Feltámadt hamvaiból a bunyóbotrány: feljelentést tett Imane Helif

2024. augusztus 11. 20:15

A nők között versenyző, és végül aranyérmet nyerő algériai ökölvívó feljelentést tett a párizsi ügyészségen „online morális zaklatás” miatt.

2024. augusztus 11. 20:15

Nyitókép: Mauro PIMENTEL/AFP

 

A magyar Hámori Lucát a negyeddöntőben legyőző Imane Helif, aki végül aranyérmet szerzett a párizsi olimpián a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjában, a játékok után a szorítón kívül folytatja a harcát.

Az algériai bokszoló feljelentést tett a párizsi ügyészségen „online morális zaklatás” miatt, mindenekelőtt az X (korábbi nevén Twitter) ellen

 – írja a Magyar Nemzet. Mint a lap tájékoztat: a feljelentés szerint „nőgyűlölő, rasszista és szexista kampány” indult a sportoló ellen, akinek a nemi identitása sokak szerint továbbra is kérdéses, hogy férfi-e vagy nő. Az iratban kifogásolják többek között, hogy csak az X-en több mint százmillióan tekintették meg a Helifet célzó bejegyzéseket.

Ezt is ajánljuk a témában

Konkrét nevek említése nélkül a feljelentésben azt is kifejtik, hogy „fontos politikai alakok, ismert személyek” is megosztották ezeket a tartalmakat, amely elősegítette azok terjedését. Azt a vizsgálatok feladata lesz eldönteni, hogy a panasz pontosan kit céloz. 

Emlékezetes: az ügyben elítélően szólalt meg többek között Donald Trump volt amerikai elnök, Elon Musk, az X tulajdonosa, J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, továbbá több vezető francia és olasz politikus. 

Az nem világos, hogy a francia bíróságnál tett jogi lépéstől mit várnak, hiszen ennek aligha van joghatósága a fent felsoroltak fölött.

„Imane Helif új harcba kezdett, az igazságért, a méltóságért és becsületért!”

– idézte az al-Dzsazíra pánarab csatorna az ügyvédjét, Nabil Boudit.

Miután Imane Helif a döntőben 66 kilogrammban legyőzte kínai ellenfelét, azt nyilatkozta, hogy az őt körülvevő ellenséges légkör csak megkeményítette, ezért tudta valóra váltani a nagy álmát.

Állandó zaklatásnak, megaláztatásnak és ellenem szóló heves kampánynak voltam kitéve végig az egész olimpia alatt. Azt hiszem, a lehető legjobb választ adtam azoknak, akik kételkednek a női mivoltomban. 

Olyan nő vagyok, mint bárki más, nőnek születtem, nőként élek és nőként bokszolok. Minden feltételnek megfeleltem, hogy női ökölvívóként induljak az olimpián” – nyilatkozta a párizsi döntő után Helif, aki egyhangú pontozással verte meg a kínai Yang Luit a fináléban.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügy előzményéről

A párizsi olimpián a nők mezőnyében indult, de férfinak kinéző Iman Helifet és a tajvani Lin Ju-tinget kizárta a 2023-as világbajnokságról a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) az által elvégzett, részleteiben nem ismertetett nemvizsgálatok alapján. Az IBA szerint ugyanis nem feleltek meg a részvételi kritériumoknak, és versenyképességi előnnyel rendelkeztek más női résztvevőkkel szemben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban „önkényes döntésnek” minősítette ezt a lépést, és engedélyezte Helif és Lin részvételét az idei nyári játékokon, többek között arra hivatkozva, hogy számos sportágban az útlevélben szereplő nem a döntő a versenyeken való részvétel szempontjából. Ez sokakban felháborodást váltott ki, s a botrány kirobbanása óta Helif nem reagált arra, hogy tényleg XY-kromoszómával rendelkezik-e, ahogyan azt a nemzetközi sportági szövetség vizsgálatokra hivatkozva állítja. És beszédes az is, az afrikai bokszoló arra sem vállalkozott, hogy a nyilvánosság előtt készítsen új DNS-teszteket, amely bebizonyíthatta volna végérvényesen, melyik nemhez tartozik.

A jövő nagy kérdése, megvédheti-e olimpia bajnoki címét az algériai Imane Helif. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint jövőre döntenek arról, hogy az ökölvívás programban marad-e a 2028-as, Los Angeles-i játékokon.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2024. augusztus 19. 14:50
Egyszerű... meg kéne mutatni... a pinádat! Nem azt, ami a tökeid helyett van odavarrva, az igazit. Egy nőgyógyász igazolja, hogy muffod van és nem faszod! Te faszfej!
fogas paduc
2024. augusztus 12. 08:10
Javasolnám a tárgyalás lefolytatását a hazájában.
fogas paduc
2024. augusztus 12. 08:10
Ez a férfi még egyszer sem menstruált, max. az orrán át, amikor orrba verték....
2024. augusztus 12. 07:13 Szerkesztve
Várjálmáááááááááááááááá! A panasz, nőgyűlölő, szexista, rasszista. Ha valamire való bíró kezébe kerül a dolog a gyűlölőre hegyezi a tárgyalást, akkor viszont egy független igazságügyi orvosi vizsgálat kell, hogy megelőzze a folyamatot. Ott elbukik ez a szerencsétlen. A lényeg, ha valamirevaló lesz a bíró...............................
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!