a férfiak testi adottságai a sportban előnyt jelentenek a nőkkel szemben (lehet ezt tagadni, de elég megnézni ezt a focimeccset, amelyet egy férfi focicsapat 19-0-ra nyert meg a transzneműekből álló együttes ellen), de ennél is lényegesebb – 

amint arra az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok bokszlegenda Kovács „Kokó” István is felhívta a figyelmet: a nők testi épsége szempontjából. Mégiscsak egy küzdősportról beszélünk, ahol egy-egy mérkőzés nagyon súlyos balesetekkel is végződhet még azonos neműek között is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az ENSZ most lépett az ügyben, legalábbis született egy javaslat a helyzet megoldása érdekében. A nemzetközi szervezet különmegbízottja, Reem Alsalem ajánlása szerint a megoldást egy harmadik, nyílt kategória bevezetése jelentené – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. A történtek előzménye a párizsi olimpia legnagyobb botránya, a két nők között induló interszexuális bokszoló, az algériai Iman Helif és a tajvani Lin Jü-ting esete. 

Imane Helif olimpiai bajnok lett Párizsban

A két bokszolót hiába diszkvalifikálta a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) a tavalyi vb női versenyéből, a NOB engedte őket indulni az olimpián, és a nők között nyertek is. Hogy milyen különbség van a ringben egy férfi és egy női test között, azt jól érzékelteti Helif és az olasz Angela Carini meccse. Carinin46 másodpercib bírta, majd bedobta a törölközőt – utólag azt nyilatkozta, sosem kapott ekkora ütéseket eddig.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ENSZ nők és lányok elleni erőszakkal foglalkozó különmegbízottja, Reem Alsalem a helyzet megoldása érdekében készített egy ajánlást a sportszervezeteknek, amelyben az szerepel, hogy 

a versenyeken a nők között kizárólag cisznemű nők indulhassanak, vagyis olyan emberek, akiknek semmilyen elváltozás nincs a szervezetükben, és már nőként jöttek világra. 

Az ENSZ különmegbízottja emellett azt írta, hogy azon sportolók számára, akik ennek a feltételnek nem felelnek meg vagy nem kívánnak az eredeti biológiai nemük küzdelmeiben indulni, azok számára hozzák létre az úgynevezett nyílt kategóriát, ahol simán versenyezhetnek anélkül, hogy a méltóságukat sérelem érné.

„Tudjuk, hogy vannak egyszerű, hatékony és méltóságteljes módszerek a nemiség tesztelésére, olyanok, amelyek nem invazívak, ugyanakkor olcsók és megbízhatók. Ezen vizsgálatok elvégzését követően megállapítható, hogy egy sportoló melyik kategóriában állhasson rajthoz: a férfiaknál, a nőknél vagy a nyílt kategóriában” – mondta Sky Newsnak Alsalem a párizsi olimpia ökölvívó botrányát követően. 

Kijelentette, hogy nem kötelező végrehajtani az ajánlását még abban az esetben sem, ha azt az ENSZ közgyűlése megszavazza, ugyanakkor biztos abban, hogy a mindenki számára megnyugtató megoldáshoz ez az egyik követendő út. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. október 10. 00:08
Végre egy jó ötlet. DE nem kéne ennek a torzszülöttnek a képét berakosgatni a cikkekbe, mert visszajön a vacsorám!
pandalala
2024. október 09. 22:43
mi ez a faxság már megint???? Khalif ettás esetén épp' az problema, hogy bizonyos szempontok alapján "nőnek született" .... faxok!! még a problémát sem sikerült megértenetek???????? :-DDDD
sexykitty-5000107
2024. október 09. 22:37
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­­k­­e­­l­­d­ ­­a­­­ ­s­z­e­x­i­­­ ­p­u­­­n­c­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Csubszi
2024. október 09. 22:36
Angol tudósok rájöttek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!