Olimpiai ezüstérmes a magyar kardcsapat Párizsban! (VIDEÓ)

2024. július 31. 20:19

Szilágyi Áronék hatalmasat küzdöttek Dél-Korea ellen.

2024. július 31. 20:19
null

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ahogy arról délután beszámoltunk, a csereként beállt Rabb Krisztián szenzációs vívással segítette a párizsi olimpia döntőjébe a magyar férfi kardcsapatot az irániak ellen. Micsoda teljesítmény: 1996 után ismét döntős a magyar férfi kardcsapat az olimpián! A fináléban a házigazda franciákat legyőző Dél-Korea volt a magyarok ellenfele. 

„Az olimpiai döntők arról híresek: bármi megtörténhet! Nagyon jól fel vagyunk készülve, már nem először fogunk velük vívni.

Tavaly a világbajnokságon a csapatnak sikerült megvernie őket, most is megpróbáljuk. Nem kell mondanom, hogy az aranyéremért jöttünk, azzal is szeretnénk távozni”

– nyilatkozta a Mandinernek Rabb Krisztián az elődöntő után. 

Ezt is ajánljuk a témában

A 20.30-kor kezdődő fináléban Szilágyi Áron a 23 éves Parkkal találta magát szemben az első párban. Jó kezdés, magyar előny, aztán fordított a koreai, és klasszisunk 4–5-nél adta át a terepet Rabbnak, majd 8–10 után Szatmári következett, de a végletekig kiélezett volt a csata, az újabb fordulásnál 11–15-re vezettek az ázsiaiak.

Egyszer átvettük a vezetést is, de nem tartott sokáig az örömünk.

A magyarok végig hatalmasat harcoltak, ezúttal Szatmári került ihletett formába, ismét kiegyenlítettünk: 29–29!

Az utolsó körre fordultunk, de ezt megint a dél-koreaiak kezdték jobban, négy tusnyi volt az előnyük. Rabb Krisztián ezúttal nem tudott előlépni vezérré, már csak az utolsó két vívónkban, Szatmáriban és Szilágyiban bízhattunk. A hajrára azonban elbizonytalanodtunk, a koreai cserére nem tudtunk reagálni. Egyre közelebb került az ellenfél a céljához, tartotta az 5-6 tusnyi előnyt, a lendületet kapott címvédőt kellett volna megállítania a Szilágyinak, aki 33–40-nél vette a kezébe a kardját.

A világ két legjobb vívója nézett egymással farkasszemet, Szilágyi sokáig tartotta a lelket a mieinkben, de hiába nyerte fölényesen az asszóját, végül csak szorosabbá tudta tenni az eredményt.

Óriási küzdelem végén 45–41-re végül Dél-Korea nyert, így az ázsiai címvédő az aranyérmes, Magyarországé az ezüstérem!

Ezt megelőzően 1996-ban, Atlantában volt döntős a magyar férfi kardcsapat, akkor a Köves Csaba, Szabó Bence és – a válogatottat most edzőként segítő – Navarette József alkotta együttes kikapott az oroszoktól, így ugyancsak ezüstérmes lett.

Mint ismert, egyéniben sok szép élményük nem volt a magyaroknak múlt szombaton, mert a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron címvédőként a 32 között búcsúzott, akárcsak Szatmári András. Gémesi Csanád ugyan szép győzelemmel kezdett, megverte a vb-címvédő amerikai Eli Dershwitzet, de a következő fordulóban – vitatható tussal – kikapott. Ennélfogva mindhármójuknak volt min javítania a csapatversenyben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. augusztus 01. 09:02
De most tényleg! Ennyire balf@sz a szerk. hogy nem tud előkaparni egy olyan fejlesztőt, aki kiszűri ezt a punciológust?!
krisztoforo48-2
2024. augusztus 01. 05:36
A kurva anyátokat Mandi!!!
pollip
2024. augusztus 01. 05:35
Szilágyi azért megverte az új olimpiai bajnokot. Csodálatosan vívott! A csapat is! Gratulálok!
survivor
2024. augusztus 01. 00:42
Nem lehet azt mondani, h Orbán nem ad eleg pénzt a sportra... Vagy igen ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!