Csodát tett olimpiai újoncunk: férfi kardcsapatunk ott van az esti döntőben! (VIDEÓ)

2024. július 31. 15:40

A csereként beállt Rabb Krisztián szenzációs vívással segítette a fináléba a mieinket az irániak ellen.

2024. július 31. 15:40
null

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mint arról beszámoltunk, már elődöntős a magyar férfi kardválogatott a párizsi olimpián, miután a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád hármas 45–38-ra verte a Luigi Samele, Luca Curatoli, Michele Gallo olasz triót a negyeddöntőben.

A férfi kardcsapat tavaly világbajnok lett Milánóban, az olimpiára azonban csere történt, Decsi Tamás helyett Rabb Krisztián került az utazók közé, aki el is kezdett az asszó közben melegíteni, miután Szilágyi húzta a lábát, végül azonban félig sérülten, fájós sarokkal is hősiesen vívta végig az olaszok elleni csatát, és vállalta az elődöntőt is!

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, egyéniben sok szép élményük nem volt a magyaroknak múlt szombaton, mert a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron címvédőként a 32 között búcsúzott, akárcsak Szatmári András. Gémesi Csanád ugyan szép győzelemmel kezdett, megverte a vb-címvédő amerikai Eli Dershwitzet, de a következő fordulóban – vitatható tussal – kikapott. Ennélfogva mindhármójuknak volt min javítania a csapatversenyben.

A kezdésre megint megtelt a párizsi Grand Palais, a magyarok tehát a fináléért az amerikaiakat nagy meglepetésre 45–44-re legyőző irániakkal mérkőztek meg.

Az asszót Szilágyi Áron kezdte Mohammad Rahbarival, az első tust a magyar adta, utána viszont az irániak percei következtek, így Gémesi Csanád 3–5-ös eredménynél vette át terepet, ő sem tudott javítani, Pakdaman tovább növelte az ellenfél előnyét, nem igazán találtuk a ritmust, Irán pedig szárnyalt, így Szatmárin volt a világ szeme.

Párhuzamosan a magyarok elődöntőjével a franciák a dél-koreaiakkal csaptak össze a másik páston, így rendkívüli hangzavarban kellett koncentrálniuk a srácoknak. Közben már 15–7-re vezetnek az irániaknak.

Rabb Krisztián közben Gémesit váltotta. A Vasas sportolója az első asszóját vívta a párizsi olimpián, remekül mutatkozott be, hat nagyszerű tussal kezdett. Mesébe illő produkció!

Az ellenfél teljesen tanácstalan, egyelőre az orvosi stábbal konzultál sérülésre hivatkozva...

Felzárkóztunk, Rabb Krisztián fantasztikusan kezdett: 9–5-tel jobbnak bizonyult, de így is az irániak vezetnek 20–16-ra. Ismét Szilágyi Áron a páston, ezúttal Baher Arasbaran ellen. A magyar klasszis megnyerte az asszóját, három tusra felzárkóztunk! Szatmári nem kapta el a fonalat, így az utolsó kör előtt 30–25-re vezet Irán.

Ezt is ajánljuk a témában

Rabb megint ellenállhatatlan! A 23 éves fiatal tehetség lendületesen, precízen vív, nagyon jól szállt be, 3–0-val nyit. Egészen hihetetlen teljesítményt nyújt a páston, nagyon bízunk benne, hogy ez fordulópontot jelent a magyar csapat számára!

A magyar tusok felét a csereként érkező Rabb Krisztián érte el: 33–32! Sikerül az egyenlítés is!

Az irániak nem találták az ellenszert a fiatal magyar ellen, mégis 35–33-ra vezetnek.

Szatmári is csodásan kezd, Magyarország 36–35-re átveszi a vezetést, majd újabb és újabb magyar tus, már hárommal vezetünk, az irániak azonban mindent bevetnek, és fordítanak!

Szilágyi Áron egyetlen tus hátránynál vette át a pástot a befejező asszó előtt (39–40), a rutinját kihasználva pedig döntőbe vezette a magyar csapatot (45–43)!

Micsoda teljesítmény: 1996 után ismét döntős a magyar férfi kardcsapat az olimpián! Az ellenfél Dél-Korea 20.30-tól, a tét: az aranyérem!

Kapcsolódó vélemény

undefined

Hont András

Facebook

Idézőjel

A negyedik egyéni arany nem jött össze, ami azt is jelenti, hogy Áron sem a legyőzhetetlen zseni, hanem egy ember, akit fölül lehet múlni.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. július 31. 18:17
Ha vaksötétben kardoztak volna, akkor sem értettem volna sokkal kevesebbet az egészből. De, ha a bírók azt mondták, hogy nyertünk, akkor biztos úgy van.
Interista
2024. július 31. 18:09
Gratula ,gratula ,gratula ! Nagyon szépen fénylik az az érem . Már "csak" be kell aranyozódnia. Hajrá ,Magyarok !!!
röviden
2024. július 31. 17:45
Miért van az, hogy a kardozóknál az összes zsűritag hájfejű zsírdisznó? :)
bagoly-29
2024. július 31. 17:37 Szerkesztve
Szilágyin és Gémesin nem csodálkozom, sőt az olaszok ellen egészen jól állták a sarat, pláne hogy azok igen jól szerepeltek egyéniben, mi meg nem). de a kor az kor.... Számomra Szatmári rapszodikus szereplése a talány, VB cime óta szinte semmit sem mutat. Rabb meg egy nagyon kellemes meglepetés, az EB csapatbajnoki cimet is neki köszönhetjük, s nélküle ma nem vertük volna meg az irániakat! Kiváncsi vagyo9k , hogy az öregfiúk feltámadnak e ma este a koreaiak ellenében s azokkal mire képes a fiatal tehetségünk! DE a második érem ettől függetlenül meg van, s legalább ezüst!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!