„Azt üzenem sorstársaimnak, szívből kell élni!” – Illés Fanni a Mandinernek

2024. szeptember 02. 21:05

Csupán 4 századmásodpercen (!) múlt, hogy a Vasas kitűnősége a 100 méteres női mellúszás (SB4) döntőjében a második helyen végzett...

2024. szeptember 02. 21:05
ILLÉS Fanni; Giulia GHIRETTI

Nyitókép, fotó: MPB/Szalmás Péter

***

Vámos Tamás/Párizs

Mint ahogy arról gyors hírünkben beszámoltunk, Illés Fanni arnnyal felérő ezüstérmet nyert ötödik paralimpiáján, Párizsban.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt gondolná az ember, hogy a rendkívül kis különbség miatt kissé szomorúan érkezik Fanni a mixed-zone-ba, de erről szó sincs! 

„Miért lennék szomorú? Remek versenyen vettem részt, élveztem minden pillanatát, 

és különben is: itt volt az ideje, hogy már Giulia nyerjen!” (Az olasz Giulia Ghiretti 1:50:21-es teljesítménnyel ért célba, mögötte érkezett be szinte minimális különbséggel tokiói paralimpiai bajnokunk – a szerk.) 

ILLÉS Fanni
Illés Fanni a 100 méteres mellúszás (SB4) döntőjében fantasztikusan teljesített Fotó: MPB/Szalmás Péter 

Fanni az első 50 méter után negyedikként fordult, majd remek hajrával átvette a vezetést, ám az utolsó métereken a 3-as pályán érkező riválisa alig észrevehető különbséggel, előbb nyúlt be. Valóban ez volt a terv, hogy lassabban kezd, majd fokozatosan felőröli riválisai erejét?

„Álmos külön felhívta rá a figyelmemet (Szabó Álmos Fanni edző-férje – a szerk.), hogy a három kínaira külön figyeljek próbáljam velük tartani az ütemet. Persze, arra is ügyelni kellett, hogy ne szakadjak le a többiektől. A végén láttam már, hogy Giulia is nagyon feljött, de nincs ezzel semmi baj! Én úgy jöttem ide, Párizsba, hogy paralimpiai bajnokként, egy gyönyörű kisfiú édesanyjaként felszabadultan versenyzem, mindenféle teher nélkül, és ez maximálisan sikerült. Ha a 100 százalékot vesszük egésznek, akkor 100 százalékos boldogságot érzek, és 0 százaléknyi szomorúság van bennem”.

A folytatással kapcsolatban Fanni elárulta: ötödik paralimpiája után esze ágában sincs visszavonulni:

„Annyira élvezem az úszást, ezt az egész közeget, hogy ameddig van bennem kellő erő és motiváció, meg sem fordul a fejemben, hogy abbahagyjam!”

A Mandiner felvetésére, miszerint a magyar paralimpiai mozgalom ikonjaként milyen üzenete van az újabb sikerének, Fanni így felelt:

„Soha, semmilyen életszituációban nem szabad feladni! Én is hihetetlen mélységeket éltem át a szülés után, komoly depresszióba estem, de sikerült kijönnöm belőle.

 Ma már tudom, ennek egyetlen titka van, és ezt üzenem sorstársaimnak is: szívből kell élni!”   

 

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 02. 22:07
Koldusvircsaft. Paralimpiai érmet lehet nyerni a soktucat nyomorult kategóriában ennyire szánalmas idővel? Ez mi? Ennél a sportág hajnalán, első orszàgos csúcsként jobbat (1,35) úszott Molnár Ella 1923. 05. 15. Baján a Tisza-Maros kerület bajnokságon. Ez a nyomorék "úszóbajnok" ma az 5-7 éves gyerekekkel sem verenyképes, nem, hogy olimpikonokkal. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest még lószart se. Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
llnnhegyi
2024. szeptember 02. 21:27
Gratulálunk! =================✓ Karsai Dániel és támogatói tanulhatnak Tőled!!
kérdés
2024. szeptember 02. 21:24
:-) Gratulálunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!