Tudatos játékospolitika vagy vészmegoldás? – így üzletelnek az NB I-es klubok

2024. szeptember 05. 05:34

Özönlenek a légiósok – van azonban szabályt erősítő kivétel is.

2024. szeptember 05. 05:34

Fotó: fradi.hu

Szeptember 3-án lezárult az átigazolási szezon a labdarúgó NB I-ben, eljött tehát az összegzés ideje, amelyből világosan kirajzolódik, melyik klubnál milyen elvek és érvek mentén fogalmazták meg üzletpolitikájukat.

Mint ismert, a legutóbbi szezon Magyar Kupa-döntőjét a bajnoki címvédő, az európai kupák csoportkörébe zsinórban hatodszor bejutó, nemzetközi klasszis futballistákra pályázó Ferencváros vívta azzal a hazai riválissal, a Pakssal, amelyik a légiósmentes életre esküszik, színtiszta magyar csapatként hivatkozva magára. Nagy a kontraszt a két klub elképzelése, lehetősége és büdzséje között, akkor azonban nagy meglepetésre az atomvárosiak mégis meghúzták az oroszlán bajszát, elrontva ezzel Dejan Sztankovics búcsúmeccsét. Azt is hozzá kell tenni viszont, hogy közben a bajnokságban a Fradi 16 pontot vert a Tolna vármegyeiekre.

Azt tehát megállapíthatjuk, a pénztárca nem nyer meccseket, de kétségtelen tény, hosszú távon egyértelműen hatással van az erőviszonyokra.

Ennek megfelelően alakult a nyári transzferidőszak is, amely klubvezetés megtehette, bátran a zsebébe nyúlt...

Ezt is ajánljuk a témában

A Fradi, ha nem is könnyedén, de érvényesítette a papírformát és egyedüli magyar csapatként (a fehérváriak korán kiestek, a Puskás Akadémia és a Paks azonban a végsőkig húzta, és csak az óriási bravúr kapujában hasalt el a Fiorentina, illetve a Mlada Boleslav ellen az Ekl playoffjában) biztosította a helyét az Európa-ligában, ennek tudatában pedig újabb nagy beruházást valósított meg:

az átigazolási szezon hajrájában rekordot jelentő transzfert mutatott be: hárommillió euróért megszerezte a szerb bajnokság brazil gólkirályát, Matheus Saldanhát – akinek az értékét 8 milliósra taksálja a Transfermarkt.

A címvédőnél nagy volt az átalakulás, az új edző Pascal Jansen igyekezett a saját képére formálni az együttest, Saldanha mellett érkezett Kady Borges, Raul Gustavo, Virgil Misidjan, Isaac Pappoe, Philippe Rommens, Stefan Gartenmann és Szalai Gábor is, miközben távozott a meghatározónak számító játékosok közül többek között Lisztes Krisztián, Myenty Abena, Marquinhos, Samy Mmaee és Henry Wingo is. A transzferek háttérhez nagy segítséget jelent a sikeres El-kvalifikáció, erről itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A Paks Bognár György vezetésével nyáron tehát egészen a playoffkör végéig menetelt a Konferencia-ligában, nem sokon múlt, hogy érdekelt legyen a nemzetközi sorozat sorsolásnál. Az előző szezon ezüstérmese ezalatt is hű volt az elveihez és csak magyarokban gondolkozott (a másik ilyen kakukktojás a Kecskemét), a Szaúd-Arábiába igazoló Szappanos Pétert Kovácsik Ádámmal pótolta, a Vasassal támadót „cserélt” Zimonyi jött, Könyves ment, miközben aláírt a korábbi válogatott, Varga Roland.

Az olasz lilák ellen szenzációsan futballozó Puskás Akadémia mindössze egyetlen új arcot tud felmutatni, Laros Duarte személyében egy eddig Hollandiában szereplő játékos érkezett Felcsútra, a Hornyák Zsolt által vezetett szakmai fejlődést azonban jól mutatja, hogy milyen óriási csatára késztették a világsztárokat foglalkoztató Fiorentinát...

Ezt is ajánljuk a témában

A fehérváriaknál a spórolásra helyezték a hangsúlyt, három új játékosuk egyaránt szabadon igazolhatóként írt alá Székesfehérváron, miközben két válogatott játékost is sikerült értékesíteniük Angliába. Schön Szabolcs Boltonban, Tóth Balázs Blackburnben folytatja pályafutását.

A nemzetközi kupában indulók mellett az új tulajdonos miatt extra tőkére szert tevő újpestiek serénykedtek nyáron, többek között Bese Barnabás, Fiola Attila, Gergényi Bence, Horváth Krisztofer és Riccardo Piscitelli aláírását is megszerezték. Az új vezetőedző, Bartosz Grzelak keze alatt ütőképes gárda formálódhat a Megyeri úton. Annak ellenére is, hogy elengedték az Eb-hőst, Csoboth Kevint a svájci St. Gallenhez.

Az újonc Győr 12 játékost igazolt, kizárólag külföldieket. Érkezett albán, algériai, brazil, cseh, horvát, montenegrói, szerb, szlovák, togói és tunéziai is. Ez is egy megoldás, bár az eredmények eddig nem igazolják a Rába-partiakat,

öt mérkőzés után egyetlen ponttal az utolsó helyen szerénykednek az NB I-es tabellán.

Az élvonalbeli pontvadászat egyébként minden évben tükröt mutat a klubok különböző átigazoláspolitikájának, a bajnoki címeket zsinórban behúzó Fradi az egyre markánsabb nemzetközi tapasztalat miatt kiemelkedik a mezőnyből a lehetőségeit tekintve, a dobogóért harcoló riválisok azonban rendre bizonyítják, hogy nem az ész nélküli légiósáradat jelenti a megoldást a problémáikra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ada17
2024. szeptember 05. 07:15
Ezúton is gratulálok a Győrnek, a minőségi külföldiekhez. Kieséshez pont elég, ennyit a magyar játékosok is hoznának.
aacius
2024. szeptember 05. 06:41
Két lehetséges modell van. Az egyik, hogy a klubok gazdasági társaságok, akik vesznek jó játékosokat külföldről, és ezért külföldön is nézik a csúcsligát, és sokáig jutnak a bajnokok ligájában is sok pénzt szakítva. A másik irány, hogy egy település vagy nagyvállalat közösségéből a legjobbaknak lehet szurkolni. Nálunk elpiacosították a focit úgy, hogy külföldön úgysem fog érdekelni senkit, mert 4 csúcsliga is sok, minek néznék pont a magyart? Az eredmény, hogy sok közpénzből vehetjük a wakandai meg brazil másodhegedűsöket, de egy üvegplafon ott lesz a bevételeken, és a csapatok eltávolodnak a szurkolóktól.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. szeptember 05. 06:33
"Özönlenek a légiósok" Mutogassátok a niggereket, a kurva anyátokat (!), miért nem egyből a főcímlapon vannak? A Fradi a legkevésbé magyar csapat az egész országban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!