Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Magabiztos győzelemmel nyitotta meg az Európa-bajnokságot a házigazda csapat – Németország - Skócia 5-1

2024. június 14. 20:45

A német válogatott a meccs nagy részében emberelőnyben játszott, de a győzelem nem ezen múlt, hiszen nagyságrendekkel jobban játszottak, mint a skót együttes.

2024. június 14. 20:45
14 June 2024, Bavaria, Munich: Soccer, UEFA Euro 2024, European Championship, Germany - Scotland, Preliminary round, Group A, Matchday 1, Football Arena Munich, Germany's Jamal Musiala (l) celebrates his 2-0 goal with teammate Antonio Rüdiger.

Nyitókép: Peter Kneffel / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Cikkünk frissül!

Június 14-én 21 órakor a müncheni Munich Football Arena gyepén a Németország – Skócia mérkőzéssel kezdetét veszi a 2024-es labdarúgó Eb. A nézők már a helyszínen vannak, a csapatok pedig túl vannak a bemelegítésen. A mérkőzésről és a megnyitóról szóló folyamatosan frissülő összefoglalónkat alább olvashatják! 

MUNICH, GERMANY - JUNE 14: Alex Salmond Former First Minister of Scotland is caught in crowd congestion outside the Munich Football Arena ahead of the UEFA EURO 2024 group stage match between Germany and Scotland at Munich Football Arena on June 14, 2024 in Munich, Germany.
Jó a hangulat az Eb kezdetén!

A megnyitó előtt a kamera a skót szurkolókat követően a két egymás mellett ülő edzőlegendát, Sir Alex Fergusont és José Mourinhót mutatja. A 69 ezer fős müncheni stadion zsúfolásig teli nézőterén a szervezők minden széken elhelyezett lapjait felmutatva a közönség egy óriási színes élőképet formál, benne a német és a skót lobogók színeivel. a helyszínre állítólag legalább 100 ezer skót szurkoló érkezett (egyikük gyalog!), de természetesen nem fértek be mind a meccsre. 

Az Eb-megnyitó a részvevő nemzetek színeibe öltözött táncosok koreográfiájával veszi kezdetét. A

 viszonylag unalmas popdalokra előadott nem túl fantáziadús produkció egyáltalán nem egy kontinenstorna, sokkal inkább egy amatőr iskolai előadás hangulatát kelti. 

Ahhoz képest, hogy milyen unalmas és semmitmondó, meglepően sokáig, legalább 10 percig tart a koreográfia. 

A nézőket láthatóan nem nagyon érdekli mindez, a kamera előtt elszálló papírrepülő és a skót szurkoló által óvatosan a földre helyezett söröspohár is arról tanúskodik, hogy van jobb dolguk.

 Végre megérkeznek a játékosok is, a német csapatkapitány, Ilkay gündogan vidáman mosolyogva, skót társa, Andrew Robertson pedig komoly arccal ékezik a játékoskijáróba. A mérkőzés kezdetén rövid megemlékezést tartanak a német labdarúgás egyik legnagyobbja, a januárban elhunyt Franz Beckenbauer emlékére. Az Eb győztesének díját, a Henri Delaunay-trófeát, az egykori labdarúgó  özvegye Jürgen Klinsmann társaságában viszi be a gyepre. 

Ezt is ajánljuk a témában

A megemlékezést követően a trófea mellett bevonulnak a csapatok, és következnek a himnuszok – elsőként a skótoké, amelyet dudaszóval a háttérben minden játékos és elérzékenyült skót szurkoló lelkesen énekel, majd a német induló, amelyet mind a labdarúgók, mind a nézők visszafogottabban adnak elő. 

A hangerő alapján nem az az érzésünk, hogy a skót szurkolók kevesebben lennének a stadionban – pedig biztosan így van. 

A csapatok lepacsiznak, az Eb-címeres ponyvát lehúzzák a pályáról, és a  pénzfeldobás pedig a skótoknak kedvez, ők választanak térfelet – így helyet is cserél a két csapat, hogy Gunn, a skótok kapusa a saját tábora előtt védhessen, a németek pedig kezdhetnek. 

Germany           Scotland

Németország – Skócia

(5 – 1)

Európa-bajnoki csoportmérkőzés 

Helyszín: München, Munich Football Arena Vezeti: Clément Trupin 

Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich, Kroos – Musiala, Gündogan, Wirtz – Havertz

Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann 

Skócia: Gunn – Hendry, Porteous, Tierney – Raltson, McGregor, McTominay, Robertson – McGinn, Adams, Christie

Szövetségi kapitány: Steve Clarke 

Ahogy az várható volt, a németek az elején többet birtokolják a labdát, a betömörülő skót csapat pedig igyekszik betonvédelmet alkotni. Ennek ellenére Rüdiger hosszú labdájával könnyen fordulhat kapura Wirtz, Gunn azonban kiválóan védett, ám mint kiderült, a Real Madrid által megnkörnyékezett fiatal támadó lesen volt. 

Fizikálisan nagyon kemény meccs ez a német és a skót együttes között, a kék-fehérek egyáltalán nem finomkodnak, ha oda kell lépni a házigazda játékosoknak. 

Egy-egy kósza támadásra futja a skótoktól is az első negyedórában, ám egyértelmű, hogy kinek a labdabirtoklási aránya lesz magasabb ezen a meccsen. A németek kissé idegesen adogatnak – a feketébe öltözött Julian Nagelsmann az oldalvonal mellett fel-alá járkálva nyugtaja játékosait. A 10. pecben az ifjú klasszis Florian Wirtz kap kivál labdát a középen a tizenhatos vonalán és belsővel a jobb kapufára teker, ahonnan befelé padttan a labda, a skót kapus pedig nem tud védeni, vezetnek a németek (1-0). 

Ezt is ajánljuk a témában

Meg is nyugszik a német együttes, és még erősebbé válik a dominanciájuk, a skótok pedig a középpályára fellépve próbálkoznak labdákat szerezni. sok az ütközés, és ezt bizony nem csak a német, hanem a skót labdarúgók is megszenvedik. Pár perc meddőnek tűnő küzdelmet követően Gündogan kiváló indításával Havertz megy el a balszélen, majd visszahúzva középre gurít Musialához, aki egy lövőcselt követően teljes erőből a léc alá lő, ezzel megszerzi a németek második gólját (2-0).  

A 24. percben Musialát egyszerre három skót védő találta el, és úgy tűnt, hogy az egyik rúgás  a tizenhatoson belül történt, ezért a játélvezető a tizenegyespontra mutatott. A VAR hosszú ideig vizsgálta az esetet, mivel nem volt egyértelű az eset, végül tizenegyes helyett szabadrúgást ítéltek. 

A nézők hangosan Toni Kroos keresztnevét kiáltozzák, aki Kimmich és Havertz társaságában áll oda a skót sorfallal szemben, végül utóbbi lövi el, de Gunn jól vetődve védeni tudott. 

A németek hátrébb lépnek, a skót csapat pedig örömmel mozdul ki az edigi szorításból, ám ez veszélyes játék, hiszen  a németek jól passzolnak a középpályássorukon keresztül. Robert Andrich nagyon csúnyán, teli talppal csúszott be Mc Tominay-ra, a bíró pedig egy sárgalappal díjazta az akciót. 

Az első játékrész utolsó negyedórájára minimális mértékben lassult a mérkőzés irama, de továbbra is a németek dominanciája jellemző – 70 százalékban birtokolják a labdát, és a skótoknak méeg egyetlen kapuralövése sem volt a mecsen. A 38. percben Tah lökését követően a német térfél közepéről végezhettek el szabadrúgást, de nem lett belőle gólhelyzet sem. 

A 42. percben újabb óriási gólhelyzete volt a német együttesnek, egy jobb oldali beadást követően Gündogan fejelhetett tisztán középen, de Gunn védeni tudott. 

Az esetet a videóbíró vizsgálta, mert Porteous felrúgta a német csapatkapitányt. A játékvezető megnézte a történteket videón, piros lapot adott a skót védőnek és büntetőt ítélt, amit Kai Havertz végzett el, sikeresen (3-0). A németek háromgólos vezetéssel emberelőnyben zárják az első játékrészt. 

14 June 2024, Bavaria, Munich: Soccer: UEFA Euro 2024, European Championship, Germany - Scotland, preliminary round, Group A, match day 1, Munich Football Arena, Hungarian Prime Minister Viktor Orban (M) before the match.
Az AFP fotósa megtalálta Orbán Viktor miniszterelnököt a nézőtéren
Forrás: Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

***

Amint az várható volt, nagy német fölénnyel indult a második félidő, az első tíz percben Neuert kivéve minden játékos a skót térfélen tartózkodott, akik a megmaradt kilenc emmberrel védekeztek, és láthatóan arra rendezkedtek be, hogy ne kapjanak több találatot, hiszen a végén a gólkülönbség is számíthat esetleg. A németek körbe-körbe passzolgattak, míg egyszer Rüdiger megunta és 35 méterről kapura lőtt, Gunn azonban védeni tudott. 

Szép lassan a skót csapat is feljebb merészkedett volna, de támadásaik nagy részének gyorsan véget vetett a német védelem. A betömörült skót együttessel szemben láthatóan nehezebb dolga volt az egyébként sokkal gyorsabb német csapatnak, de többször mégis veszélyezteni tudtak. 

A nézőtérről szórványosan skót dudák hangja hallatszott, de ez legfeljebb annyira tüzelte fel a vendégegyüttest, hogy a védekezésük jobban működött, mint az első játékrész elején

 – nem is született gól az első negyedórában. 

A németek fiatal szélsője Musiala nagyon élvezte a játékot, villámgyors cseleivel többször is könnyedén verte át a skót védőket, de a befejezés most nem jött össze a csapatnak. A 62. percben Tah kapott megérdemelt sárga lapot egy csúnya becsúszásért, majd kettőt cseréltek a németek, Havertz helyett Sané, Wirtz helyére Füllkrug érkezett. 

Leroy Sané azonnal gólhelyzetbe is került, de erőtlen lövését Gunn könnyedén kapta fel. A 68. percben azonban már nem tudott mit tenni a skót csapat, mert egy középre passzolt labdát Gündogan lábáról még le tudtak szedni a skót hátvédek, ám az érkező Füllkrug izomból felrúgta a bal felső sarokba, így már négy gól volt a különbség a hazaiak és a vendégek között. 

A végére Musiala helyére még bejött a veterán Thomas Müller. Az érkező játékos megtapsoltatta a nézőkkel a lecserélt gólszerzőt, majd megkezdte 130. válogatott szereplését,

 beérve ezzel Lukas Podolskit, és képzeletben behúzva a negyedik vonalat Eb-szereplései mellé. 

A végén Füllkrug rúgott még egy gólt, de ezt les miatt érvénytelenítették – na nem mintha bármit számított volna a negyedórával a vége előtt négygólos vezetése tudatában emberelőnybe focizgató német csapatnak. A németek szórványosan próbálkoztak távoli lövésekkel is, sikertelenül. A 80. percben Kroos is elhagyta a pályát – a nyáron visszavonuló zseniális középpályás megmutatta klasszisát, a meccsen 102 passzt adott, ebből 101 sikeres volt! 

A skótok is cseréltek még egyet, minden mindegy alapon támadni is próbáltak, és a végén még a német tizenhatosig is eljutottak, de gólt nem sikerült szerezniük. A németek azonban – pontosabban Rüdiger  – szereztek egyet nekik!

 Egy szabadrúgást követően a 86. percben a skótok támadója a német hátvéd fejére fejelte a labdát, ahonnan Neuer feje felett a hálóba pattant (4-1). A legvégén még egy másik cserejátékos, Emre Can is betalált (5-1), a Nationalelf pedig magabiztosan nyerte meg a mérkőzést, és önbizalommal telve várhatják a következő csoportmeccset, amelyen június 19-én szerdán épp a mieink ellen fognak majd pályára lépni. 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2024. június 15. 08:27
Frau Steinmeiert ki fogja kezdeni a német sajtó. Túl lelkesen énekelte a német himnuszt. :) A meccs alapján meg nem lehet eldönteni, hogy skótok voltak cudar gyengék, vagy a németek ilyen jók. Valószínűleg mindkettő.
kastellorizo
2024. június 15. 06:02
"Bastyaelvtars 2024. június 15. 01:36 Nekem megvan a jegyem" NER lovag.
gebsi1
2024. június 15. 04:05
A fotón látható egy echte német, niggernek maszkírozva, vagy rosszul látom?
Bastyaelvtars
2024. június 15. 01:36
Nekem megvan a jegyem jövő vasárnapra a skót magyar meccsre. Csak remélni tudom hogy a skótok addig szereznek pontokat és nem rajtunk akarják leverni ezt a mai kurva nagy zakót
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!