Schmitt Pál nem kertelt: az olimpiai megnyitóról és a bokszbotrányról is őszinte véleményt mondott

2024. augusztus 02. 20:36

A MOB tiszteletbeli elnökét lenyűgözte Hámori Luca.

2024. augusztus 02. 20:36
 A párizsi olimpia megnyitója drag queen showjának egy jelenete

Fotó: YouTube-képernyőmentés

Még egy hete sem tart a párizsi olimpia, de egymás után sorjáznak a botrányok az ötkarikás események kapcsán. Alig hevertük ki a megnyitó okozta sokkot, itt a nagy vihart kavart bokszbotrány, amelynek ráadásul magyar érintettsége is van, hiszen a negyeddöntőben a kőszegi Hámori Lucával néz majd farkasszemet az algériai Iman Helif a 66 kilogrammosok súlycsoportjában.

Mint ismert, Hámori következő ellenfele az algériai bokszoló lesz, akinek az olimpiai részvétele hatalmas botrányt okozott, miután kiderült, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárta a 2023-as világbajnokságról, mivel szervezetében kimutatták a férfiakra jellemző XY-kromoszómát.

Ezt is ajánljuk a témában

A Párizsban tartózkodó tiszteletbeli MOB-elnök és korábbi NOB-alelnök, Schmitt Pál elárulta véleményét a botrányos események kapcsán. Mint mondja, ha az algériai ökölvívó tesztoszteron-szintje az értékhatár alatt van, női versenyzőnek kell tekinteniük. Ezzel nem tud mit kezdeni a NOB.

„Ez az algériai ökölvívónő már többször átment minden szükséges fizikai megméretésen is; s bár valóban elég férfias a kinézete, de ha a tesztoszteron-értékszintje az értékhatár alatt van, tehát nem üti meg azt a szintet, hogy azt deklarálnák: ez már egy férfi-hormonszint, mint az a NOB nyilatkozatából is kiderül, női versenyzőnek kell tekinteniük.

Pedig ha valaki férfinak születik, akkor az izomrostokban, s a csontváz felépítésében ezt a jelleget őrzi meg, s így már önmagában is egy nőnél erőteljesebb.

Akár átoperálják, akár nőnek deklarálják később, sajnos ez az előny később megmarad. S ezzel nem tud mit kezdeni a NOB” – írja a hirado.hu.

Ezt is ajánljuk a témában

Schmitt Pál arra is kitért, mennyire lenyűgözte Hámori Luca nyilatkozata, aki nem a kifogásokat keresi, hanem beleáll a küzdelembe.

„Nagyon imponált nekem Hámori Luca nyilatkozata, miszerint férfiakkal edz, megszokta már a nagyobb ütéseket, és majd ő is úgy válaszol majd, hogy csodálkozik az ellenfele.

Nem a tesztoszteronról, nem a hormonokról beszélt, hanem arról, hogy ő felkészült a meccsre és megpróbálja a legjobb teljesítményt nyújtani”

– hangsúlyozta a korábbi MOB-elnök, aki sportdiplomataként szintén találkozott érdekes esetekkel, példaként pedig a sokak szerint manipulált NDK-s sportolónőket említette.

„Az 1960-as, 1970-es évekről beszélünk, amikor még nem volt a tudomány azon a szinten, hogy ezt kimutassa. Akkor még csak vizeletvizsgálat létezett. Utólag mindezt persze már nem lehet bizonyítani. Legfeljebb akik velük, versenyeztek, emlékezhetnek rá, hogy a testszőrzetük, a hangjuk szerint a nőiességüket kétségbe lehetett vonni. Ám az utóbbi 10-12 évben nem tudok erre példát. Volt egy amerikai úszónő, akit viszont kizártak, hiszen a fizikai vizsgálaton nem ment át” – mutatott rá.

Schmitt Pál szűkszavúan, de az olimpia megnyitójáról is elmondta a véleményét.

„Most ne essen szó a megnyitóról, ami szintén egy látványos show volt, de a tartalma természetesen vitatható – erre talán egy másik alkalommal térnék ki...” – jelentette ki sokatmondóan a sportdiplomata.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. augusztus 03. 23:26
De mi az, hogy "nem tudnak mit kezdeni vele"? Ez olyan, mintha legalizálnák a doppingolást! Ez az xy kromoszómás egyed gyakorlatilag legálisan doppingol. Hát ez beszarás. Lehet, hogy nem tehet róla, de ez egyszerűen akkor is teljességgel abszurd!
lbs0420
2024. augusztus 03. 22:19
A mostani nyilatkozata alapján kimondható, hogy Schmitt Pál egyre szenilisebb...
sondervermogen
2024. augusztus 03. 16:52
Ezúttal kénytelen volt azt írni, amit ő gondol, mert még azt mondanák, megint plagizál.
nebulo15
2024. augusztus 03. 14:52
Pali bát azzal büntetném ezen véleménye miatt, hogy egy hónapra összezárnám ezzel az algériai "nővel", orvosi felügyelet mellett zabáltatnám vele a viagrát, napi minimum két alkalommal kötelező lenne a szex a szépséggel, ha a röppályára állás nehézségekbe ütközne természetesen Pali bá kötelezően kell használja a másodlagos ne..szervét (nyelvét !!).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!