Marco Rossi az M4-nek: „Lesznek új arcok, és vannak, akik kikerülnek. Változtatni fogunk a játékon is!”

2024. augusztus 21. 21:09

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a köztévének adott interjúban összegezte az Eb-szereplés tanulságait, és beszélt a nemsokára kezdődő Nemzetek Ligájáról, a csapat átalakításával kapcsolatos terveiről, és jó néhány játékosról is.

2024. augusztus 21. 21:09
Hungary's Italian head coach Marco Rossi speaks to journalists at their training center in Telki, Hungary on May 27, 2024, ahead of the upcoming UEFA EURO 2024 in Germany.

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Interjút adott az M4 Sportnak az ősszel induló Nemzetek Ligája sorozatra és a vb-selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi. Az olasz mester az Európa-bajnokság eredményét látva kissé csalódott volt, és annak is hangot adott, hogy az elmúlt időszakban nagyon elfáradt a kapitányi munkában. 

Európa-bajnokság

Az Eb-re visszatekintve elmondta, hogy a skótok elleni mérkőzésen elégedett volt a csapat teljesítményével, hiszen jobban játszottunk, tizenöt gólhelyzetünk volt az ellenfél 3 lehetőségével szemben.  Egyetlen dolgot sajnál az Európa-bajnokságot illetően, mégpedig Svájc elleni első félidőt, amelyet alaposan kielemzett, és emiatt változtatásokat is tervez bevezetni az őszi felkészülés alatt. Elmondta azt is, hogy nincs minden kérdésre válasza a meccsel kapcsolatban, és a játékosoktól szeretné megtudni, hogy mi történt.

Ezt is ajánljuk a témában

„A skótok elleni három pont összességében jó eredmény, mert olyan csapatról van szó, amely papíron többet ér nálunk, hat-hét játékosuk a Premier League-ben játszik, nálunk azért kevesebb az ilyen. A FIFA-ranglistán mögöttünk vannak, de ez az eredményeik miatt van, nem az egyéni értékek miatt. Amit nagyon sajnálok, az a Svájc elleni első félidő, amire nagyon nehezen találok magyarázatot, mert semmilyen jel nem utalt arra, hogy ilyen kezdetnek nézünk elébe. Utána kielemeztük és megtaláltuk az okait, ezt már magunk között elkezdtük megbeszélni.” – fogalmazott. 

Ettől függetlenül szerinte az, hogy Svájc és Németország ellen vereséget szenvedtünk a dolgok normális menete, hiszen mindkét csapat akár döntőbe is juthatott volna.

 Hozzátette, mind a svájciak, mind a németek elleni meccsen sokszor nüanszok döntöttek, és általánosságban nem a magyar csapat javára. Megemlítette például a németek ellen elmaradt tizenegyest. 

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, „Mikor azt mondtam, hogy nem élveztem egyetlen pillanatát sem az Eb-nek, külösen az utolsó napok lelki állapotára hivatkoztam. Az a hetvenkét óra kínszenvedés volt, mert tudtam, másokon múlik a továbbjutás, végül pedig rossz irányba fordult a dolog, ez nagyon betett nekem. Az a bizonyos első félidő továbbra is nagyon zavar, amelyre ugyan van több válaszom, de nincs meg az összes. Erről majd még kell beszélnünk Telkiben, amikor mindenki jelen van. Lesz, aki jön a régiek közül, lesz, aki különböző okokból nem jön, de a fő csoport, a mag ott lesz. Kielemezzük mélységében, mi volt az elején ez a rossz hozzáállás, már csak azért is, mert Magyarországnak a jövőben arra kell gondolnia, hogy sok hasonló szintű találkozón kelljen jól teljesítenie. Úgy kell hozzáállnunk, hogy a jövőben is részt veszünk hasonló szintű tornákon, ehhez viszont kerülni kell az ilyen hozzáállást. Az Eb tapasztalataiból tanulnunk kell.”. 

Átalakulóban a magyar labdarúgó-válogatott

Rossi elmondta azt is, hogy a régóta válogatott játékosok közül is lesznek olyanok, akik nem lesznek ott a nemzeti együttes szeptemberi összetartásán Telkiben.

A változtatásokról elmondta, hogy a tervei szerint egy olyan csapatot fog felállítani, amely magasan letámadja az ellenfelet, rendszeresen belemegy az egy-egy elleni párharcokba, és gyors mozgással presszingel. 

Arra számítok, hogy agresszívabb csapatot látok a pályán, olyat, ami arra áll rá, hogy magasabban szerezzen labdát, kevesebb területet nyitva az ellenfél előtt. Nagyobb letámadással szeretném a játékot megközelíteni, sokkal inkább az emberre kell összpontosítanunk, nem a sávokra. Nem szabad félnünk az egy az egy elleni párharcoktól. Ez az út, ez a futball most. A technikailag erősebb játékosokat akkor tudjuk hibára kényszeríteni, ha nagyobb pressziót alkalmazunk. Hogy ezt megvalósíthassam, maximális együttműködés kell a játékosok részéről. Ennek szerintem nem lesz akadálya, mert mikor beszéltünk, láttam a csapat, a játékosok szemében, hogy »reagálni« szeretnének a történtekre.”

Egyetértett a felvetéssel, hogy a nyári átigazolási és felkészülési időszakot követően a egnehezebb a csapatösszeállítás és –építés, hiszen vannak játékosok – például Fiola Attila és Callum Styles – akiknek egyelőre nincs csapata, és olyanok is, akik nem kapnak lehetőséget – például Lang Ádám és Szalai Attila –, és ezek nehéz helyzetek. 

„Lesznek új arcok, akiket sosem hívtunk meg eddig. De amikor majd döntök arról, hogy kiket hívunk meg, akkor csak olyan fiatalt hívok meg, aki azonos értékrendet képvisel, mint az idősebbek. Amennyiben valakit meghívok a válogatottba, elvárom tőle, hogy bizonyítsa az elkötelezettségét, hiszen amennyiben meghívnak a nemzeti együttesbe és nem mozdul meg bennned valami, akkor veled valami gond van!

A felsoroltakon kívül mindenkivel beszéltem a helyzetéről, az én nézőpontommal tisztában vannak, hogyha van lehetőségem adott posztra választani, akkor szeretek amellett dönteni, akinek több játékperce van, mert ha nincs ritmusban az illető, az gondot tud okozni. Ez számít.” – fogalmazott a szövetségi kapitány. 

Bírálatok, felelősség

Finoman utalt arra, hogy a szövetségi kapitányok között az egyik legalacsonyabb a fizetése a nemzetközi fociban. „Engem azért fizetnek – persze arra is kitérhetnénk, hogy mennyire, mármint a gazdasági vonatkozásokra –, hogy vállaljam a felelősséget a csapat összeállításával kapcsolatos döntéseimért és az eredményekért” – fogalmazott Rossi. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egyetértett azzal, hogy azz, hogy ki kerül be a keretbe, és ki marad ki, összetett kérdés. „Én nem az angol, a francia, vagy az olasz szövetségi kapitány vagyok. Nem én hagytam otthon Grealisht. Nem vonhatnak felelősségre azért, mert valakit nem vittem el az Eb-re. Ezen az Eb-n hibáztam én is, amit szeptembertől már nem követek el újra, akkor sem, ha ennek nagy ára lesz. Belenyúltam úgy a mezőnybe, hogy olyan játékosokat pályára küldtem, akik nem játszanak rendszeresen együtt. Nem hívhatok meg három-négy olyan futballistát, aki nem játszik. Hozhatok egy-egy kivételt időnként, sajátos helyzetben, de egyébként ha valakinek nincsenek meg a percei, nem tudja felvenni a ritmust, és hibákat követ el. Ebben az értelemben el kell ismernem, én is hibáztam. Ha ezt továbbra is elkövetném, az azt jelentené, nem vagyok képes tanulni a hibámból. Ha a számokat nézed és nem vagy részrehajló, akkor mégiscsak a válogatottnak az érdekeit kell nézned. Igyekszem olyan döntéseket hozni, amelyek semmilyen módon nem viselik magukon azt, hogy kívülről befolyásolni akarnának.

Ha válaszolnom kellene ezekre a kommentárokra, azt mondaám, hogy mindenki gondolhat, amit akar – akár azt, hogy hülye vagyok. Mondhatja azt, hogy jobban is játszhat a válogatott. Ezt elfogadom. De azt, hogy a válogatottnak le kellene győznie Svájcot vagy Németországot, azt nem fogadom el. 

Az edző megszervezheti a játékot, kitalálhatja a takitkát, segítheti a labdarúgókat, de ennél többet nem tehet. A pályán a labdarúgók döntik el a meccset.” – fogalmazott. 

Varga, Szoboszlai, Nagy Zsolt, Kerkez, Bolla és Nego

Az Eb-n súlyos sérülést, arccsonttörést szenvedett, és a napokban a pályára is vissztért Varga Barnabással kapcsolatban azt mondta, nagyon jó volt látni, hogy megint játszik. Rossi hozzátette, teljesen érhető lenne, hogy egy ilyen sérülést követően ha nem is fél, de esetleg egyes ütközéseket elkerül, de nem ezt történt, és ez nagyon jó. Úgy fogalmazott, „Az, hogy egy ilyen sérülésből két hónap alatt meggyógyul és visszatér, hihetetetlen!”. 

Szoboszlai Dominikról azt mondta, Arne Slot eleinte hatos szerepkörben játszatta, de szerinte a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a támadóharmadban a legjobb. „Ezt nem tudta az Eb-n kihasználni, mert nem volt a legjobb kondícióban. 

A válogatottban a játéktervünk nagyrészt Dominik köré épül. A mi csapatunkban ő egy „tuttocampista”, azaz olyan középpályás, aki az egész pályát bejátssza.

 

Segíteni kell őt, hogy elindítsuk a támadást, legyen benne a játékban. Nálunk nem annyira tízesben szerepel, hanem a teljes középpályát le kell fednie, ezt néhány meccsen nagyon jól közelítette meg a selejtezősorozatban. Itt nincs olyan kispad, mint a Liverpoolban, úgyhogy mi nyilván másként használjuk őt, mint a klubja, de nem lesz annyira messze, mint ahogy most játszatják.” 

Ezt is ajánljuk a témában

Kitért a Puskás Akadémiával – többek között akét góljának köszönhetően – az EKL 4. selejtezőkörébe jutott Nagy Zsoltra, aki szerinte 30 éves korára beérett, és nagyon magas minőséget képvisel. Mint mondta, általában azonos szerepkörben játszik Kerkez Milossal, de felvetette, hogy a jövőben esetleg egyszerre is szerepelhetnek válogatott mezben. „Mindkét szélen el vagyunk kényeztetve” – fogalmazott a Rapid Wienhez igazolt Bolla Bendegúzra és Nego Loicra utalva. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nemzetek Ligája

A Nemzetek Ligájáról azt mondta, a magyar labdarúgó-válogatottnak úgy kell kezelnie ezeket a meccseket, mintha selejtezők lennének, hiszen meghtaározzák majd, hogy a nemzeti együttes milyen pozícióba kerül majd a vb-selejztezőket megelőzően. Csoportellenfeleinkről beszélve elmondta, hogy a bár a német válogatottból visszavonult Kroos és Gündogan is, ugyanolyan erősek lesznek. A hollandok is nagyon jó csapattal rendelkeznek, a bosnyákoknak pedig nagyon jó futóik és nagy harcosaik vannak. „Nem vagunk abban a helyzetben, hogy bárkit is lebecsüljünk!” – zárta szavait Marco Rossi. 

Ezt is ajánljuk a témában

Marco Rossi szövetségi kapitány augusztus 27-én, kedden, 13 órakor hirdeti ki keretét a mieink szeptemberi mérkőzéseire.

A Nemzetek Ligája A divíziójában szereplő magyar válogatott szeptember 7-én Düsseldorfban Németország vendégeként kezdi meg a sorozatot, a hazai mérkőzés november 19-én lesz a Puskás Arénában. A csoportban Hollandia és Bosznia-Hercegovina szerepel még.

Nemzetek Ligája-menetrend:
09.07., 20.45: Németország–Magyarország
09.10., 20.45: Magyarország – Bosznia-Hercegovina
10.11., 20.45: Magyarország–Hollandia
10.14., 20.45: Bosznia-Hercegovina – Magyarország
11.16., 20.45: Hollandia–Magyarország
11.19., 20.45: Magyarország–Németország

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2024. augusztus 22. 11:39
Éhes oroszlánokat és pozitív kisugárzású fiatalabb tartalékkapust.
Pneumaticus
2024. augusztus 22. 07:04
Szalai Attilát, Kleinheislert, Nagy Ádit NEEE!
Karbantartó9
2024. augusztus 22. 06:25 Szerkesztve
A média nyomására Szoboszlai sérülése/fáradtsága/motíválatlansága ellenére kapitány lett az EB-n, a kaput szabadrúgásokból sem találta el, vigyázott nagyon a combikájára, nehogy kimaradjon a Liverpool augusztusi kezdőcsapatából, az edző is új, vigyázni kell. Nagyon Remélem, hogy Rossi ezek után számít rá de nem mint kapitányrsa, és pillanatok alatt lecseréli ha nem teljesít! Ugyanis nem a neve miatt van a csapadtban, hanem a tudása miatt, és ha nem adja a tudását, mert a klubcsapatának tartogatja, akkor nincs szükségünk díszpintyre!
kizokkentido
2024. augusztus 22. 03:37
A média az egekig ajnározza a csapatot és azokat a cikkeket a játékosok is olvassák. Ezért lehettek nagyképűek és beképzeltek focistáink, ami persze mindig megbosszulja magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!