Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Elnyomva érzi magát a transznemű úszó, mert nem versenyezhet valódi nők ellen a párizsi olimpián

2024. június 13. 20:35

Lia Thomas el van keseredve, hogy biológiai férfiként nem próbálhat meg a nők közt aranyérmet nyerni.

2024. június 13. 20:35
Lia Thomas transgender swimmer

Nyitókép: Getty Images

Elkeserítőnek nevezte az amerikai transznemű úszó, a biológiailag férfi, de az Egyesült Államokban a nők közt versenyző Lia Thomas, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a fellebbezését, amit azért adott be, mert a Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics) nem engedi neki, hogy nemzetközi versenyeken a nők között versenyezzen. 

A Nemzetközi Úszószövetség 2022-ben többségi szavazással hozott döntést, miszerint transznemű versenyzők nem indulhatnak női szakágakban. A szabályozás szerint azok, akiknél 12 éves koruk előtt elindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag férfi versenyekben vehetnek részt, függetlenül jelenlegi nemi identitásuktól vagy tesztoszteronszintjüktől. 

Lia Thomas azzal érvelt, hogy tilalma sérti az Olimpiai Chartát, ez pedig lehetetlenné teszi számára a részvételt a párizsi olimpián. A CAS azonban nem adott helyt a fellebbezésnek. Érthető, hiszen Thomasnak joga és lehetősége lenne az olimpián a férfiak versenyein indulni.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság döntésének köszönhetően az eredetileg William Thomas néven született úszó nem versenyezhet a nők között a párizsi olimpián,

így aztán, mivel a férfiak között semmi esélye nyerni, valószínűleg sosem lesz belőle olimpiai bajnok. A fiúnak született, és egészen 2020-ig, azaz 21 éves koráig férfiként élő sportoló nemváltását és hormonterápiáját követően jóval gyengébb eredményeket ért el mint férfiként, ám ez is elég volt ahhoz, hogy az egyébként nagyon erős amerikai egyetemi bajnokságban a nők között nyerni tudjon. 

Ezt is ajánljuk a témában

Döbbenetes: itt a nő, aki transzférfiként versenyzik az úszók között – tovább durvul a helyzet a transzlobbi nyomására az egyetemi sportban  

Ismét exkluzív interjút adott a Mandinernek György Réka korábbi magyar olimpikon, amerikai egyetemi úszókiválóság, aki tavaly nyílt levelével egyedüliként mert felszólalni a Will Thomasként születő, majd Lia Thomasként a női úszók között taroló transzgender úszó jelenlétével kapcsolatban. Szerinte a helyzet egy év alatt tovább romlott Amerikában, újabb női úszók vonulnak vissza a fair verseny hiánya miatt, miközben itt a transzgender férfi, Iszac Izzi Henig, aki nőként versenyzett korábban.

A transznemű úszó 200 méter gyorsúszásban Riley Gaines-szel holtversenyben tudott nyerni, de az amerikai úszószövetség gesztusértékkel neki adta a győzelmet, Gaines üres kézzel távozott. Riley Gaines, az egyik leggyorsabb amerikai úszónő szerint a szövetség az elfogadás nevében valójában megkülönböztetően bánt a férfi versenyzővel. 

„Az ilyen döntésekkel arra kényszerítik a női úszókat, hogy lemondjanak díjaikról, eredményeikről, egy öltözőn osztozzanak egy 190 cm magas 22 éves férfival, aki teljesen ép férfi nemi szervekkel rendelkezik

Mindezt tették anélkül, hogy korábban a női versenyzők beleegyezését kérték volna. Sok nőt traumatizált az eset, és fosztott meg nekik jogosan kijáró sportsikerektől” – fogalmazott. Hozzátette, egyre többen vannak azok a nők, akiket az elfogadásra hivatkozva hátrányos megkülönböztetésben részesítenek. 

A történtek után

Riley Gaines, a 200 pillangó valaha volt egyik leggyorsabb versenyzője bejelentette, hogy visszavonul, mert nem tudja és nem is akarja felvenni a versenyt a biológiailag férfiként született úszókkal.

A transznemű úszót ráadásul az „Év nője” címre is nevezték az amerikai bajnokságban. 

Ezt is ajánljuk a témában

A CAS friss döntésére reagálva a transznemű úszó jogi képviselőin keresztül kiadott állásfoglalásában úgy fogalmazott, 

„Elkeserítő a CAS döntése. Az, hogy minden transznemű nőt eltiltanak a versenyzéstől, diszkrimináció. A CAS-döntésnek felhívásnak kell lennie minden transznemű női sportoló számára, hogy folytassuk a harcot a méltóságunkért és az emberi jogainkért.”

A World Aquatics ezzel szemben üdvözölte az ítéletet, és közölték, hogy mindez „nagy előrelépést a női sport védelmében”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 14. 12:19
BAZD MEG ANYÁD KORCS PATKÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EnergiatakarékasiKároly
2024. június 14. 11:18
Nevezzenek be néhány, magát transzembernek tartó aligátort és azokkal indulhat...
Bp1964
2024. június 14. 09:46
Ugyan, vágasd le a pöcsödet, ha van, aztán panaszkodhatsz.
Meritokrata
2024. június 14. 09:44
Milyen érdekes, nem azért érzi magát elnyomottnak, mert nem indítanak transzneműeknek egy új számot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!