Vogel Soma három ötméterest fogott, Manhercz Krisztián hatot vágott, elődöntősök az olaszokon túljutó férfi pólósaink

2024. augusztus 07. 20:31

Hatalmas csata zajlott, a négyperces emberelőny nekünk jött rosszul, de Zalánki is feltámadt. Horvátország következik...

2024. augusztus 07. 20:31
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediawork/Csudai Sándor

***

Magyarország – Olaszország. Ennyi elég lenne, ez a párosítás ugyanis bármilyen férfi vízilabda rendezvényen az egyik – ha nem – a legnagyobb presztízsű csata. Az olimpiákon meg pláne! Hazánk 9, Olaszország 3-szor lett aranyérmes a legnagyobb jelentőséggel bíró viadalon. Érdekesség, hogy mi 16 éve várunk, a dél-európai ország 32 éve áhítozik egy újabb diadalra. Emlékezetes, a 2012-es londoni negyeddöntő, amelyet az olaszok nyertek meg, véget vetve azzal Kásás Tamásék azon álmának, hogy sorozatban négyszer álljanak a pódium tetején. ami a közelmúltat illeti, a februári világbajnokságon döntetlent követően ötméteresekkel legyőztük Alessandro Campagna együttesét a csoportkörben – az a siker is kellett ahhoz, hogy végül világbajnok legyen  Varga Zsolt csapata.

Telt hát, több mint 15 ezer néző a La Défense Arénában. Többségben az olaszok, de szép számú magyar szurkolósereg is hallatja a hangját a lelátókon. Sportszerűen köszöntik egymást a játékosok – jól ismerik egymást. A magyar 13 teljesen megegyezik a dohaival, a túloldalon is a szokásos nevek: del Lungo, di Fulvio, Enchenique, Presciutti, di Soma és a többiek. Jansik Szilárd csapatkapitány buzdító beszéde után felhangzik a „Hajrá, Magyarok!”

1. negyed: Manhercz-tripla

Olasz labdaelhozatal. Azonnal emberelőnyt kapnak, de Vogel kiüti szögletre Francesco di Fulvio balszélről ellőtt labdáját. Másodszorra nem jutnak lövésig. Nálunk Nagy Ádám próbálkozik elsőként, blokkolják, mellé pattan. Két perc 6 másdperc telik el, vezetünk! Manhercz Krisztián húzódik be középre irányítani, s mivel más nem lő, ő igen, hatalmas gólt ragaszt a jobb felső sarokba, 1-0.

A centerük akciózik, de mellé lő. Mi ötméterest harcolunk ki, di Fulvio szabálytalan. 

Manhercz Krisztián – aki hetet lőtt a tokiói negyeddöntőn a horvátoknak – belövi ezt az ötméterest is, 2-0. 

Büntetőt ítélnek az olaszoknak is. Andrea Fondelli bődületes erővel végzi el, de pontatlanul: telibe találja a bal kapufát, amiről kipattan oldalra!

Emberelőnybe kerülünk, ám nem jó a megjátszás, Varga nem tudja a kapuba simítani... a túloldalon is sípolnak, Jansik szilárd megy ki 20 másodpercre. Középről vállalja el Alessandro Velotto, ez is kijön a kapufáról, de a bíró jelzi, videón megnézi: jól érezte, átcsorgott a képzeletbeli gólvonalon. 5,5 perc után megtörik gólcsendjüket az olaszok, 2-1. 

A Manhercz Krisztián-show folytatódik. Harmadik felvonás: ezúttal balról lő akkora gólt, hogy a lécről vágódik védhetetlenül Marco del Lungo kapujába, 3-1.

a játékvezetők elkezdik szétfújni a meccset, oda-vissza úszkálnak a játékosok, mindig támadó hibát ítélnek. Az olaszok jutnak el végül lövésig, Velotto tartaná a lépést a háromgólos Manhercz-cel, másodszor köszön be Vogel Somának átlövésből, 3-2. 

A világ legjobbjának megválasztott Zalánki Gergő nincs formában, csúnyán mellé trafál. aztán videózzák, hogy Varga Dénes megütötte-e Velottót. Kiderül: az olasz fogta meg „Dumi” lábát... Mindent bevetnek, de ezt nem vették be a bírók.

Manhercz Krisztián a helyzet magaslatán: hármat vágot egy negyed alatt az olaszok kapujába
Fotó: Mediawork/Csudai Sándor

2. negyed: Káosz, kiállítás

Jansik megnyeri a ráúszást, a centerbejátszásnál viszont nem kap ítéletet. Zalánki Gergő nem csügged, ketté töri a lécet, de ez sem megy be! Másodszor ront lövést, Velotto – aki távolról mellé suhint – először – végre! Emberelőnybe kerülünk, Vámos Mártoné a lehetőség a befejezésre, ám del Lungo nagyot véd. Elöl megállt a tudomány, de hátul jól zárunk. Újabb Vámos bomba, újabb hárítás del Lungótól. És megint! Jansik lefordul, ejt, nem tud túljárni az olasz eszén. de Fulvio sem Vogelén. 

5,5 perc után – ahogy az első nyolcban – megint betalál Olaszország: a lécről megy be Francesco Condemi lökete, 3-3 a táblán...

Jansik Szilárd vérzik! Ezt is megnézik, úgy tűnik, vétlen mozdulat volt: az olasz keze továbblendült a kapura lövésnél. 5-5 a személyi hibák aránya, eddig nincs panasz a román Adrian Alexandrescura és a montenegrói Veselin Miskovicsra... Egyáltalán nincs: 

piros lappal, cserével végleg kiállítják Francesco Condellit, akinek véget ért a meccs, és elveszik a gólt: 3-2 marad! És mi lőhetünk ötméterest! Manhercz óriási füttykoncert közepette megint a jobb sarokba talál, negyedik góljával 4-2, 3-3 helyett!

Négy percig emberelőnyben játszhatunk, Zalánki nem tudja del Lungo hasa alatt átpasszírozni. Kompenzálnak a játékvezetők, szórják ki a mieinket, kaotikus lett a meccs. Megint videózás! Nem találnak semmit, mi pedig egy ölünkbe hullott büntetőn kívül hatástalanok vagyunk, Nagy Ádám húzása is del Lungo zsákmánya.

Nem az a legény, aki adja... Jansik Szilárd kedvező helyzetbe hozta a csapatot - élni kellene vele
Fotó: Mediawork/Csudai Sándor

3. negyed: ötöt kapunk, fordítanak

Nem lehet leírni az olaszokat! Francesco di Fulvió minden dühét beleadva szétlövi a kapunkat, 4-3. 

Manhercz a kapufát találja el, nem tudunk élni a 4 perces fórral, sőt megúszásból Gonzalo Echenique jobbról, ballal a hosszú sarokba lövi az egyenlítő góljukat, 4-4. Magunknak tesszük nehézzé!

Ez már vízi háború! Vámos felúszni sem tud, mert lefogják, Varga lövését blokkolják a vérszemet kapó olaszok, aki 2-1-re megnyerték a 4 perces hátrányos időszakukat... Megint elrontja a lövését Zalánki (negyedszer), bezzeg Echenique középről kilövi a bal alsó sarkot, fordít, először vezet Olaszország, 4-5. Varga Zsolt szövetségi kapitány időt kér, de nem tudja felrázni a csapatot. Vogel két bravúrral ad támaszt, elöl egymás után kétszer lövésig sem jutunk el. Törvényszerűen jön az újabb kapott gól: di Fulvio jobbról, jobbal pattint a hosszú sarokba, 4-6.

Zalánki végre talál! Fórban rá játszunk, és ezúttal becsúszik reccói csapattársa, del Lungo keze alatt a labda a jobb sarokba, 5-6. Francesco di Fulvió viszont nagyon elkapta a fonalat, saját maga harmadik gólját is megszerzi, 5-7. Zalánki is éledezik, pont di Fulvió mellől, elhajolva tartja a lövőtávon belül a magyar csapatot, 6-7. A végén még mint egy falat kenyér, úgy kell Fekete Gergő blokkolása.

4. negyed: a végletekig kiélezett csata

Ennél rosszabbul nem kezdődhetne, Echenique jobbról, ballal a hosszú sarokba lő. Rá miért nem lépünk ki? Ő is háromgólos, 6-8. 

Fekete Gergő kapásszélről nem vacillál, az ellenakcióból szépen pattint vízre és a kapuba, 7-8. 

Ők is megremegnek, eladják a labdát, gyorsan felérünk, és Zalánki Gergő is beveri a harmadikat, fej fölé, 8-8. 

Vogel Soma bravúr, kipiszkálja a védőkön megpattanó labdát szögletre. Négy és fél perc van hátra, nem tudjuk átvenni a vezetést, del Lungo most üggyel-bajjal kiszedi Zalánki lövését. 

Büntetőhöz jutnak az olaszok. Fondelli laposát kiüti Vogel Soma, óriási védés, kulcsmomentum!!!

Hárai Balázs „szállít” egy emberelőnyt. Manhercz előbb kapufát lő, újra rá játszunk, és begyötri a rövid sarokba kapussal együtt. Ötgólos, újra vezetünk, 9-8. Marad szűk három perc hátra...

Manhercz labdát lop, a 27 éves kiválóságunk zseniális. 1 perc 40 másodperc, emberelőnybe kerül Alessandro Campana csapata, időt is kér a rutinos mester.  Pontosan játsszák meg, végül balról belövi Presciutti, 9-9. 

1 perc 22 másodperc. Hárai újra emberelőnyt harcol ki, Varga Zsolt kikéri az utolsó idejét. Most sokkal nyugodtabb, mint korábban. 1 perc 8 másodperc. Manhercz vállalja el balról, vállon találja az olasz kapust, és Campagna kihasználja a második lehetőségét, csapatgyűlést tart. 

39 másodperc. Kontrát fújtak, lefordulunk, Zalánki kiugratja Jansikot, aki egyedül úszik, de közelről telibe lövi a kapust! 16 másodperccel a vége előtt itt volt a meccslabda. 

Már nincs lövés, ők még egész pályáról ráemelik, Vogel kipiszkálja. Vége: 9-9, jön az ötméterespárbaj...

Zalánki Gergő nagyon belejött a végére!
Fotó: Mediawork/Csudai Sándor

Ötméteresek: Vogel tripla!

Varga Dénes kezd, a lécre üti Marco del Lungo. VIDEÓZÁS: nem gól! 

Francesco di Fulvióét kivédi a jobb kézzel a kaput betakaró Vogel Soma, 0-0.

Vámos Márton beveri, 

Vogel ezt meg ballal üti ki, Fondelli nem hiszi el, 1-0.

Zalánki Gergő felvarrja a jobb felsőbe a csereként beállt Nicosiának. Presciutti az első betaláló olasz, 2-1.

 Fekete telibe találja az olaszok második számú kapusát.

 Vogel harmadszor is kifogja, ezúttal di Somma értetlenkedik, 2-1.

Manhercz hatodik gólja is megszületik, belövi a csapatot az elődöntőbe, és mindenki sietve úszik Vogel Somához. 3-1-re megnyerte a szétlövést Magyarország!!!

A végeredmény: Magyarország – Olaszország 9-9, ötméteresekkel: 3-1

Az elődöntőben Horvátország lesz a mieink ellenfele, a másik ágon a címvédő Szerbia Ausztráliával találkozik pénteken.

Vogel Soma megint hős lett, a 12. ötméterespárbaját nyerte meg (mindössze kettő elveszített mellett)
Fotó: Mediawork/Csudai Sándor

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2024. augusztus 08. 08:16
Most nézem Jansik szemét, hát kapott, de az tiszta véletlen volt szerintem. Tegnap két fogalmatlan csapat meccsét láthattuk, a védekezés talán erős volt, de a pontosság… Nyilvánvaló, ha így játszunk a horvátok ellen, semmi esélyünk, de ha valóban úgy történik, be kell tiltani a válogatottat. Ami aggasztó: a horvát és szerb csapat palira vette a csoportot, így alighanem jó formát időzítettek az egyenes kiesési szakaszra. Igaz, mi sem villogtunk sokat a csoportban.
ekeke1
2024. augusztus 08. 07:32
Naná hogy az olaszok a bírói "tévedéseket" okolják: www.gazzetta.it/olimpiadi/discipline/nuoto-tuffi/07-08-2024/italia-ungheria-10-12-pallanuoto-olimpiadi-settebello-eliminato-ai-quarti.shtml
balbako_
2024. augusztus 08. 05:11
Ha jaksin belövi....De így is jó! Hajrá magyarok!
states-2
2024. augusztus 08. 04:12
Megmondom őszintén, 4-6-nál elkapcsoltam, mert nem akartam infarktust kapni. Vogelre nincsenek szavak, az 5 méteres párbajnál már tudja az ellenség, hogy vesztettek, és úgyis állnak hozzá a lövésekhez. Az olaszok meg meg is érdemlik a vereséget, mert már megint sunyik és alattomosak volt, színészkedtek, Jansik arca mindent elmond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!