Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Itt a kiskapu: mégis indulhatnak az oroszok a párizsi olimpián?

2024. június 21. 18:38

Zászlót és himnuszt is készítenek a tiszteletükre.

2024. június 21. 18:38
Szabó Péter

Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez

Ismét érdekes helyzetbe kerültek az orosz sportolók: mint ismert, az olimpia 128 éves története során számos különböző néven versenyeztek, hiszen sportolóik a múlt század elején voltak már az Orosz Birodalom indulói, majd később szovjetek is, az unió felbomlása után 1992-ben egyesített csapatként, aztán oroszokként, az előző olimpián pedig a doppingbotrány következtében Orosz Olimpiai Bizottság néven „csatáztak” az érmekért. A 2022 óta tartó orosz katonai invázió következtében a 2024-es párizsi olimpián megint egy másik néven indulhatnak majd – írja a CNN.

Miután 2022 februárjában Oroszország Fehéroroszország támogatásával megtámadta Ukrajnát, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta, hogy tiltsák meg az orosz és fehérorosz sportolóknak a nemzetközi sporteseményeken való részvételt.

Néhány hónappal később a NOB bejelentette szándékát, miszerint lehetővé teszi ezen sportolók számára, hogy semlegesként versenyezzenek, hasonlóan az orosz és fehérorosz teniszezőkhöz, akiket az ATP-, WTA- és Grand Slam-versenyeken nemzetiségükre való hivatkozás nélkül mutatnak be.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben azonban még mindig sok vita folyik arról, hogy engedélyezni kell-e az orosz és a fehérorosz sportolók részvételét az olimpián – különösen az ukrán sportolók adtak hangot aggodalmuknak.

A NOB végrehajtó testülete azonban úgy ítélte meg, hogy igazságtalan lenne pusztán az útlevelük alapján megbüntetni a sportolókat. A döntéshozók az engedéllyel lehetővé tennék, hogy nagyon szigorú feltételek mellett néhányan versenyezzenek Párizsban.

Így indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók az olimpián!

Az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók elnevezése egyéni semleges sportoló lesz. Ezeket a sportolókat az AIN rövidítéssel illetik, amely az Athlètes Individuels Neutres francia fordításából (egyéni semleges sportoló) származik, és akkor versenyezhetnek, ha megfelelnek a jogosultsági követelményeknek.

„A háború felelősei, az orosz és fehérorosz államok és kormányok elleni szankciók a 2024-es párizsi olimpiai játékok idejére is érvényben maradnak. 

A sportolók semmilyen hivatalos helyszínen vagy hivatalos rendezvényen nem tüntethetik fel Oroszország vagy Fehéroroszország zászlaját, himnuszát, színeit vagy bármilyen más azonosító jelét”

– áll a NOB közleményében.

Ezt is ajánljuk a témában

A speciális csapat versenyfelszerelését még nem hozták nyilvánosságra, így nem tudni, hogy az egyéni semleges sportolók vadonatúj zászlójának türkiz színeit viselik-e majd, vagy semleges sportruházatot vesznek fel.

Érdekes, hogy győzelmük esetén egy szöveg nélküli himnuszt is játsszanak majd a tiszteletükre.

Versenyezni és olimpiai érmeket nyerni jogosultak, de nem jelennek meg a nemzetek éremtáblázatában, illetve a megnyitó ünnepség hagyományos bevonulásán sem vehetnek részt, bár a NOB kijelentette, hogy „lehetőséget biztosítanak számukra, hogy megtapasztalják az eseményt...”

Ahhoz, hogy a nemzetközi szövetségek meglévő minősítési rendszerén keresztül kvalifikált orosz és fehérorosz sportolók megfeleljenek a szigorú követelményeknek rendkívüli alkalmassági felülvizsgálatot rendelt el a NOB, illetve természetesen meg kell felelniük a doppingellenes követelményeknek is.

Az alkalmasságot az újonnan létrehozott Egyéni semleges sportolói jogosultság felülvizsgáló testület határozza meg, amelynek tagja a kétszeres NBA-bajnok és hatszoros All-Star-bajnok Pau Gasol, aki a NOB Etikai Bizottságát képviseli, az egykori művészi úszó, Nicole Hoevertsz, valamint a korábbi olimpiai asztaliteniszező Ryu Seung-min.

Ezt is ajánljuk a témában

Hányan indulnak az AIN színeiben?

A NOB kijelentette, hogy március 28-ig 12 orosz útlevéllel és hét fehérorosz útlevéllel rendelkező egyéni sportoló kvalifikálta magát a 2024-es párizsi játékokra, de közölte, hogy a játékokon részt vevő sportolók végső számát a folyamat lezárultáig nem hozza nyilvánosságra.

Összehasonlításképpen: Oroszország 330 sportolót küldött Tokióba 2021-ben, míg Fehéroroszország 104-et.

Az is kérdés, hogy Moszkva elfogadja-e a NOB által meghatározott feltételeket, mert közben Oroszország már azt tervezgeti, hogy az év folyamán saját Barátság Játékokat rendez. Az ötletet a NOB nem csak nem támogatta, egyenesen elítélte.

Ezt is ajánljuk a témában

A sportolók kilétére eddig szintén nem derült fény, de elképzelhető, hogy rajthoz áll Párizsban az egykori világelső orosz teniszező, Daniil Medvegyev. A korábbi US Open bajnok elmondta, hogy semleges színekben is szívesen részt venne a párizsi ötkarikás játékokon.

Úgy döntöttem, ha játszhatok az olimpián, akkor ott akarok lenni. Ha nincs fölöttem a zászló, akkor is tudom, ki vagyok, tudom, miért teniszezek. Egész életemben így játszottam”

– jelentette ki Medvegyev a múlt hónapban újságírók előtt.

Ami tehát biztosnak tűnik, egyéni semleges sportolókként indulhatnak az orosz és fehéroroszok Párizsban, a csapatsportágakban azonban továbbra sem színesíthetik a mezőnyt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. június 25. 14:15
Robi54 Indián népirtás, néger rabszolgaság...
survivor
2024. június 25. 14:14
egyéni semleges sportoló lesz Kiherélik/miskárolják őket ?
Mich99
2024. június 24. 01:30
Megint a náci FAROK csóválja a Nato KUTYÁT...
lauderstenonis-2
2024. június 22. 22:52
Egyébként értelmetlen az egész. A legtöbb sportágban már kiosztották a kvótákat és az orosz sportolók részt sem vehettek a kvalifikációs versenyeken. A teniszben a világranglista helyezés számít, így Medvegyev simán ott lehetne Párizsban. Talán még az úszás és az atlétika jöhetne szóba, mert ott szintidőt kell teljesíteni. De mindkét esetben is az a problémája a ruszkiknak, hogy nem indulhattak semmilyen nemzetközi versenyen. Így csak a nemzeti bajnokságon elért eredményeik jöhetnek számításba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!