„Nehéz ügy!”– Mandiner-exkluzív Párizsból: szóra bírtuk a hatalmasat bukó férfi kajakosok edzőjét

2024. augusztus 08. 21:03

Hüvös Viktor mesteredző kereste a szavakat és az okokat is boncolgatta lapunknak. Elmondta, mit csinálna másképp, s hogyan hathat a kudarc a Nádas Bence, Tótka Sándor páros pénteki versenyzésére.

2024. augusztus 08. 21:03
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Facebook/MKKSZ/Szalmás Péter

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt ígérte, öt perc múlva nyilatkozik, majd eltűnt a csónakházban. Ön ebben a nehéz pillanatban is a rendelkezésünkre áll, ami több mint becsülendő... Éremért jött a magyar férfi kajaknégyes, de csak a 7. helyen végzett. Mi történt, van már magyarázat a kudarcra?

Nem nagyon tudok nyilatkozni erről. Ahhoz meg kellene nézni az adatokat, amiket mértünk verseny közben. 

Érthető, hogy ön is csalódott, ráadásul a módszerének az egyik központi eleme a teljesítmény-diagnosztika. Ami viszont nem számszerűsíthető, ami fejben zajlott. Az, hogy másodjára rajtolt csak el a mezőny hogyan hatott Tótka Sándorékra?

Maga a rajt pillanata nem volt rossz. Inkább utána nem volt meg az a tempó, ami kellett volna, az hiányzott! Ez egy hosszú sprintszám, itt ha az elején nem mégy, akkor nem tudsz feljönni már.   

Azért kellett megismételni a rajtot, mert egy egység, jelesül a magyar kiugrott. Emiatt óvatosabbak lettek a fiúk, nehogy kizárják őket?

Ilyenkor óvatosabbak természetesen, de azért azt láttam, sikerült a másodikba is jól belenyúlni. Nem azon múlott.

A fiúk rettentően csalódottak, a négyből ketten jöttek ki az újságírókhoz, Kuli István és Csizmadia Kolos. Mit látott rajtuk?

Hát nem boldogok.

Gyakorlatilag 7 éve építgetik ezt az egységet, azóta, mióta kiderült, hogy az olimpiai táv ezer helyett ötszáz méterre csökken. Kiugró világbajnoki és Európa-bajnoki eredményeket is elértek, volt, hogy az A döntőről is lemaradtak. Tokióban és Párizsban is a hetedik helyre futottak be. Ennyire nehéz ez a versenyszám?

A négyes azért különösen nehéz, mert nagyon pontosnak kell lenni, négy ember összehangolt munkáján múlik. Nehéz ügy.

A kép szimbolikus: lemaradt a mezőnytől a magyar férfi kajaknégyes
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

2020-ban egy évvel elhalasztották az olimpiát, majd a 2021-es játékok előtt Kuli István megsérült és volt más személyi változás is. Most milyen hátráltató tényezők adódtak?

Nem volt hátráltató tényező, zökkenőmentes felkészülésünk volt. Ha most visszamennénk az időben, és valamit lehetne másképp csinálni, akkor sem tudom, mit tennék másképp. 

Az átlagember, a szurkoló nem lát a kulisszák mögé, még az újságíró sem. Mégis mekkora munka van a tavaly világbajnoki ezüstérmes, most olimpiai hetedik férfi kajaknégyes háta mögött?

Egy elég hosszú listát lehetne erről írni, hogy a fiúk is milyen áldozatokat hoztak azért, hogy akárcsak egy ilyen hetedik helyet összehozzanak. Most persze nagyon megvisel mindenkit, de a másik oldalát nézve, kijutni egy olimpiára K4-ben nagyon nehéz és nagy dolog.

Ön már az ötödik olimpiáján vesz részt edzőként. Többek között a Tokióban 200 méter egyesben olimpiai bajnok Tótka Sándort is felkészítette. Az a szám lekerült a programról. Sanyi – a szintén az edző beceneve alapján elnevezett Kicsi-Teamhoz tartozó – Nádas Bencével pénteken párosban veszi célba az olimpiai dobogót K2 500 méteren. Mennyire vetheti vissza őket a négyessel elszenvedett kudarc?

Szerintem túl fognak ezen lendülni, mert elég profi mind a két versenyző, és fogják tudni hozni azt, amit tudnak. A jól begyakorolt taktikát kell hozniuk, amit edzéseken modelleztünk. 

Elrepült álom: a női négyes bravúrral bronzérmes lett, a Hüvös Viktor (jobb szélen) vezette férfiak csak a 7. helyen értek célba Párizsban
Fotó: Facebook/MKKSZ/Szalmás Péter

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 245 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos-2
2024. augusztus 09. 08:54
El kell menni élsportolónak, nem a kanapéról beugatni, pattogatott kukorica zabálás közben!
2024. augusztus 09. 08:19 Szerkesztve
Az egész olinpiai szereplésünk egy nagy csalódás eddig! A kajak-kenusok sem sokat tesznek hozzá a sikerhez. Nem az a baj hogy nincs tucat aranyérem, hanem az hogy minden sportágnál látszik a gond. Az ország egy része meg ennek örül mindjárt politikát csinálhat belőle! Szégyen hogy nem tudunk káröröm nélkül szúrkólni
cccbasatu
2024. augusztus 09. 07:16
Túl sok élősködő van a sportolók nyakán.A vízi lapátosok aranyakat hoztak korábban .Nos ennek hatására kurva sok parazita élősködő termett ott.Így van ez minden sikersportágba Magyarországon .És a következmény a hanyatlás.
2024. augusztus 09. 07:14 Szerkesztve
Úgy kapartak egyhelyben hogy öröm volt nézni.1:22 Drága fiúk érmet az olimpián nem csak úgy osztogatnak amiért jönni kell.ezt el kell hozni! Annyira nyilván való volt hogy nem lesz itt semmi. Ez látszott tavasszal is. Belétek pumpáltak irgalmatlan pénzt. Megvették nektek a méregdrága német hajót. Ti kaptatok a szövetségtől a legnagyobb támotást ,na meg a VÉDELMET. Mert annyira sza.ok voltatok ezért kellett védeni otthon titeket. Gyenge cikkek jöttek a sajtóban hogy itt érem lesz nem vitás. Aztán jött a mélyvíz.Az OLIMPIA. Bele sütött a szemembe nap,nem voltak meg a miliméterek :D Ahol nem ilyen futtatott fiúk indultak mint ti. Akiket nem vert el 3 kvóta nélküli egység az EB-n. A KICSI team valóban kicsi lett. :D nem baj az arc marad nagy. De így legalább még viccesebb. Ja és még valami nem lesz itt négy év múlva semmi. Majd más aki tud küzdeni. Ja és kuliointyo helyett kellet volna beultatni egy nagy àgyút Kopasz , Varga. Vagy a fiatal sràcot aki agyonverte vilagkupàn Kicsi embereit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!