Mik Magyarország esélyei a XXXIII. nyári olimpián? Elemzésünk!

2024. július 26. 12:41

Tokióban hat arany-, hét ezüst- és hét bronz­érem született, a húsz éremmel hazánk az évezred legjobb termését hozta össze – nem lesz tehát egyszerű felülmúlni a három évvel ezelőtti produkciót.

2024. július 26. 12:41
Paris,,France,-,June,23,2024:,The,Olympic,Rings,Installed
Szabó Péter

Nyitókép: Shutterstock 

A 2021-ben megtartott, rendhagyó tokiói olimpia után visszatér az élet a megszokott kerékvágásba az ötkarikás játékokat illetően: a hagyományos olimpiai évben, szurkolók előtt kerülhet sor a sportágak idei ünnepére Párizsban – és már a maszkviselés sem kötelező. Aki részt vett a legutóbbi, Ázsiában rendezett seregszemlén, vagy követte az eseményeket a képernyők előtt, tisztában lehet vele, mekkora a különbség a „sima” és a „járványos” olimpia között – hangulatában, körítésében és élményfokában egyaránt. Bármekkora is a presztízse a nyári játékoknak, teljesen más a sportolók szájíze, ha tele vannak a lelátók. Akkor van tele a pohár is.

Mennyi az annyi?

Nos, hogy Párizsban félig üres vagy félig tele lesz az a bizonyos pohár, azért 21 sportágban 180 magyar sportoló tehet – ezzel a létszámmal bőven az első húsz ország közé tartozik Magyarország a világon. A 762 sportesemény, 329 éremosztó versenyszám és a 19 versenynapon át tartó, 3800 órányi élő közvetítés során ők bizonyíthatják be, mennyire sikerült jól időzíteniük a formájukat a forró párizsi nyárra.

Két francia fáklyavivő az olimpiai lánggal a párizsi Champs-Élysées sugárúton, a diadalívvel a háttérben tizenegy nappal a párizsi nyári olimpia kezdete előtt. Fotó: MTI/AP/Aurelien Morissard

Tokióban hat arany-, hét ezüst- és hét bronz­érem született, a húsz éremmel hazánk az évezred legjobb termését hozta össze. Az 1996-os atlantai olimpián szereztünk ennél több medált legutóbb, de az még az ezredforduló előtt történt – nem lesz tehát egyszerű felülmúlni a három évvel ezelőtti produkciót.

A statisztikai elemzésekkel foglalkozó Gracenote legújabb előrejelzése szerint 23 érmet, 7 aranyat, 6 ezüstöt és 10 bronzot szerez a magyar csapat, és ezzel az éremtáblázat 13. helyén végez majd a július 26. és augusztus 11. között zajló nyári ötkarikás játékékon.

„A száznyolcvan sportolóval meghaladtuk a három évvel ezelőtti tokiói létszámot. Fontos, hogy ez nem egyszemélyes küzdelem: a klubok, edzők és szakemberek mindennapi erőfeszítése nélkül nem születhetnének sikerek, és ezt a munkát nem lehet elégszer megköszönni, mint ahogy a kormányzat, az önkormányzatok és a támogatók anyagi hozzájárulását sem” – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A szakemberek által prognosztizált érmekkel kapcsolatban hozzátette: szerinte tíz-tizenegy olyan versenyszám van, amelyben aranyéremre vagy „nagyon szép” éremre van esélyünk. „Ha mindenki élete legjobb formáját hozza, akkor biztos, hogy sok érmünk, aranyunk lesz!” – hangsúlyozta a MOB vezetője.

NÁDAS Bence; TÓTKA Sándor; KULI István; CSIZMADIA Kolos
Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor, a férfi kajak négyes tagjai az olimpiai felkészülés közben Fotó: MTI/Mészáros János

Kik a magyar éremesélyesek?

Nézzük, kik azok a szerencsések, akiknek meg kell küzdeniük az éremesély terhével a francia fővárosban! Az atlétáknál a hazai vb-n bronzéremig jutó kalapácsvető, Halász Bence ezúttal is nagyot dobhat. Júniusban sikerült, akkor nagyszerű versenyzéssel, messze túlszárnyalva idei legjobbját ezüstérmet szerzett a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon. Párizsban is minden esélye megvan a dobogóra!

Tokió után ismét bravúrra készülnek a vízilabdázók”

Birkózóinknál a tavaly a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában világbajnoki címet szerző Muszukajev Iszmail, illetve a kötöttfogásúak 87 kilogrammos súly­csoportjában szereplő, a vb eredményhirdetése után két hónappal világbajnokká koronázott Losonczi Dávid is odaérhet a legjobbak közé – ha jó napot fog ki.

Cselgáncsozóinknál minden szem a 90 kilogrammosok között szereplő olimpiai bronzérmes Tóth Krisztiánra szegeződik a férfiak között, míg a hölgyeknél Pupp Réka és Özbas Szofi szerezhet kellemes meglepetést. Egyéniben és a vegyes csapatversenyben is.

A kajak-kenusok az olimpia hajrájában általában elkényeztetik a magyar szurkolókat, ezúttal is nagyon szorítunk az érmekért, amelyekre Csipes Tamaráéknak és Kopasz Bálintéknak is jó esélyeik vannak. Jelen állás szerint nem számíthat olyan kiemelkedő sikerre a magyar kajak-kenu, mint a legutóbbi olimpián: 2021-ben 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel zárt az utóbbi ciklusokban magyar szempontból legeredményesebb sportág. Idén extrém esetben 6-8 érmünk is lehet, ám Tokió óta kevesebb lett a versenyszám, visszavonult olimpiai bajnokunk, és a Kozák Danuta körül kialakult közelmúltbeli botrány sem tett jót a sportágnak, ráadásul a nemzetközi mezőny is erősödött.

ZALÁNKI Gergő
Zalánki Gergő. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Aztán ott vannak a sokat emlegetett úszók, akik a vívókkal egyetemben rendszerint berobbantják az éremtermelést az első héten. Bízunk benne, hogy idén is a megszokottakhoz hasonlóan alakul a forgatókönyv. Sokat várhatunk például a „viharos időszaka” után ismét egyre jobb formában lévő, de a kihagyást a szakemberek szerint azért megérző Milák Kristóftól, akinek a nemzetközi úszószaklap, a SwimSwam Magazine 60 százalék esélyt ad az olimpiai címvédésére. Ez nem tűnik soknak, figyelembe véve, hogy korábban nyolcszor úszott jobb időt a franciák üdvöskéje, a titkos esélyes Léon Marchand egyéni csúcsánál. Az elmúlt egy év alapján azonban ezt a várakozást akár még optimistának is nevezhetjük. Kós Hubert 200 méter háton szintén nagy esélyesként ugorhat medencébe, nagy kérdés, ki tudja-e préselni magából a csúcsteljesítményt. Amerikában készül, edzője az a Bob Bowman, aki korábban a 23-szoros olimpiai aranyérmes Michael Phelps felkészülését irányította. Nem rossz ajánlólevél.

Az eddigi ötkarikás játékok éremtáblázatait böngészve megállapítható, mindig vannak olyan esélyesek, akiknek nem jön ki a lépés, miközben minden olimpián születnek meg­lepetésérmek – ezúttal is jó esélyük van rá egyéni sportolóink közül öttusázóinknak, sportlövőinknek, tekvandósainknak vagy akár vitorlázóinknak.

És akkor még nem is szóltunk a hagyományos csapatsportágainkról: női és férfi-kézilabdaválogatottunk húsz év után jutott ki ismét párban az olimpiára. Athén után Párizsban is szurkolhatunk a mieinknek, a Chema Rodríguez vezette férfiaknak és a Golovin Vlagyimir irányította női együttesnek. Egyik sincs könnyű csoportban, a legjobb nyolc közé jutás bravúr lenne mindkét esetben – de mindkét nem bizonyította már a közelmúltban, hogy benne lehet a kiugró nemzetközi eredmény.

Kajak-kenuban extrém esetben 6-8 érmünk is lehet”

Tokió után ismét bravúrra készülnek a vízilabdázók. Ismeretes, a japán fővárosban mindkét együttes bronzérmet nyert – ezúttal is dobogóra állnának, a céljuk azonos, de az útjuk felemásra sikeredett. Míg a Varga Zsolt vezette férfiválogatott a februári világbajnokságon címvédőként a hetedik helyen zárt, addig a hölgyek bejutottak az Egyesült Államok elleni döntőbe, ahol mindössze egyetlen góllal maradtak alul a tengerentúliakkal szemben.

Nagyobb felbontásért kattintson a képre jobb egérgombbal, majd válassza ki a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Hol küzdenek az éremért?

A párizsi olimpia helyszíneinek többsége a fővárosban, illetve annak környékén, Île-de-France régióban helyezkedik el, de egyes versenyeket – ahogy a korábbiak során is – távolabb rendeznek meg. A szervezők három csoportba sorolják a létesítményeket: párizsiakra, régióbeliekre és az ország távolabbi pontjain lévőkre. Egy sportág – a hullámlovaglás – versenyeit a Csendes-óceán közepén, Francia Polinéziában bonyolítják le – 16 ezer kilo­méterre Párizstól!

Az egyik központinak szánt terület a fővárostól északra, északkeletre lévő Seine-Saint-Denis megye, itt kap helyet az olimpiai falu, a médiafalu és hat sportág – írta összefoglalójában a Magyar Távirati Iroda. Az úgynevezett városi sportok küzdelmeit a Concorde téren bonyolítják le, több sportág versenyeit pedig a Szajnán vagy a folyóhoz közel, a Mars-mezőn, az Invalidusok épületénél, a III. Sándor hídnál, a Trocadéro környezetében és a Nagy Palotánál rendezik majd meg – összesen 41 helyszínen bonyolítják le a versenyeket. Emellett a maratoni futás, a gyaloglás és a kerékpározás útvonala a város és környéke számos pontját érinti.

Minden olimpián születnek meglepetésérmek”

A sportlövészetnek a chateauroux-i lőtér, a vitorlázás futamainak a marseille-i jachtkikötő, a kézi- és kosárlabda-mérkőzéseknek Lille, a labdarúgómeccseknek Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes, Nizza, Saint-Étienne, a hullámlovaglásnak pedig a már említett, legmesszebb lévő helyszín, Francia Polinézia ékköve, Teahupo’o ad otthont. 

***

„A magyar szurkoló el van kényeztetve”

Fotó: Mandiner / Ficsor Márton

Öt-öt arany-, ezüst- és bronzérmet jósol a magyar küldöttségnek a párizsi olimpián Schmitt Pál. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó a Nemzeti Sportrádióban tekintett előre az ötkarikás játékokra. A 82 éves sportvezető felidézte, hogy 55-60 éve az olimpiai mozgalom körül vagy éppen benne mozog, mivel három ötkarikás eseményen vett részt versenyzőként, majd 40 évig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja volt, 21 évig vezette a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), jelenleg pedig a NOB tiszteletbeli tagja. Schmitt Pál elmondta, hogy ötöt-ötöt jósol arany-, ezüst- és bronzéremből is a magyar küldöttségnek. „Vannak hagyományosan sikeres magyar sportágak, ahol a nézők szempontjából már szinte elvárás, hogy tegyünk ki magunkért. Ilyen a vívás, a kajak-kenu, az úszás, a labdajátékok, az öttusa és a birkózás. Vannak esélyeink és elvárásaink, mert megszoktuk, hogy a magyar szurkoló el van kényeztetve” – fejtette ki, majd hozzátette, hogy a tisztességes helytállás, a fair play és az ország büszke képviselete az alapelvárás, miképp az is, hogy mindenki az élete legjobbját nyújtsa. Szerinte Magyarország továbbra is a világ 15 legjobb sportnemzete közé tartozik. Schmitt Pál nemcsak sportdiplomataként utazik Párizsba, de büszke nagypapaként is. Unokája, Vigvári Vince a férfi-vízilabdaválogatott tagjaként szeretne dobogóra állni. 

 

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­k­­e­l­­d­­ ­­a­ ­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­u­­n­­­c­i­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
béka
2024. július 27. 15:30
Nincs olyan magyar szó,hogy "mik"
Box Hill
2024. július 26. 15:08
A terror túlélésére van egy csöppnyi esély. Minden helyezés egy bónusz.
attilaostora
2024. július 26. 13:58
2024 van. És szerző szerint a Tokyo-i az évezred legjobb eredmenye. Csak remélni tudom, hogy "bőcsész" az illető...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!