Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Magyarok az Európa-bajnokságokon – tudja, mi hazánk legjobb Eb-eredménye?

2024. június 15. 13:17

Fellapoztuk a históriáskönyvet, amely tele magyar szív számára emlékezetes pillanatokkal.

2024. június 15. 13:17
GULÁCSI Péter; MILOS, Kerkez; NAGY Ádám; NEGO Loic; SALLAI Roland; ORBÁN, Willi; SCHÄFER András; LANG Ádám; VARGA Barnabás; DÁRDAI Márton; SZOBOSZLAI Dominik
Szabó Péter

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Péntek este elkezdődött a 17. labdarúgó Európa-bajnokság Németországban, szombaton délután a torna második találkozóján pedig már Magyarország is bemutatkozik. Az A-csoportban a házigazda németek Skócia ellen egy könnyed győzelemmel kezdtek, így a magyarok Svájc legyőzésével óriási lépést tehetnek a továbbjutás felé.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyaros Eb-történelem

Az Eb-re ötödször, zsinórban pedig harmadszor jutott ki hazánk válogatottja, amellyel nyolcadikak vagyunk a vonatkozó örökranglistán. Először 1960-ban rendezték meg a tornát (akkor még Európai Nemzetek Kupája néven), a következőn, 1964-ben pedig már mi is ott voltunk, sőt, történetünk legjobb eredményére, egy bronzéremre is büszkék lehetünk. Akkor még csak négy csapat jutott ki a döntő szakaszba, a házigazda spanyoloktól hosszabbítás után kaptunk ki Madridban,

a bronzmérkőzésen pedig szintén hosszabbításban 3–1-re vertük a dánokat – ezzel a harmadik hellyel egyből megszereztük eddigi legjobb Eb-helyezésünket!

A két meccsen Bene Ferenc és Novák Dezső is két gólig jutott, így csatlakozott az Eb-győztes spanyol Peredához, hárman zártak két találattal a gólkirályi címért folytatott versenyben.

Nyolc évvel később, 1972-ben is odaértünk a végső szakaszba, az Eb még ekkor is négycsapatos volt, de ezúttal nem jött ki a lépés. Sem a szovjetek elleni elődöntőben, sem a házigazda belgák elleni bronzmérkőzésen nem tudtuk megvalósítani az elképzeléseket, így maradt a negyedik hely. Az egyetlen magyar gólt Kű Lajos lőtte büntetőből.

Ezt is ajánljuk a témában

Csoda Franciaországban

Ezt követően egy hosszabb szünet következett, egészen 2016-ig csak távoli szemlélői lehettünk a kontinenstornáknak. Egy évvel korábban azonban az „álomsorsolás” által valóra vált sokak álma. A norvégok elleni 2015. novemberi pótselejtezőn idegenben az ismeretlenségből előlépő Kleinheisler László góljával nyertünk, a visszavágón pedig Priskin Tamás kiflije után egy északi öngól alapozta meg a magyar Eb-kijutásunkat.

A többi innentől történelem: ahogy az első 24 csapatos Európa-bajnokságon helyet követeltünk magunknak a mezőnyben, Bernd Storck vezérletével azzal a lendülettel veretlenül zártuk a csoportkört. Előbb 2–0-ra vertük Bordeaux-ban az osztrákokat Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljával, majd az izlandiakkal játszott marseille-i 1–1-es döntetlen után jöhetett a portugálokkal összehozott hatgólos dráma.

Gera Zoltán látványos gólját Dzsudzsák Balázs két, „védjegyévé” váló megpattanó találattal toldotta meg,

fájdalom, hogy Cristiano Ronaldóék mindannyiszor egyenlítettek. Előbb Nani, majd kétszer az ötszörös aranylabdás.

Ha nem szereztek volna pontot, kiesnek, ám a portugálok végül megtartották a döntetlent, három ponttal zártak a csoportban, majd egészen az Eb-győzelemig meneteltek. A mieink számára a Belgium elleni nyolcaddöntő jelentette a végállomást, azonban a Hősök terén rendezett csapatköszöntés sokáig emlékezetes pillanatokat tartogatott az Eb alatt a nagykörutat rendszeresen elözönlő szurkolóknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Budapest, majd München

A világjárvány miatt 2020-ról egy évvel későbbre halasztott Európa-bajnokságot részben Budapesten rendezték. A Puskás Aréna három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek adott otthont. Előbb a portugálokkal meccseltünk a nemzeti stadionban a hajráig remekül játszottunk, de a vége háromgólos vereség lett, majd jött a franciák elleni csoda. Fiola góljával vezettünk a szünetben, majd Griezmann egyenlített. A zárókört Münchenben abszolváltuk, ahol kétszer szereztük meg az előnyt a németek „otthonában”, Szalai Ádám és Schäfer András is fejjel vette be Neuer kapuját, a végén azonban 2–2-re mentették az eredményt a hazaiak, akik ezzel továbbjutottak, míg Marco Rossi együttese csoportnegyedikként zárt.

Az idei kihívás: A-csoport

Most tehát zsinórban harmadszor Eb-n a nemzeti csapat: 2024-ben előbb a svájciakkal Kölnben, majd a németekkel és a skótokkal Stuttgartban csatázunk. Szoboszlaiék a felkészülés kezdetén két hetet töltöttek Telkiben, majd Dublinban előbb elveszítették 14 meccses veretlenségüket, az Eb-főpróbán viszont remek produkcióval rukkoltak ki Debrecenben Izrael ellen. Ezt követően „költöztek” a bajorországi Weiler-Simmerbergbe. Ebben a kis faluban van a válogatott főhadiszállása az Európa-bajnokság alatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy mire megy a válogatott ebben a csoportban? A különböző erősorrendek, nemzetközi szakértők és a mesterséges intelligencia szerint bőven van keresnivalónk. A goal.com szakportál például a 12. helyre rangsorolt bennünket az esélyeseket listázva. Az esélyünket elsősorban a pályán ragadhatjuk meg, már csak azért is, mert a hat kvartett négy legjobb csoportharmadikja is továbbjut. De emiatt izguljon a másik három együttes... 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2024. június 15. 14:02
Pfuj. Nem szurkolunk olyan országnak, amelynek a csapatában niggerek vannak.
orrban
2024. június 15. 13:35
Jó ez a fotó a csoki hol született, Felcsúton?:DDD
Zsibek Zsoli
2024. június 15. 13:27
A magyaroknak se múltjuk, se jövőjük. Tehetségtelen népség ez.
orrban
2024. június 15. 13:25
Svájc csak kettővel alázza a malac primadonnáit a nemetektől remélem csak egy hármast kapnak:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!