A rettegett ötméteresölő, Vogel Soma a Mandinernek elmondta, miben reménykedett

2024. augusztus 08. 05:35

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-9-es döntetlen után szétlövésben 3-1-re legyőzte Olaszországot és bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián. Világklasszis kapusunk a meccsen két, a párbajban három ötméterest védett ki. Lapunk a főszereplőt kérdezte a különleges érzékéről, a drámai csatáról, az idegek harcáról. Interjú!

2024. augusztus 08. 05:35
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az ötméterespárbaj elején hibázó Varga Dénes először is köszönetet mondott Önnek, majd egy humoros költői kérdést is feltett: „Mi az, hogy beengedett egyet?”

De kedves! Kérdezzek vissza: mi az, hogy kihagyja? Viccelek persze én is. 

Készült erre, számított ilyen végjátékra?

Nyilván nem tudtam, hogy ez lesz, de benne volt a pakliban, és készültünk erre a felkészülési időszakban, ahogy korábban is. Örültem volna, ha rendes játékidőben tudtuk volna megnyerni a mérkőzést. Azért így szép siker és a vigyor ugyanolyan őszinte az arcomon. 

Egyet védett a mérkőzésen, egy lett kapufa, s talán abba is beleért, majd hármat a párbajban. Kottából védi az ötösöket és a meccs közbeni büntetőket vagy reflex, esetleg megérzés, ösztön vezérli?

A szétlövésben számított, hogy meccs közben kettőt kihagytak, illetve ki tudtam védeni kettőt. Mi pedig akkor kettőt értékesítettünk. 

Ez ilyenkor mindig ott motoszkál a lövőjátékosok és a kapusok fejében, hogyha ez történt korábban, akkor amikor igazán fontos, hátráltathatja vagy éppen – mint most a mi javunkra – pozitívan hatott. 

Öt méterről egy három méter széles kapura: Edoardo di Somma sem tudott túljárni Vogel Soma eszén...
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

És a személyes része, szerepe?

A szokásos dolgok segítettek, beváltak most is: statisztika, megérzés és a reflexek összessége. Valamint az, hogy a bízom a saját csapattársaimban, akik a túloldalon lőnek. Ők a legjobb lövők a világon, és korábban is megmutatták, hogy nekem van, hogy elég csak egyet kivédenem, és ők belövik mind az ötöt.

Ezúttal ötből három is elég lett, mert Ön négyből hármat hárított. Jó kezdés után megállt a csapat támadásban, az olaszok jöttek ki jól a négyperces emberhátrányukból, fordítottak, többször, még a negyedik negyed elején is két góllal vezettek. Megfordult a fejében meccs közben, hogy elveszítik?

Érződött a négyperces kiállítás végén, és utána, hogy az a lélektani fölény, ami nálunk volt mondjuk a meccs elején 4-2-ig, az átfordult az ő oldalukra. Ők voltak hangosabbak, agresszívebbek, gyorsabbak. Aztán szépen vissza tudtuk hozni, és kétgólos hátrányból megint megcsináltuk, hogy a végén fel tudtunk állni. 

Persze, megfordul az ember fejében, hogy kikaphat, ám tényleg bíztunk magunkban az utolsó másodpercig.

Horvátország ellen sem lesz egyszerűbb az elődöntőben. Felmerült, hogy a rivális korán játszott, többet pihenhet...

Saját tapasztalatból beszélve azt mondom, érződik, milyen amikor utolsó meccset vívunk egy játéknapon, mint a csoportkörben kétszer is. Sokat tud számítani egy fél nap. A szerbek ellen például reggel kezdtünk, és több időnk volt utána regenerálódni. Egy elődöntő következik, tehát szerintem ilyenkor pár óra ide vagy oda, lényegtelen. Az nyer a végén, akinek nagyobb a szíve és jobban akarja! 

12:2 és ami mögötte van

 

A fenti aránypár megmutatja, klub és válogatott szinten mennyi szétlövést nyert és bukott el Vogel Somával a kapujában a csapata. Imponáló. Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki évtizeden át volt a Ferencváros vezetőedzője, korán a mélyvízbe dobta a fiatal Vogel Somát. A Mandiner arra kérte, idézze fel, hogy jutott el idáig a 27 éves kapus, hogy az ötméteres-hárítások koronázatlan királya lett. 2017-ig ment vissza az időben a szakember.

Volt egy pár közös történetünk Somával. Úgy indult, hogy két fontos mérkőzést, egy elődöntőt és egy európai Szuperkupa-döntőt elveszítettünk ötméteresekkel. Utána kezdtünk el ele hatékonyan foglalkozni, és utána így nyertünk rengeteg kupát együtt. Fontos része ez az útnak. Most is gyakoroltuk, folyamatosan ezt tesszük, mert akkora teher nehezedik a játékosokra, hogy nekik is egy kiemelt edzéselem.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2024. augusztus 08. 08:38
Hatalmas gratula. Csodálatos csapat-munka!
Bácskai Bicska
2024. augusztus 08. 08:31 Szerkesztve
Én csak amolyan fotelsportoló vagyok, ülve szurkolok és örülök. Nincs jogom belepofázni a nagyok dolgába, ám ha lehet szerény véleményem, az összes magyar csapatsportágnak azt a kitartást, virtust, szellemet és harciasságot kívánom, ami a vízilabdázóinknak abszolút erénye. Bocsánat a többiektől, de most nem csak az olimpiáról beszélek, hanem általában a magyar labdajáték minőségéről. Időnként a kézilabdában, pláne fociban – akár klubszinten is – hiányzik a pólósok lendülete, akaratereje. Persze, ettől még ott is vannak nagyszerű eredmények. Én megsüvegelek minden sportolót már egy megye 2-ben való szép szereplés miatt is. Mondom, nem vagyok sportszakértő. Viszont nem ártana a balkáni kompániáktól sportpszichológusaink révén elsajátítani a fogcsikorgatva küzdést, azt, amikor vert helyzetből is eredményt hoz a "csakazértis megmutatjuk" mentalitás. Elég lehangoló, hogy az olimpián sokszor már a riporter felvezetője is defetizmust sugall, eleve borúlátón köszön be. Kerülni kéne.
states-2
2024. augusztus 08. 07:49
Megmondom őszintén, 4-6-nál elkapcsoltam, mert nem akartam infarktust kapni. Vogelre nincsenek szavak, az 5 méteres párbajnál már tudja az ellenség, hogy vesztettek, és úgyis állnak hozzá a lövésekhez. Az olaszok amúgy megérdemlik a vereséget, mert már megint sunyik és alattomosak volt, Jansik arca mindent elmond.
ekeke1
2024. augusztus 08. 07:34
Jansik a férfi kézilabdás Imre Bence kieséssel járó, norvégok elleni kihagyott ziccerét idézte... Hálás lehet ő is, meg a két büntető rontó is, Varga és Fekete, Vogelnek mert kihúzta őket a csávából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!