Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Giorgia Meloni fegyvernyugvást kér az olimpia idejére

2024. június 15. 18:43

Az olasz kormányfő elmondta, hogy az olimpiai játékok idejére szóló béke ötletét Franciaország vetette fel.

2024. június 15. 18:43

Nyitókép: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

A világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) arra szólított fel pénteken lezárult olaszországi csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben – közölte szombaton Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport nevében.

Meloni elmondta: az olimpiai játékok idejére szóló béke ötletét Franciaország vetette fel a tanácskozáson. „Remek javaslat volt, amelyet a résztvevők egyhangúlag támogattak” – mondta az olasz kormányfő a G7-csúcsot lezáró sajtótájékoztatóján.

A párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart.

Az ókori görög olimpiák idején bevett szokás volt, hogy a harcoló felek fegyvernyugvást hirdettek, amely a sportesemény előtt hét nappal kezdődött, és hét nappal utána ért véget, hogy a sportolók biztonságban utazhassanak, és részt vehessenek a megmérettetéseken.

Emmanuel Macron francia államfő már áprilisban jelezte: sürgetni fogja, hogy hirdessenek tűzszünetet a párizsi olimpia idejére, elsősorban a Közel-Keleten, Ukrajnában és Szudánban. Akkoriban Oroszország hűvösen reagált a felvetésre, tartva attól, hogy Kijev erőinek újraszervezésére és megerősítésére használná fel a harcok ideiglenes leállítását.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2024. június 16. 10:39
Fegyvernyugvás? Ez alatt az USA/Nyagat feltöltené az ukrán fegyverraktárakat. A háborús uszító Franciaország/Macron rendezi az olimpiát. Kizárják az oroszokat A nemzetiségeit üldöző uktáronokat favorizálják
Kormánypárti2
2024. június 16. 08:35
Ja. És cserébe az oroszok nem indulhatnak a versenyeken nemzeti színekben. :)
pufi56
2024. június 16. 08:02
Természetesen úgy képzelte, hogy akkor az orosz sportolók is indulhatnak. Mint annak idején a Görögök.
bszakonyi
2024. június 16. 08:02
Ez a nő úgy hülye ahogy van. Tényleg arra számítunk,hogy mellénk áll az EU;-ban? Egy született opportunista !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!