Íme az adatok: Rossi csapata évek óta képes arra, amire csak nagyon kevesek

2024. szeptember 10. 20:15

Szoboszlai Dominik és csapattársai évek óta bizonyítják, hogy a sokkan nagyobb keretértékkel rendelkező válogatottakat is meg lehet verni.

2024. szeptember 10. 20:15
GULÁCSI Péter; MILOS, Kerkez; NAGY Ádám; NEGO Loic; SZALAI Attila; SALLAI Roland; SCHÄFER András; BALOGH Botond; LANG Ádám; VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A vártnál kétségtelenül gyengébb Eb-szereplés és a múlt szombati, németektől elszenvedett 5-0-s vereség után sokan már kongatják a vészharangokat, mondván, válságba került a zsinórban három kontinensbajnokságra kijutó, időnként világklasszis csapatokat is legyőző magyar futballválogatott. Mások úgy vélik, csak annyi történik, hogy a sorozatos bravúrok után Marco Rossi csapata most kerül a valódi helyére, és számunkra Európa középmezőnye a realitás, nem pedig az, hogy Angliához és Németországhoz hasonló sztárgárdákkal tudunk egyenrangú ellenfelek lenni, sőt, akár meg is verjük őket.

Ezt is ajánljuk a témában

A Transfermarkt adatait segítségül hívva megnéztük, a Nemzetek Ligája létrejötte óta hogy szerepelt a sorozatban a magyar válogatott, és hogyan változott az évek során a játékosaink piaci értéke, és azt is megvizsgáltuk, milyen értékű együttesek ellen küzdöttek Szoboszlai Dominikék.

A Nemzetek Ligája versenysorozatot 2018 őszétől vezette be az UEFA, az új széria ráadásul egybeesett Marco Rossi magyar szövetségi kapitányi korszakának kezdetével. A magyar válogatott az első kiírásban az UEFA-koefficiens alapján a C divízójába, tehát a harmadik vonalba kapott besorolást, azon belül pedig a 2-es csoportba Görögország, Finnország és Észtország mellé.

Indulás a harmadvonalból

A magyar keret összértéke a Transfermarkt akkori becslése szerint 85,88 millió euró volt, legértékesebb futballistánk az akkor frissen honosított hátvéd, Willi Orbán volt 20 millió euróval, de nem sokkal maradt le mögötte lipcsei csapattársa, a kapus Gulácsi Péter, akit 12 millióra taksáltak, illetve későbbi klubtársuk, az akkor még a Salzburgot erősítő 18 éves reménység, Szoboszlai Dominik, akit szintén 12 millióra becsültek.

A kvartett legértékesebb keretét egyértelműen a görögök tudhatták magukénak 184,7 millió euróval, 

igaz, ezt a számot jócskán megdobja a Roma hátvédje, Manolasz, akit 45 millióra áraztak be, illetve a másik kiváló hátvéd, az akkor épp az Arsenalt erősítő Szokratisz Papasztatopulosz, akinek a neve mellett 20 milliós érték figyel. Mellettük figyelemre méltó a középpályán Fortunisz és Szamarisz a maga 10 és 9 milliójával, továbbá a támadósorban a 7 milliós Mitroglu.

A finnek keretét 38,6 millió euróra becsülték, innen Lukas Hradecky kapus emelkedett ki 8 millióval, illetve az ellenünk Rossi debütáló meccsén győztes gólt szerző támadó, Teemu Pukki, akit 6 millióra áraztak be. 

A csoport messze legszerényebb keretével az észtek rendelkeztek, a balti gárda játékosai 12 millió eurót értek együttvéve,

 közülük a Cagliariban futballozó Ragnar Klavan volt a csúcstartó 1,5 milliós értékével, rajta kívül hátvédtársa, az akkor a holland Breda kötelékébe tartozó Karol Mets érte el az 1 milliós határt. A fenti számok alapján elmondható, hogy a magyar válogatott hatmeccses sorozat végén elért eredménye, a második hely és a feljutás a B divízióba papírformának tekinthető, inkább csak az jelentett némi meglepetést, hogy a görögök lecsúsztak az „osztályváltásról” és a finnek nyerték a négyest a mieink előtt.

Bravúrok a B divízióban

A következő Nemzetek Ligája kiírást, ami 2020 szeptemberében kezdődött, tehát már a B divízióban kezdhette meg Marco Rossi együttese, ez természetesen azzal járt, hogy erősebb ellenfelekkel szemben kellett helyt állni Gulácsiéknak: Törökország, Szerbia és Oroszország került még a csoportunkba.

Válogatottunk keretének értéke két év alatt 111 millió euróra nőtt, a húzóembereink közül Gulácsi és Willi Orbán tartotta az értékét, a legnagyobb fejlődést ilyen téren egyértelműen Szoboszlai Dominik produkálta,

 nagyjából megduplázta a becsült árát 25 millióra, ami a teljesítményét látva nem meglepő, hiszen alapemberré vált a Salzburgnak, sőt, a 2019-20-as szezonban őt választották meg az osztrák élvonal legjobb játékosának. Rajta kívül nagyot nőtt az ázsiója Sallai Rolandnak, aki szintén remekül megállta a helyét Freiburgban, ekkorra már 13 millióra taksálták őt (2018-ban 4,5 millió volt), s figyelemre méltó Szalai Attila ugrása is, aki a 2018-as 300 ezer euróról 7 millióra tornázta fel az árát.

Csoportellenfeleink keretének becsült értéke mind jóval nagyobb volt a Rossi-legénységénél, az oroszoké nagyjából háromszor (316 millió), a törököké (401 millió) és a szerbeké (448 millió) körülbelül négyszer többet ért a mieinkénél. 

A névsorokon végignézve ez abszolút érthető is, az oroszoknál a már akkor is monacós Golovint (28 millió) senkinek sem kell bemutatni, ahogy a Mirancsuk ikreket, az épp akkor, 2020 őszén az Atalantához igazoló Alekszejt (15 millió) és akkor még a Lokomotiv Moszkva mezét viselő Antont (13 millió) sem. A törököknél is komoly neveket találunk, a Leicester City kiváló hátvédjét 45 millióra értékelték, az azidőtájt sassuolós Merih Demiralt 28 millióra, az akkoriban Rómából Leicesterbe kikölcsönzött fiatal támadót, Cengiz Ündert pedig 18 millóra becsülték. A csapat legnagyobb sztárja, Hakan Calhanoglu 35 milliót ért.

Szerbia legértékesebb játékosa a középpálya motorja, az akkor még laziós Sergej Milinkovic-Savic volt a maga 70 milliójával, de az ugyancsak középpályás Filip Kostic (35 millió) és a csapatkapitány Nikola Milenkovic (25 millió) is a sokra taksált futballisták közé tartozott.

Az is beszédes adat, hogy a szerbek három legjobb támadójának, Dusan Vlahovicnak (40 millió), Luka Jovicnak (20 millió) és Aleksandar Mitrovicnak (16 milló) az együttes értéke közel a háromnegyede annak, amire a teljes magyar keretet becsülték. Ezek alapján különösen szép eredménynek számított a magyar csapattól az első hely, hat mérkőzésen mindössze egyszer, az oroszoktól kaptak ki legjobbjaink, a 11 szerzett ponttal és a csoportgyőzelemmel pedig kivívták az A divízióbeli tagságot.

Dávidként is óriási győzelmek a góliátok ellen

A fejlődés a játékosaink piaci értékében is megmutatkozott, a következő Nemzetek Ligája-széria kezdetére, 2022 őszére a csapat összértéke már 154 millió eurót tett ki. Szoboszlai ismét megduplázta az értékét, ekkor már 50 millióra árazták, ugyancsak duplázott Szalai Attila, akit 14 millióra taksáltak. Az idősebb futballistáink közül Gulácsinak 5 millióra, Orbánnak 10 millióra esett vissza az értéke, ezt a visszaesést ellensúlyozta a fiatal Kerkez Milos bekerülése az ő masszív 19 milliójával. Az újabb szintugrás viszont azzal is járt, hogy még keményebb riválisok vártak a magyar együttesre: Anglia, Németország és Olaszország.

Ebben az összevetésben már egészen brutális volt a különbség az ellenfelek és a magyar válogatott között, mert mindhárom ellenlábasunk keretének értéke átlépte az egymilliárd eurós bűvös határt: a németeké 1,09, 1,23 míg az angoloké már a 2 milliárdhoz közelítve 1,8 milliárd volt.

A németek játékerejét és lehetőségeit jól mutatja, hogy legpiacképesebb futballistájuk, Jamal Musiala becsült ára ekkor 110 millió volt, de a Florian Wirtz neve mellett szereplő 85 millió, vagy épp Joshua Kimmich 75 milliója is jelzi, egészen kivételes tudású labdarúgókról van szó.

Az olaszok is elképesztő klasszisokkal tudtak kiállni, elég csak megemlíteni Nicolo Barellát, akit 75 millió euróra becsültek, kiemelhetjük még Alessandro Bastoni 60, Sandro Tonali 50 vagy épp Chiesa 40 milliós értékét, ami viszont talán még figyelemre méltóbb, hogy a „másodvonal” tagjai, a csere- és tartalékemberek is többet értek általában, mint a magyar csapat – Szoboszlait leszámítva – legdrágább futballistái.

Ez utóbbi kitétel – hogy a cseréik is többet érnek a magyar válogatott legtöbb kulcsjátékosánál – az angolokra is igaz volt, sőt három olyan labdarúgóval is rendelkeztek, akiknek a becsült értéke meghaladta a 100 millió eurót.

 Jude Bellinghamet és Bukayo Sakát egyformán 120 millióra árazták be akkor, míg Fodent 110 millióra taksálták, de nem sokkal maradt le tőlük az egyaránt 90 milliós Declan Rice és Harry Kane.

Ilyen konkurenciával kellett tehát megküzdenie a magyar válogatottnak, a csapat pedig minden várakozást felülmúlva oda-vissza legyőzte az angolokat, nyerni tudott Németországban és itthon sem kapott ki a Nationalelftől, és bár az olaszoktól mindkétszer vereséget szenvedett, végül második lett a csoportban és bent maradt az A divízióban.

Idén ősszel sem lesz könnyebb

Így érkeztünk el a most futó Nemzetek Ligája-kiíráshoz, ahol is a régi ismerős németek mellett ezúttal a hollandokkal és a B divízióból feljutó bosnyákokkal csatázunk.

A jelenlegi magyar keret összértéke 158 millió euró, ami minimális növekedés az előző Nemzetek Ligájában szereplő csapathoz képest.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Legpiacképesebb játékosunk még mindig a csapatkapitány Szoboszlai Dominik a maga 75 millió eurós értékével, őt követi Kerkez 20 millióval, majd Sallai jön 15 millióval, Willi Orbán stabilan tartja a maga 10 millióját, az alapemberek közé nem sorolható futballistáink közül a legtöbbre a Philadelphiában légióskodó Gazdagot tartják, ő 9 milliót ér.

Az ellenfelek közül a bosnyákoké a legszerényebb keret, de még az övék is 101 milliót ér, ez a tény is lehet egyfajta figyelmeztetés, hogy nem vehetjük őket sem félvállról. 

A gárda legnagyobb sztárja az idény nyáron Augsburgból Stuttgartba szerződött gólvágó, Ermedin Demirovic, őt 28 millióra taksálja a Transfermarkt, ami közel áll a valós értékéhez, hiszen 21 milliót fizettek érte a svábok a klubváltásakor. Mindenképp meg kell még említeni a Salzburg fiatal hátvédjét, Amar Dedicet, akinek az értékét 20 millióra becsülik, de akad még néhány szintén Németországban is Ausztriában szereplő labdarúgójuk, aki egyenként is több millió eurós értéket képviselnek.

A hollandok keretének összértéke 762 millió euróra rúg, ebből 80-at tesz ki a fiatal lipcsei karmester, Xavi Simons, őt követi a rangsorban a 65 millió euróra beárazott Matthijs de Ligt, aki idén augusztusban lett a Manchester United játékosa. Szintén ezen a nyáron írt alá a Vörös Ördögökhöz Joshua Zirkzee, akinek értékét 50 millió euróra tartják, és nála is többet ér a Liverpool villámléptű szélsője, Cody Gakpo, az ő becsült ára 55 millió.

A németek kerete egy kicsivel többet, 771 millió eurót ér,

 a nyári Eb-t követően számos világklasszis, így Manuel Neuer, Ilkay Gündogan vagy Thomas Müller is visszavonult a válogatottól, a Nationalelf azonban, ha 2022-höz képest „olcsóbb” is lett, gyengébb semmiképp. Még mindig itt van és még csak jobb lett Musiala és Wirtz, mindkettőjüket 130 millió euróra becsülik, az arsenalos Kai Havertz értéke 70 millió, Kimmiché 50 millió, de az épp a minap ellenünk debütáló stuttgarti Angelo Stiller is annyit ér, mint a második legdrágább magyar, Kerkez, azaz 20 millió eurót.

Bizonyos értelemben mindig fals kicsit pusztán a keretek, a pályára lépő játékosok piaci értéke alapján összehasonlítani a mérkőző csapatokat, főleg, hogy az itt leírt összegek is csak körülbelüli becslések, de azért ezek a számok és az összevetések is jól mutatják, hogy a magyar válogatott elmúlt években elért eredményei a bravúr kategóriába tartoztak. 

A szerbek és az angolok oda-vissza legyőzése, a németek elleni siker a Nemzetek Ligájában, vagy akár a 2021-es Eb-n a franciák és s németek ellen elért iksz mind-mind ilyen volt.

Ezt is ajánljuk a témában

A szombati, kétségtelenül súlyos düsseldorfi vereség pedig, bármennyire is fáj, sokkal közelebb áll a realitáshoz. Persze a futball pont ettől szép, hogy a kemény munka, a szív, a megfelelő csapatmunka és taktika, no meg némi szerencse időnként képes arra, hogy felülírja a realitást, és csodák történjenek. Ilyen csodából az utóbbi években jó pár kijutott nekünk, és ezután is mindig bízni kell, hogy lesz még hasonló, de nem árt közben a földön maradni és néha józanul is végiggondolni, hol a helye a magyar válogatottnak a nemzetközi futball borzasztóan sűrű mezőnyében. 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2024. szeptember 11. 13:46
Mi a VB-re belátható időn belül nem jutunk ki,sajnos.
alexandrosz-2
2024. szeptember 11. 08:27
Focizni kellene, gólokat lőni, leginkább fontos tétmeccseken. De ez nem megy. Nem ment a bosnyákok ellen sem. Ezt pedig nem fedi el semmilyen számzsonglőrködés sem. Nem mellesleg túlfizetett, túlsztárolt lelkiismeretlen, lelketlen, falábú, lusta gecik egytől egyig, rossistól. Nekik kellene fizetniük nekünk, nem nekünk nekik.
herden100
2024. szeptember 11. 01:14
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
danubius
2024. szeptember 10. 20:45
Azaz valamennyi tétmeccsen kikapni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!