„Tudtam, hogy egészen más dimenzióban mozgok, mint a többiek” – az immár kétszeres paralimpiai bajnok, Ekler Luca a Mandinernek

2024. szeptember 05. 15:04

Ahogy az várható volt, csütörtök délelőtt kiválóságunk rajt-cél győzelmet ért el távolugrásban (T38), ezzel megvédve paralimpiai bajnoki címét. A TFSE kiválósága a nem mindennapi körülmények között zajló verseny kulisszatitkaiba is beavatja a Mandiner olvasóit!

2024. szeptember 05. 15:04
EKLER Luca

 Nyitókép, fotó: MPB/Szalmás Péter

***

Vámos Tamás/Párizs

Csütörtök hajnalban hatalmas vihar zúdult a francia fővárosra, ezzel is megnehezítve délelőtti atlétikai verseny résztvevőinek helyzetét. De nem úgy a tokiói címvédő, Ekler Lucáét, aki első kísérletével (5,52 m) rögtön a távolugrómezőny élére ugrott, a második után (5,56 m) pedig növelni is tudta előnyét. Jelzésértékű: a német Nele Moos 5,13 méterrel végzett a második helyen, és klasszisunk azt is megengedhette magának, hogy a többi ugrásánál kockáztasson – ezt követően mindig belépett, nem is volt több érvényes kísérlete...

Ezzel tehát megvan a magyar paralimpiai küldöttség második aranyérme (az elsőt még az első nap, Konkoly Zsófia szerezte 400 méteres vegyesúszásban), ráadásul Luca azért is boldog lehet, mert – mint utaltunk rá – sikerült megvédenie tokiói paralimpiai bajnoki címét. De vajon miként élte át a rendkívüli körülményeket?

„Már tegnap este elkezdtem a lelki ráhangolódást, hiszen az előrejelzések alapján várható volt, hogy reggel esik majd az eső. De ilyen hosszú és kitartó zivatarra én sem számítottam... De éppen ezért edzünk otthon is esőben, sárban, napsütésben, hogy minden körülményre felkészüljünk. Egyébként nem örültem neki, hogy így alakult, hiszen már akkor eláztunk, amikor a szálláshelyről átmentünk reggelizni, és a Stade de France-ba utazásunk sem volt zökkenőmentes. De szerencsére van egy melegítő fejes masszázspisztolyom, ez is sokat segített”.

SZALMA László; EKLER Luca
Bejött a taktika! A mester, Szalma László és az immár kétszeres paralimpiai bajnok tanítvány, Ekler Luca Fotó: MPB/Szalmás Péter

A taktikáról a követezőket mesélte el Luca:

„Úgy voltam vele, és ezt beszéltem meg edzőmmel, Szalma Lászlóval is, hogy hamar legyen meg az érvényes ugrásom, nyugodjunk meg, utána pedig lehet kockáztatni.

Ami idegesítő volt, hogy a hatalmas esőzés miatt két ugrás között az átlagosnál többet kellett várni, ráadásul a harmadik kísérlet után az elektromos eredményjelző szenzora is elromlott, emiatt újabb 20 perc szünet következett. Ezek nem könnyítették meg a dolgomat, de megoldottuk a feladatot. Igazából három célom volt a távolugrás előtt: a címvédés, de azt hamar beláttam: ilyen körülmények között a paralimpiai és a világcsúcsomat nem tudom megdönteni...”

Egy címvédés kapcsán mindig felmerül: mi a nehezebb? Megnyerni egy paralimpiai aranyat vagy megvédeni? Lucának erről is határozott véleménye van: 

„Egyértelműen megvédeni! Sokkal könnyebb üldözőnek, trónkövetelőnek lenni, hiszen semmi különös nem történik, ha nem jön össze egy elsőség. Lehet azt mondani: majd legközelebb! Viszont paralimpiai vagy éppen világbajnokként a közvélemény már elvárja tőled az újabb sikert. A távolugrás kapcsán azonban önbizalmat adott, hogy tudtam: egészen más dimenzióban mozgok, mint a többiek, így csak magamra kellett odafigyelnem.”

EKLER Luca
Lucát a szerelem ereje is repítette! Fotó: MPB/Szalmás Péter

De mit is jelent pontosan ez a „más dimenzió?” Vajon miként éli meg Luca, mennyire zavaró, hogy ennyivel jobb a többieknél?

„Pontosan a fejlődésem érdekében az épek versenyén is elindulok, hiszen az igazi fejlődést ez adja meg számomra, mivel ott minden egyes centiméterért meg kell küzdjek. Annyira sűrű a mezőny, hogy még egy döntőbe jutás is hatalmas bravúrt jelent. Az utolsó ugrásom előtt egyébként azt mondta Szalma László: úgy menjek neki, mintha ketten állnának előttem! Én mentem is, csak a deszka közbeszólt...”

E hatalmas sikerek kapcsán kijelenthetjük: az úszó Illés Fanni mellett Ekler Luca a magyar sport egyik reklámarca. Ez mekkora öröm és egyben felelősség egyben– immár kétszeres paralimpiai bajnokként? Luca örömmel vállalja ezt a feladatot:

„Ez egy lehetőség, amit szeretnék kihasználni és tudatosan élni vele. 

Ha a sikereimmel motiválhatom a kezdő parasportolókat vagy éppen a fogyatékossággal élő társadalmat – már megérte!” 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steinamanger-2
2024. szeptember 07. 22:55
Na igen. Gyermekkorában kapott egy stroke-ot amiből visszamaradt egy kéz(ujj)tartási problémája, egyébként olyannyira felgyógyult hogy évekig a normális sportolók bajnokságában indult és lett harmadik helyezett is az országos bajnokságban. Aztán egyszer csak rájött vagy felvilágosították hogy a gyerekkori eset miatt indulhat a paralimpián is. Ott pedig agyonver mindenkit. Más dimenzió, jól mondja.....
alexandrosz-2
2024. szeptember 05. 20:22
Koldusvircsaft. A nyomorék koldus pedig pofátlan, olimpikonként, élsportolóként hazudozik magáról. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
gyaloggos
2024. szeptember 05. 17:21
S nyilván behozhatatlan előnnyel indul pl. a távolugrásban az, akinek az egyik keze nem egészen ép azzal szemben, akinek valamelyik lábával vannak gondok.
gyaloggos
2024. szeptember 05. 17:15
ÚGY vélem, EKLER LUCÁT pl. semmilyen módon nem hátráltatja a távolugrásban az, hogy az egyik kétfeje nem egészen ép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!