A vak távolugró és egy pisszenésnyi csend... – az MPB elnöke a paralimpia szenvedélyéről és kreativitásáról is a Mandinernek

2024. szeptember 13. 06:04

Mellbevágó és egyben lenyűgöző volt az a szeretet, amely a sportolóink felé áradt – mondja Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. A párizsi játékokon részt vett 39 magyar parasportoló emberfeletti és emlékezetes teljesítményt nyújtott. Adja magát a kérdés: valóban csak feleannyi jutalmat érdemelnek, mint az épek? Interjúnk.

2024. szeptember 13. 06:04
KONKOLY Zsófia
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: Konkoly Zsófia volt a legeredményesebb magyar: két arany-, egy ezüstérem! Fotó: MPB/Szalmás Péter

Párizsban folytatódott a magyar parasport aranykora: 13 sportág 68 versenyszámában 39 sportoló képviselte hazánkat, és sikerült megismételni a tokiói teljesítményt: öt arany-, hat ezüst- és négy aranyéremmel térhettünk haza.  A nagy győzelmek hátteréről, aranyérmeseinkről, legendáinkról és a saját benyomásairól is mesélt lapunknak Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság első embere. 

Ezt is ajánljuk a témában

Pár nappal a paralimpia befejezését követően miként értékeli a magyar küldöttség teljesítményét? Különös tekintettel arra, hogy az eskütételen megfogalmazta: 68 aranyérmet vár.

Kissé pontosítanék: nem 68 aranyérmet vártam, hanem azt mondtam, 68 aranyéremért megyünk Párizsba! És ez semmit nem változott: mi minden versenyre azért megyünk, hogy megnyerjük. Ez így volt a paralimpián és így marad utána is. Öt aranyat a négy paralimpiai bajnokunk hazahozott a nyakában, kettőt igazságtalanul elvettek tőlünk, a többiről lemaradtunk. De újra és újra visszamegyünk majd, mindegyikért.

A Magyar Paralimpiai Csapat 100 százalékból 100 százalékot teljesített. Minden sportoló, minden versenyszámban mindent megtett, amit csak tehetett. Legyen minden magyar büszke rájuk!

Ők nem csak hősök – paralimpiai bajnokok!

Valóban mindegyik versenyző hatalmas megbecsülést és tiszteletet érdemel, de kérem, vegyük külön nagyító alá az aranyérmeseinket! Kérjük, jellemezze a hősök között is az elsőket! Az úszó Konkoly Zsófia a csapat legeredményesebb tagjaként két aranyéremmel zárt (200 méteres vegyesúszás – SM9, 400 méteres vegyesúszás – S9), plusz fő számában, a 100 méteres pillangóúszásban (S9) ezüstérmet hozott haza.

Zsófi már a legnagyobbak között van – és még hol a vége... Az első nap megszerzett aranyérme megalapozta az egész csapat hangulatát. Nyugodtan, taktikusan, kizökkenthetetlenül úszott, testben, szívben, fejben egyaránt kiegyensúlyozott, erős sportoló. Végtelenül kedves és intelligens személyiség, mesterével, Jancsik Árpáddal a pécsi paraúszóműhelyben dolgoznak, amelyik hazánk egyik legsikeresebb parasportközpontja.

Ezt is ajánljuk a témában

Pap Bianka ismét nagyot alkotott, hizen a teljes éremkollekciót elhozta Párizsból - 100 méteres hátúszásban arany-, 200 méteres vegyesúszásban ezüst-, 400 méteres gyorsúszásban pedig bronzérmes lett. 

Szabó Álmos tanítványa a Vasasban, már a harmadik paralimpiája, és mindegyiken szerzett érmet. Nekem a mai napig furcsa, hogy amennyire szelíd és kedves a szárazföldön, annyira harcos és rámenős a vízben. Az ELTE joghallgatója, az egyetem „sportarca”, a sportkarrierje után jogászként is a kiválók közé emelkedhet. 

Ezt is ajánljuk a témában

EKLER Luca
Ekler Luca a távolugrás királynője maradt! Fotó: MPB/Szalmás Péter

Az atléta Ekler Luca is kiemelkedett a mezőnyből, hiszen Tokió után továbbra is a távolugrás (T38) királynője maradt, magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt, ezen kívül 400 méteres síkfutásban (T38) ezüstérmet nyert, míg 100 méteres síkfutásban (T38) az ötödik helyen végzett. 

A TFSE atlétája, Szalma László mesteredző tanítványa egy igazán komplex sportember. Immár kétszeres paralimpiai bajnok, tanít a Testnevelési Egyetemen, a doktori programon vesz részt. Idén jelölt volt a Laureus-díjra, a sport Oscar-díjára a parasport kategóriában. A jövő nagy magyar sportvezetője, -diplomatája lehet! 

Ezt is ajánljuk a témában

Bár a kajakos Kiss Péter Pál még mindig csak 21 éves, párizsi címvédésével beírta magát a halhatatlanok közé. S megmentette a magyar kajaksport becsületét is, hiszen a sportág egyetlen aranyérmét szállította haza Párizsból.

Bár a győzelme papírforma volt, nem volt egyszerű odáig az útja. Sérülések hátráltatták sokszor, de mindegyiken túllendült. A Honvéd kajakosa, Pruzsina István az edzője. Peti a Testnevelési Egyetem hallgatója.

a parasport csillagai számára elvárás, hogy készüljenek a civil életükre. Nem maradnak és nem is akarnak örökre sportolók, majd „egykori bajnokok” lenni, nem az aranyérmeik emlékeiből akarnak megélni, hanem a tudásukból.

 Petiben még két-három paralimpia is benne van, bár egyre keményebb konkurrenciára kell számítania. 

Ezt is ajánljuk a témában

Két életút – két legenda

Bár két klasszisunk „csak” ezüstérmet nyert, róluk külön kell szólnunk: a hetedik paralimpiáján tizenharmadik érmét megnyerő legendáról, a kerekesszékes vívó Krajnyák Zsuzsannáról...

Zsuzsi egy külön kategória őt nem lehet és nem szabad a hagyományos mércével mérni. Vannak nagy sportolók, vannak erős személyiségek, vannak nagy bajnokok és vannak, akik mindezek felett állnak, ők az idolok, a legendák. Nem tudjuk, hogy mi teszi őket azzá, nincs rá definíció. A női tőrcsapat, benne Zsuzsival, behúzta az ezüstöt, egy olyan, Hong Kong elleni elődöntővel, amelyet vívástechnikai és sportpszichológiai egyetemi órákon kell majd mutogatni.

Ezt is ajánljuk a témában

ILLÉS Fanni
A Párizsban is emberfelettit produkáló Illés Fanni üzenete: szívből kell élni! Fotó: MPB/Szalmás Péter

... valamint az úszó Illés Fanniról, aki csupán négy századdal maradt le 100 m mellúszásban olasz riválisa mögött.

Talán rajta kívül alig akadt olyan, aki hitt abban, hogy akár aranyat is nyerhet. Férje, edzője, Szabó Álmos talán igen, de ez már az ő titkuk marad. Nagyon szépen és kiegyensúlyozottan versenyzett, ugyanúgy hitt magában, mint tette ezt minden más élethelyzetben. A verseny utáni nyilatkozatának őszintesége pedig mérce minden magyar sportoló számára. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Mi, magyarok, mindannyian összetartozunk!”

Tudom, hogy erről markáns véleménye van, és a párizsi napok végeztével újra fellángolt a vita: a paralimpikonok miért csak fele annyi jutalmat kapnak, mint az ép versenyzők?

Hát, a helyzet az, hogy lassan az a kérdés vethető majd fel, hogy nem a parasportolók jutalmának kellene-e nagyobbnak lennie, mint az épekének?

 Nagyon kérek mindenkit, hogy fogadja el, hogy az épek sportja és a parasport két különböző rendszer. Nem vethető össze a kettő szinte semmiben sem. Ezért a parasportolók egyszeri jutalmát ne az olimpikonok egyszeri jutalmához mérjük, hanem a saját maguk teljesítményéhez. És van itt még egy dolog: az olimpiai és paralimpiai érmesek 35. életévüktől életük végéig járó havi járadéka fillérre ugyanannyi. De volna nekem egy javaslatom: ne várjunk mindig arra, hogy az állam rendezze ezt a kérdést, miközben persze, mi megtesszük ezt a javaslatot újra. Tisztelettel kérem a magyar vállalkozásokat, cégeket, üzletembereket, hogy fogjanak össze és – példát mutatva – pótolják ki a paralimpikonok jutalmát.

SZABÓ László
Szabó László szerint lenyűgöző és egyben mellbevágó volt az a szeretet, amely Párizsba, a magyar parasportolók felé áradt Fotó: MPB/Víg Johanna 

Mennyire érezték Párizsban azt a hihetetlen népszerűséget és szeretetet, amely a magyar paralimpiai csapat felé áradt?

Mellbevágó módon éreztük, lenyűgöző volt. Ezek a fiúk, lányok okos, tisztességes, szerény emberek, akik elképesztő erőket mozgósítanak a sportsikereik érdekében. Ha a szemükbe néznek, ha látják őket küzdeni, örülni vagy éppen bánkódni, azt érzik, hogy mi, magyarok mindannyian összetartozunk. Kevés érzésre van jobban szükségünk, mint éppen erre.

„Ez a sport lényege!”

A paralimpia előtt mesélte, nem csak a versenyeket járja majd, hanem élményeket gyűjt, sokat fényképez és sportvezetőként tapasztalatokat is szerez majd. Önnek, személy szerint mit adott a párizsi két hét?

Ha a jövő heti Mandiner hetilap minden oldalát megkapom, akkor sem tudnám teljességében elmondani. Ha össze kellene foglalnom: a sport korábban sosem volt élményközpontúságát láttam. Sosem hatottak egyszerre ennyire minden érzékszervre egy sporteseményen, mint az olimpia-paralimpia kombójában. Látvány, hangzás, szenvedély, kreativitás elképesztő egyvelege volt. Elmondok egy jellemző pillanatot, a vak távolugrók versenyét. A sportoló megáll az ugrógödörrel szemben, készülve a harminc méternyi rohamra. Az edzője az elugró lécnél áll, szemben vele. A sportoló felemeli a karjait, jelzi, hogy készen áll. A szpíker finoman beleszól a mikrofonba: „csendet kérünk”. 

És a Stade de France 75 ezer nézője elnémul. Hiszen a sportoló csak úgy tud végigfutni a lécig, ha hallja közben az edzője ritmikus kiabálását. Egy pisszenés sem hallatszik. Majd amikor a vak sportoló az ugrás után belehuppan a gödörbe, felrobban a stadion. Garantálom, hogy mindenki elsírja magát, amikor ezt először átéli. És végtére is ez a sport lényege.

Melyek a legfontosabb feladatok a következő paralimpiáig, Los Angelesig?

A két hét múlva megjelenő Mandiner összes oldalát is kérem! 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. szeptember 13. 10:52
Vannak fenntartásaim! Megint nem leszek szimpatikus sokaknak. 1- a sérültségi kategóriák igen labilisok s nehezen követhetők (ld. a kerékpározók botrányát is!); 2 - az elért teljesítmény különbség nyilvánvaló; 3- láttuk hogy hova jutott a női szépségversenyek, filmfesztiválok,. zenei vetélkedők zsürizése, nehogy már a tantárgy olimpiák is erre az útra tárjenek; 4- a sok fogyatékos amúgy minden elismerést megérdemlő igyekezete értékelendő, de látványnak bizony nem éppen kellemes. S ahogy a szépségversenynél, stb. a sportban is számit ez. Az meg annak a dolga, hogy mennyi az amennyi, aki adja s nem azé aki kapja!
Nagyvakond
2024. szeptember 13. 10:46
Építő kritikaként: szerintem tök jó, hasznos lenne, ha kiírnák a kategóriák jelentését. Pl. itt a képen Ekler Luca ugrik, teljesen laikusként semmi "parajelenséget" nem látok rajta, pedig minden bizonnyal nem véletlenül indult ebben a kategóriában. Keze, lába – látszólag – ép. Süket, néma, vak, szervátültetett? Az van ott, hogy "távolugrás (T38)". Mi az a T38? És a többi? Ez nyilván nem a Mandiner és a többi sajtótermék feladata lenne, hanem az adatközlőé. Természetesen minden kijutónak jár a kalapemelés!
gyzoltan-2
2024. szeptember 13. 07:34
Nehéz a kérdésben megszólalni... -mikor az egészséges testi-lelki sportolók sincsenek kellően ápolva.., a sportban is általános; kis pénz, kis foci... Láthatjuk, ez napjainkban is érvényes... Szabó nagyon visszafogta magát, pedig olyan megható módon kezelte a történteket, hogy igazán ötszörös jutalmazást is követelhetne... Az olimpiai aranyérem nem az egészséges sportolásról szól, amint az élsport sem..!
ittésmost
2024. szeptember 13. 07:17
Köszönet a megható írásért! Igazi hősök ők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!