Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Eiffel-torony feldíszítve, Párizstól kezdődhet az olimpia

2024. június 07. 17:07

Kevesebb mint 50 nap múlva rajtol a világ legnagyobb sporteseménye a francia fővárosban. Hogy áll Magyarország?

2024. június 07. 17:07

Nyitókép: MTI/EPA/Teresa Suárez

 

Most már tényleg nem kell sokat aludni a nyári olimpiáig. Pénteken, ötven nappal a játékok kezdete előtt felkerült az olimpiai mozgalom leghíresebb jelképe, az ötkarika Párizs ikonikus épületére, az Eiffel-toronyra. A franciák részéről, akár már kezdődhetne is a világjáték, ám július 26-ig erre mindenkinek várnia kell.

A szervezők mindenesetre most leplezték le a játékok szimbólumának számító installációt a francia főváros, egyben a világ egyik leghíresebb épületén. Éjszaka két óriásdaru emelte magasba a harminc tonnás, újrahasznosított acélból készült jelképet, ami a torony déli, Szajna felőli oldalán az első és a második emeleti kilátóterasz között kapott helyet. Az installációt 100 ezer ledlámpa fénye teszi majd éjszaka is láthatóvá. A karikák átmérője kilenc méter, és a Szajnán sorra kerülő július 26-i megnyitón a sportolók egészen közelről láthatják majd ezeket, míg a strandröplabdázók az épület túloldalán, a Mars-mezőn felépített ideiglenes stadionban versenyeznek majd – írja az MTI.

Számunkra a legfontosabb ugyanakkor az, hogy hány sportolónk fog részt venni az olimpián. Jelenleg 164-en áll a számláló. 

A Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) hétfőn arról tájékoztatta a magyar tagszervezetet, hogy a luzerni kvalifikációs regatta eredményei alapján újraosztott kvótára a magyar női és férfi egypárevezősök, azaz Pétervári-Molnár Bendegúz vagy Gadányi Zoltán a jogosult.

„Az elnökség egyhangú szavazással úgy döntött, hogy a szövetségi kapitány szakmai indoklással alátámasztott javaslata alapján Pétervári-Molnár Bendegúz utazhat a párizsi olimpiára” – áll a hazai szövetség közleményében. Bár a magyarok egyenes ágon nem szereztek ötkarikás indulási jogot, de az újraosztott kvótának köszönhetően az egypárevezős számban induló Pétervári-Molnár ott lehet Párizsban, s ezzel már 164-re nőtt a magyar sportolók száma az idei nyári játékokon. Amúgy a mieink 1932 óta minden olimpián részt vettek evezésben, sajnos az utóbbi években nem sok sikerrel.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt nagyon optimista.

„Minden remény megvan arra, hogy elérjük a 190-es létszámot, amely a legmerészebb álmainkat is felülmúlná”

– mondta a sportvezető. Szöul olimpiai bajnoka hozzátette: a vívók soha nem látott létszámban képviseltetik magukat, az úszók esetében a nagy létszám nem akkora meglepetés, „ám a csapatszellemet a csapatsportágak jelenléte erősíti leginkább, ezért is örülünk, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint négy együttesünk is jelen lesz Párizsban” – nyilatkozta Gyulay.

A nyári olimpiát július 26-tól augusztus 11-ig rendezik a francia fővárosban, de már 24-én elkezdődnek a küzdelmek. A paralimpiára augusztus 28-tól szeptember 8-ig kerül sor.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48-2
2024. június 08. 08:54
Addig még biztosan lesz néhány "meglepetés".
ringwoodite
2024. június 08. 04:46
Minek rendez olimpiat ha kozben harcolni is akar. Az olimpia "szellemisegeben".
zrx8
2024. június 07. 20:44
Na és a Szajna szarának mennyi a víztartalma ?
Obsitos Technikus
2024. június 07. 17:37
Jellemzően franciák. A tetves fejbőr eltakarva rizsporos parókával, a hónapos testszag párizsi parfümmel, a nyakig szaros Szajna feldíszített Eiffellel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!