A jobb csapat nyert, komoly vereséggel kezdte a magyar válogatott a Nemzetek Ligáját – Németország-Magyarország 5-0

2024. szeptember 07. 20:37

A megújuló német csapat szupertriója, Wirtz, Havertz és Musiala ellen nem volt ellenszere a magyar nemzeti együttesnek.

2024. szeptember 07. 20:37
Hungary's forward #20 Roland Sallai (R) kicks the ball during the League A Group A3 football match of the UEFA Nations League between Germany and Hungary in in Duesseldorf, western Germany, on September 7, 2024; at (L) is Germany's midfielder #06 Joshua Kimmich).

Nyitókép: John MacDougall / AFP

Két megújulóban lévőválogatott méri össze erejét szombaton este a Nemzetek Ligája 1. fordulójában rendezett német – magyar meccsen Düsseldorfban. A Nemzetek Ligáját gyakran jelentéktelen, barátságos mérkőzéseket helyettesítő sorozatként jellemzik, a tét azonban jóval nagyobb, mint amekkorának elsőre tűnik, ugyanis az itt elért eredmény, azaz a csoportkört követő végső sorrend határozza majd meg az európai vb-selejtezők sorsolásának kalapbeosztását. 

Emellett a vb-pótselejtezőjébe is bejuthatunk, ám ehhez meg kellene nyerni a csoportot, ami Németország és Hollandia mellett igencsak nem kis kihívás. 

Mindenesetre az, hogy hol végzünk az NL-ben, egyáltalán nem mindegy, hiszen Európából 16. csapat juthat ki a vb-re. Mi pedig a legutóbbi nagy versenyen, az Európa-bajnokságon nem voltunk ott a legjobb 16 között. 

A kissé csalódást keltő eb-szereplést követően válogatottunk szövetségi kapitánya, Marco Rossi megújulást hirdetett, mind a keret összetételét, mind a játékstílust illetően. Így a németek ellen már egy (részben) megújult, megfiatalodott magyar válogatott lép ma este pályára. Azért az alapcsapat maradt a régiben, és Hál’ Istennek 

Varga Barnabás is felépült, és kezdőként szerepelhet a németek ellen

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel párhuzamosan a német válogatott is megújuláson megy keresztül. Ez persze részben kényszer is, mert a Nationalelf mezétől idén nyáron négy (!) világklasszis játékos is búcsúzott az Eb-t követően. 

Azt mindenki tudta, hogy a korábban már egyszer visszavonult és csak Julian Nagelsmann kérésére visszatért immár hatszoros Bl-győztes világbajnok madridi ikon, Toni Kroos az Eb-n játssza majd utolsó meccsét válogatott mezben.  Az sem volt túl nagy meglepetés, hogy a németek kiesését követően a Bayern München veterán támadója, a szintén 34 éves Thomas Müller és a bajorok 38 éves kapusa, Manuel Neuer is bejelentette visszavonulását

az viszont némileg meglepetésként érhette a közönséget, hogy a csapatkapitány, a Barcelonától Guardiola City-jéhez visszatérő Ilkay Gündogan is elbúcsúzott a német szurkolóktól.

A németek ettől még persze tele vannak klasszisokkal, hiszen az Arsenal támadója Kai Havertz és a Bayer Leverkusennel a nemzetközi klasszis kategória küszöbére érkezett Florian Wirtz mellett a Bayernben újabban picit haloványabb, de kiváló Jamal Musiala ellen senki sem szeret játszani. Marc-André Ter Stegen végre átveheti az örök rivális Neuer helyét, és a Barcelona kapusa elődjéhez hasonlóan nagyon jó játékos. 

A rutint azonban nehéz helyettesíteni, különösen igaz ez a középpályán irányító Kroos és Gündogan személyére –  ez a csapatrésze mindenképp sebezhetőbb lesz a német együttesnek. A legnagyobb kérdés az, mire lesz képes a Musiala-Wirtz-Havertz trió és a dortmudi csodacsere, a masszív fizikumáról és kiváló fejjátékáról ismert Nicklas Füllkrug ellen a megfiatalodott magyar védelem. 

Németország–Magyarország

5-0

Nemzetek Ligája, 2. CSOPORT, 1. forduló

Helyszín: Düsseldorf
Vezeti: Clément Turpin (francia)

Németország: Marc-André Ter Stegen – Joshua Kimmich, Jonathan Tah, Nico Schlotterbeck, David Raum – Robert Andrich, Pascal Gross – Florian Wirtz, Kai Havertz, Jamal Musiala – Nicklas Füllkrug. 

Cserék: Baumann, Nübel, Anton, Henrichs, R. Koch, Mittelstädt, Can, Führich, Pavlovic, Stiller, Beier, Undav 

Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann 

Magyarország: Gulácsi – Balogh, Orbán, Dárdai M. – Nego, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Szoboszlai, Sallai – Varga B. 

Cserék: Dibusz, Tóth B., Botka, Gergényi, Nagy Zs., Bolla, Yaakobishvili A., Dárdai P., Horváth K., Kata, Nikitscher, Ádám M., Csoboth

Szövetségi kapitány: Marco Rossi 

A magyar válogatott az általában a hazai mérkőzéseken viselt meggypiros mezben játszik, a fehérmezes német együttes ellen. A mérkőzést mindkét csapat óvatosan kezdte, de egyértelműen látható volt, hogy Marco Rossi komolyan gondolta ezt a „nyomás alá helyezzük az ellenfelet” dolgot, hiszen nagyon magasan letámadtuk a németeket, akiket ezzel sikerült is kissé zavarba hozni. 

Ennek eredményeként a 3. percben Szoboszlai egy általa megszerzett labdával szépen az alapvolnalig ment  német tizaenhatoson belül, de középre passzolt labdáját társai nem érhették el. A játékvezető ugyan nem látott szabálytalanságot, de tény, hogy mire a labda odaért, Varga Barnabás a földön feküdt. A német csapat nehezen boldogult azagresszív magyar játék ellen, de azért sikerült  egyszer-egyszer felhozniuk a támadóarmadig – ebből azonban nem lett még helyzet sem. 

A 6. percben Schäfer András szabálytalanságát követően nagyjából 25 méterről egy szabadrúgás-kombinációval próbálkozott a Nationalelf, de a kapuralövés nem jött össze – egy perccel később a németek szögletét követően azonban Szboszlai Dominiknak kellett a gólvonalról fejjel mentenie. 

Egy rossz belépőért a 9. percben Nego kapott sárga lapos figyelmeztetést, de ez nem szegte kedvét a magyar szélsőnek, aki kiválóan játszott. A 10. percben azt is megmutatta a magyar válogatott, hogy mit szeretne a labdával játszani – Sallai szépen fenm fel , majd a szélen futó Kerkeznek adta, aki elfutva középre passzolt, de Varga Barna nem érhette el a passzt. 

Az első negyedórához közeledve picit lelassult a mérkőzés tempója, mindjét csapat nyugodtabban játszott. Orbán gyönyörű hosszú labdával indította Salllait, a beadásból azonban nem tudtunk helyzetbe kerülni. 

A Kerkezhez pattant labdát védőnk először elveszítette, majd visszaszerezte és jobbik lábával – a ballal – egy erőteljes lövést eresztett meg nagyjából 20 méterről, de ez fölément. 

Egy német támadást kellett kivédekeznünk, és meg is tettük sikeresen, és egy ellentámadással jeleztük az ellenfél felé, hogy egy pillanatig sem érezheti magát biztonságban. 

Sok volt a mozgás a csapatban – Szoboszlai és Schäfer hol hátul, hol elől tűntek fel, Sallai pedig középen és a széleken is mozgott. A kezdőként most debütáló Balogh – Orbán – Dárdai hármas még egyértelműen nem szilárdult meg, ezt jelezte a németek vesélyes helyzetet a 21. percben, amelynek végén Gulácsi Péter védte bravúros közbelépéssel Nicklas Füllkrug próbálkozását. 

A levegőben azonban rendben volt védelmünk teljesítménye, a németek által belöbbölt labdákat Balogh és Orbán többször is kifejelték. A 27. percben azonban erre nem volt lehetőségük – 

Florian Wirtz visszíhúzós cselét követően átemelte a hosszú sarokhoz, Raum Muisalához, Musiala pedig Füllkrughoz passzolt védőink mellett, a dortmundi támadó pedig 2 méterről egyszerűen begurította a kapuba a labdát (1-0). 

A 32. percben Kerkez kiváló beadását Sallai Roland középről kapásból próbálta ellőni, de nem sikerült túl jól ez a próbálkozás. Két perccel később Musiala beadásából Havertz fejelt az ötös sarkáról a felső lécre – a labda lefelé pattant, de a gólvonalon kívül ért földet és sikerült kirúgnunk. Ez nagyon közel volt...

Az első játékrész végén a németek játszottek fölényben, de a mieinknek is volt egy-két jó támadása. Érdemleges helyzet azonban csak az utolsó percben alakult ki, Havertz – tiszta helyzetben – ezt is mellééőtte, így maradt az egygólos német vezetés. 

***

A második játékrészben a sárga lapos Nego helyett Bolla Bendegúz érkezett a csapatba. Lendületesen kezdett a magyar válogatott, amelynek csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik ezúttal a balszélen tűnt fel, és a 48. percben egy szabadrúgást ívelhetett be a német tizehatoson belülre, a labdát azonban elfejelte a védelem. A magasan feltolt magyar csapatot ellen kontrával próbálkozott az ellenfél, egyelőre sikertelenül. 

A németek látszólag átengedték a kezdeményezést a mieinknek – több terünk volt passzolgatni, mint az első félidő elején.

 Úgy tűnt, arra várnak, hogy letámadjuk őket, és újabb ellentámadásokat indíthatnak. A magyar labdarúgó-válogatott azonban nem hirtelenkedte el a dolgot, lassan próbáltunk építkezni, és ezt érzékelve a németek is kijjebb jöttek picit. Az 54. percben Szoboszlai vezette fel a labdát a német tizenhatosig, kereszpasszát azonban Sallai nem lőtte el, és mire passzolt volna, már nem volt kihez. 

A német ellentámadás végén Havertz lőhetett kiszorított helyzetből, de Schäfer becsúszva mentett. Egy perccel később viszont centiken múlott a magyar gól. Szoboszlai indította Sallait, aki középre passzolt Bollához, ő pedig egy labdaátvétellel előnybe kerülve lőtt, Andrichnek épphogy sikerült szögletre mentenie.

 A következő szögletünket követően azonban a németek egy kontrából újabb gólt szereztek. A kirobbanó Musiala egyedült tudott elmenni, és bár Bolla majdnem elérte, simán a kapuba gurított (2-0). 

A németeknél Grosst Pavlovic, Füllkrugot Beier váltotta. 

Az egy-egy elleni helyzeteknél érezni lehetett a német fölényt – a bevezetőben említett hármas, Wirtz, Musiala és Havertz mindegyike többször is lazán átjátszotta a védelmünket. A harmadik gólt épp a trió egyik tagja, Florian Wirtz szerezte – a mezőny egyik legjobb játékosa a tzienhatosunk vonalán kapott labdát Willi Orbán lábai között gurította a kapunkba (3-0). 

Marco Rossi két játékost cserélt – Varga Barnabás helyére Ádám Martin, Kerkez helyett pedig Nagy Zsolt érkezett. A játék képe azonban ezzel sajnos nem sokat változott – a német együttes láthatóan nem szenvedte meg egykori legjobbjai visszavonulását, és nagyon motiváltan játszott a lelkes hazai közönség pedig díjazta mindezt. 

A 72. percben Havertz labdája megint a kapufánkon csattant – ezúttal lövés volt, nem fejes – és megint nem rajtunk múlt, hogy ebből gól születik-e. 

A 75. percben Csoboth Kevin érkezett Sallai Roland helyett – vélhetően egy-egy gyors ellentámadás céljából. Ez azonban nem nekünk jött össze, hanem az ellenfélnek. A 77. percben egy sokpasszos német támadás végén a láthatóan nagyon motivált cserejátékos, Pavlovic is gólt szerzett (4-0). A 79. percben Csoboth egy Szoboszlaitól kapott labdát ügyesen próbált felpörgetni a hosszú sarokba, de Ter Stegen estében védett.

Az ellentámadásból pedig tizenegyest kaptak a németek. Kai Havertz előtt Willi Orbán hagyta ott a lábát, ő pedig természetesen elesett. A német játékos lazán gurított a sarokba a másik irányba vetődő Gulácsi Péter mellett (5-0). 

A hátralévő időben pedig sajnos továbbra is a vérszemet kapott németek próbálkoztak többet, a magyar csapatot biztatta a közönség és látszott, hogy Szoboszlai valamint Nagy Zsolt nagyon szeretne szépíteni az eredményen, ez azonban nem jött össze.

 Összességében látható volt az a változás a magyar válogatott játékán, amiről Marco Rossi beszélt, de ezen a mérkőzésen érezni lehetett, hogy a németek számos kiváló játékosuk távozása ellenére is egyénileg nagyrészt biztosan sokkal jobbak, és Nagelsmann keze alatt csapatként is kiválóan működnek. Továbbra is kérdés, hogy az említett agresszívebb, ember-ember elleni párharcokra épített játék a legerősebb ellenfelek ellen működhet-e. 

Az is látszik, hogy a magyar védelem még messze nem olyan stabil mint Szalaival és Langgal volt. A szombati mérkőzésen a jobb csapat nyert, teljesen megérdemelten. A magyar válogatott a jelenlegi teljesítményénél biztosan többre képes, de ezt ma nem sikerült megmutatni. Talán majd ketten Bosznia ellen…

 

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 08. 18:29
Túlfizetett, túlsztárolt, lelkiismeretlen falábú gecik, rossistól. Takarodjanak a vérbe!
chief Bromden
2024. szeptember 08. 07:49
Mi ez a copy-paste cikk? Legalább az időket rendeznék.
magyarok2026
2024. szeptember 08. 05:17
Papírforma buzikáim!:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Jujj, de röhögtem!:DDDDDDDDDDDDDDDD
europész
2024. szeptember 08. 05:05
Most aztan eleg tutyimutyi volt a magyar csapat jateka.Elfelejtettek a fiuk focizni. Ez mar nem Rossin mulott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!