Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

„A szívem és a lelkem vitt előre!” – Pap Bianka paralimpiai bajnok úszó a Mandinernek

2024. szeptember 07. 06:09

A 400 méteres gyorsúszás (S9) bronzérme után klasszisunk beváltotta ígéretét: kedvenc távján, 100 méter háton, magabiztos versenyzéssel védte meg tokiói elsőségét. Konkoly Zsófia harmadik aranyérmét egy olyan versenyző akadályozta meg, aki úgy tűnt, tökéletesen használja mind a négy végtagját!

2024. szeptember 07. 06:09
null

Nyitókép, fotó: MPB/Lénárt Márton

***

Vámos Tamás/Párizs

A Vasas SC versenyzője (miután a délelőtti előfutamok után a legjobb idővel került a döntőbe), esélyeshez méltóan rajt-cél győzelmet aratott, s mint elmondta, az aranyéremhez az előző napi bronzérme annyiban járult hozzá, hogy lekerült róla minden teher, másrészt hatalmas lökést is adott, így felszabadultan tudott versenyezni. S hogy ez mennyire így van, igazolja: Bianka úgy vezette le a 100 méter hát fináléja előtti feszültségét, hogy gyakran megsimogatta a csütörtökön nyert bronzérmét, másrészt egy speciális felkészülési elemet is bevetett: a „Magyar népmesék” című rajzfilm-sorozatból nézett meg pár részt. 

„Valahogy megéreztem, hogy most nem lesz olyan sima a győzelmem, mint Tokióban volt. Kora délután aludni akartam kicsit, de csak forgolódtam, és számoltam vissza a perceket, amelyek csigalassúsággal teltek.

 Lehet, hogy az elmúlt napokban el is fáradtam kicsit, és a döntőben az is nyomasztólag hatott, hogy a vízben tökéletesen hallottam mindent. Például azt, hogy a zsúfolásig tömött lelátó nem nekem szurkol, de ez érthető, hiszen két francia lány is ott volt a fináléban”.

LA DEFENSE Aréna
Pap Bianka a közönség kedvence volt! 
Fotó: MPB/Lénárt Márton

Ennek ellenére sikerült rajt-cél győzelmet aratni, amely ezen a távon eléggé ritka. Adja magát a kérdés: mindez mennyire volt tudatos. 

„Edzőmmel, Szabó Álmossal éppen ezt beszéltük meg: amennyire lehet, az elején adjak bele mindent, és robbanjak el a mezőnytől. Ezzel együtt érzékeltem, hogy az egyik legnagyobb riválisom, az amerikai Alexandra Truwit szinte a nyakamon van, és nem is sok hiányzott, hogy utolérjen, de hiába nem éreztem már a lábam, hiába volt fogytán az erőm, a szívem és a lelkem vitt előre! De szinte az egész mezőny együtt haladt – korábban nem tapasztaltam még ilyet...”  

Bianka mindezzel még nem fejezte be a párizsi szereplést, hiszen szombaton még 200 vegyesen (SM10) is rajthoz áll. Vajon mennyire lesz motivált – vagy éppen hatalmas önbizalmat adnak az eddigi sikerek?

„Abszolút éhes vagyok a sikerre! Lehet, hogy amikor reggel felkelek az ágyból, itt fáj, ott fáj majd, de mindenképpen úgy megyek neki ennek a számnak is, mintha még nem nyertem volna semmit ezen a paralimpián”

Nem várt fordulat Konkoly Zsófi kedvenc száma fináléjában!

A péntek esti finálék közül még egyben voltunk érdekeltek, a 100 méteres pillangóban (S9), amely azért volt pikáns, mert immár kétszeres párizsi paralimpiai bajnokunknak, Konkoly Zsófinak ez a fő száma, és mindenképpen aranyérem-esélyesnek számított. 

Ám egy nem várt fordulat ennek útjában állt, ugyanis a paralimpia előtti klasszifikáció során egy amerikai vetélytársat kerekes székben toltak be (!), nos, ez ebben a kategóriában egyáltalán nem jellemző.

KONKOLY Zsófia
Érthető, hogy Konkoly Zsófia nem volt felhőtlenül boldog a 100 méter pillangó döntője után... Fotó: MPB/Lénárt Márton

Talán mondanunk sem kell: a 100 méter pillangó fináléját éppen a vízben mind a négy végtagját tökéletesen használó Christie Raleigh-Crossleyt nyerte meg, ám Konkoly Zsófiának így sincs oka a szomorúságra, hiszen két arany- és egy ezüstéremmel zárta a párizsi paralimpiát!   Ám nem lehetett kihagyni: miként fogadta kerekes székes vetélytársa felbukkanását.

„Mentálisan nehéz volt odaállni, pont emiatt. 

De bízom benne, hogy a következő paralimpiáig újra tisztába kerül ez a rendszer, és olyanokkal tudok versenyezni, akik tényleg az én kategóriámba tartoznak.

 Ha újranézik, és tényleg ő is oda tartozik, akkor elismerem, hiszen nagyon jó időt úszott. Egyelőre azonban nem tűnik igazságosnak, hogy tökéletesen használja mind a négy végtagját...”

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 07. 08:43
Koldusvircsaft. A nyomorék koldus pedig pofátlan, olimpikonként, élsportolóként hazudozik magáról, miközben csal, hazudik, hogy a meg nyomorultabbakkal versenyezhessen. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ valóban legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
orion8
2024. szeptember 07. 08:40
Tényleg nem értem ezt a paraolimpiát. Ennek a csajnak pl. milyen fogyatékossága van? Tisztelet azoknak akiknek hiányzik valamelyik végtagjuk vagy látható sérülésük van, de itt a versenyzők fele szinte épp ember.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. szeptember 07. 06:58
Gratulálok! A Megafonos Bese Gergő atya áldjon meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!