Magyar tarolással indult a nap: Gazsó, Csipes, Kopasz és Varga is futamgyőztesként jutott tovább az elődöntőbe

2024. augusztus 07. 11:01

Az egyesekkel folytatódtak a kajak-kenu futamok a párizsi olimpián. Kajakosaink mindannyian nyerték az előfutamukat, férfi kenusaink pedig a délutáni reményfutamukban jutottak tovább.

2024. augusztus 07. 11:01

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mint arról beszámoltunk, kedden a párosok kezdték meg a párizsi olimpia kajak-kenu versenyeit, szerdán pedig már az egyeseken volt a fókusz. Jól sikerült a rajt magyar szempontból: a kajakos Gazsó Alida Dóra 500 méter egyesben közvetlenül az elődöntőbe jutott azzal, hogy első pályáján elsőként ért célba, majd páros és négyes társa, Csipes Tamara is hasonlóan tett a hölgyek előfutamában.

Ezt is ajánljuk a témában

A sportági küzdelmek második napján felhős idő, szemerkélő eső és 17 fok várta a versenyzőket a vaires-sur-marne-i vizes központban, és a szél is egy kicsit nagyobb volt, mint kedden, ugyanakkor a délelőtt első felében ez még nem befolyásolta érdemben az eredményeket.

Az olimpiai újonc, világ- és Európa-bajnok Gazsó a 2-es pályán, a szélen, a lelátótól távolabb evezett. Jól kapta el a rajtot, majd a kínai Jin Meng-tie mögött haladt a táv feléig. A második 250-en viszont otthagyta fáradó ázsiai ellenfelét, és

taktikus, jól felépített versenyzéssel magabiztosan végzett az élen.

A második helyen az ausztrál Alyce Wood ért célba.

Csipes Tamara előfutamában az első rajt nem sikerült, a másodikat az 5-ös pályán induló a magyar olimpiai bajnok közepesen kapta el. Az elsőre kiugró dán Emma Jörgensen és a portugál  Teresa Portela között haladt a harmadik helyen, majd fokozatosan zárkózott fel. Fél távtól szemmel láthatóan gyorsabb volt ellenfeleinél, az élre állt, és magabiztosan győzött. Az egyesben tavaly éppen ő előtte vb-második, Rióban ezüstérmes dán aztán lelassult, de így is meg tudta őrizni második helyét a szívósan küzdő, Tokióban 200 méteren ezüstérmes Portelával szemben.

Az elődöntőt és a döntőt szombaton rendezik.

Ezt is ajánljuk a témában

A hölgyek után következtek az 1000 méteren induló férfiak, az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és Varga Ádám is nagyszerűen felépített pályát teljesített, a futamgyőzelem azonban itt is elődöntőt ért.

Férfi K-1-ben öt futam szerepelt a programban, a címvédő, világ- és Európa-bajnok magyar kajakos Kopasz a harmadikba került és a beosztás alapján nem kellett különösebben izgulnia. Nem csupán azért, mert a szám egyik esélyese, hanem azért is, mert igazán komoly ellenfél nem volt mellette. Ennek megfelelően stabilan versenyzett, jól rajtolt, felvette az utazósebességét és végig az élen lapátolva győzött. Mögötte az argentin Agustin Vernice és a dél-afrikai Hamish Lovemore küzdött a még közvetlen továbbjutást érő második helyért, ők ketten komolyan finiseltek, így

valamivel közelebb kerültek a végére Kopaszhoz, de az elsőségét nem veszélyeztették.

A szám tokiói olimpiai és tavalyi világbajnoki ezüstérmese, Varga semmit nem bízott a véletlenre. Az óvatosabb rajt után 350 méternél már ő vezetett, a táv második felében pedig több mint magabiztos előnyt szerezve haladt a cél felé. A kérdés a végén csak az volt, hogy ki szerzi meg mögötte a második továbbjutó helyet, s ez végül a 2023-as vb-n mögötte harmadik német Jakob Thordsennek sikerült.

Ezt is ajánljuk a témában

A férfi kenusoknál 1000 méteren Fejes Dániel a negyedik helyen végzett szerdai előfutamában, így kora délután a reményfutamból harcolhatja ki az elődöntőbe jutást a párizsi olimpián. Adolf Balázsnak szintén túlóráznia kell a reményfutamban, miután harmadikként végzett az előfutamában. 

Délután mindkét magyar megoldotta a feladatot, megnyerte a reményfutamát, így a többiekhez hasonlóan készülhet az elődöntőre.

Ebben a számban az elődöntőt és a döntőt pénteken rendezik.

(Mandiner/MTI)

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paracelsus-2
2024. augusztus 07. 17:22
Ezek szerint a szottyadt seggű, szarkavaró, alattomos Danuta nélkül is megleszünk valahogyan.
Sulammit
2024. augusztus 07. 11:47
Hajrá az érmekért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!