Németország
ÉLŐ
Dánia

Búcsúzott egy magyar csúcs, de jött helyette kettő új – íme, 8 rekord az idei Eb-csoportkörből!

2024. június 27. 05:59

Király Gábor helyett két fiatal magyar csillag került be az Európa-bajnokságok történelemkönyvébe.

2024. június 27. 05:59
CSOBOTH Kevin
Szabó Péter

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerda este véget ért a 17. labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre, amely számtalan rekordot tartogatott a szurkolók és a statisztikusok legnagyobb örömére. Aminek magyar szempontból nem örülhettünk: megdőlt Király Gábor korrekordja. Mint ismert, 2016 óta 40 évével a legendás magyar kapus tartotta a legidősebb pályára lépő játékos csúcsát, ám a portugál Pepé 41 évesen szerepelt a Portugália–Csehország csoportmérkőzésen, így a rutinos védő az új rekorder, azóta pedig már egyszer meg is javította saját „legjobbját”.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy magyar csúcstól tehát búcsút vettünk, jött azonban helyette kettő másik. Az idei Eb csoportkörében megdőlt a korrekord, a leggyorsabb gól és a legidősebb gólszerző rekordja, de a szívünkhöz legközelebb álló csúcs a legkésőbb született gólhoz kapcsolódik. Nézzük, melyek fűződnek a jelenlegi magyar válogatotthoz!

Korrekorderek

Az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb csapatkapitánya: Szoboszlai Dominik, aki a Svájc elleni Eb-bemutatkozás során 23 évesen vezette csatába a mieinket. A liverpooli középpályás a csoportkörben meg is villantotta kapitányi erényeit: apróbb sérülése ellenére végig robotolt a meccseken, és ugyan volt már kapura veszélyesebb időszaka,

a skótok elleni sorsdöntő csatában, a Varga Barnabás sérülésére adott reakcióival megmutatta, miért is építette rá a nemzeti csapatot Marco Rossi.

Ezen a tornán Szoboszlait két 25 éves játékos követi a legfiatalabb csapatkapitányok sorában, a dallamos nevű világklasszis olasz kapus, Gianluigi Donnarumma és a franciák törött orrú csillaga, Kylian Mbappé. A sor másik végén „természetesen” Cristiano Ronaldo áll, aki 39 évesen minden idők legidősebb Eb-csapatkapitánya, de azzal is egyedülálló rekorder lett, hogy hatodik Európa-bajnokságán lépett pályára – a Portugáliában rendezett 2004-es torna óta egyről sem hiányzott!

Ronaldo a törökök elleni gólpasszával ráadásul egy újabb hihetetlen rekordot állított fel, hiszen ez volt a nyolcadik alkalom, hogy Eb-meccsen gólpasszt adott, és ezzel ő lett az Európa-bajnokság történetének legtöbb asszisztját jegyző labdarúgója.

Az UEFA adatai szerint Ronaldo mostantól nem kevesebb mint öt mutatóban rekorder az Európa-bajnokságok 1960 óta íródó történetében.

A portugál világklasszis lőtte a legtöbb gólt (14), a legtöbb tizenegyesgólt (3), ő játszotta a legtöbb Eb-meccset (28) és övé a legtöbb játékperc (2399).

Az idei tornán a legfiatalabb játékos rekordja is megdőlt: Lamine Yamal Spanyolország horvátok elleni bemutatkozásán a kezdőcsapatban kapott helyet. Luis de la Fuente szövetségi kapitány egészen a 86. percig a pályán is hagyta az ifjú klasszist, aki 16 évesen és 338 naposan egy gólpasszal tette emlékezetessé a nagy napot. Az asszisztot a 32 éves Dani Carvajalnak osztotta ki, a Real védője éppen 16 évvel ezelőtt volt 16 éves...

Ezt is ajánljuk a témában

Rekordot jelentő gólok

Az Eb-k leggyorsabb gólját az albán Nedim Bajrami szerezte, akinek mindössze 23 másodpercre volt szüksége, hogy betaláljon az olaszok ellen. A címvédő aztán öt perc alatt még a félidő első felében fordított, a leggyorsabb gól rekordjára azonban büszke lehet a balkáni együttes, amely végül egyetlen ponttal búcsúzott a tornától.

A rendes játékidőben született légkésőbbi gólok listáján újabb magyar dicsőségnek örülhetünk: Csoboth Kevin SKÓTOK ELLENi GÓLJA a 100. percben esett, így ez a találat érdemelte ki a rekordot jelentő büszke címet.

Ez az Eb-k történetének tehát a legkésőbbi, még rendes játékidőben született gólja, amely számunkra azért is emlékezetes marad, mert sokáig úgy tűnt, ezzel a góllal Stuttgartban kiharcoljuk a nyolcaddöntős szereplést – ám az angolok és a portugálok végül másképp akarták!

A legidősebb gólszerző a 38 éves és 9 hónapos horvát Luka Modric lett, aki az olaszok ellen a 3. fordulóban előbb kihagyott egy büntetőt, majd egy perccel később közelről mattolta Donnarummát. Horvátország végül búcsúzott a tornától, így a Real Madrid 39. évében járó világklasszisa nagy eséllyel ezzel le is zárta válogatott karrierjét.

Már a selejtezőben eldőlt

A leggyorsabb játékosok listáját böngészve nem éri meglepetés azokat, akik követik az európai klubfutballt, hiszen Micky van de Ven, a Tottenham Hotspurs holland védője a Premier League-ben is a leggyorsabb, 37,38 km/h a csúcssebességére vonatkozó adat a neve mellett, és az Eb-n sem lassít. A 23 éves, ereje teljében lévő játékos eddig a lengyelek és az osztrákok ellen kapott lehetőséget. Az Eb-n mért leggyorsabb játékos a szlovén Benjamin Sesko, aki 35,9 km/h-val repesztett.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesség, hogy a góllövőlistát az öngól „vezeti”, hét játékos is betalált a saját kapujába a csoportkör alatt, amely egyrészről rengeteg, az előző Eb fényében azonban mégsem, hiszen 2021-ben még ennél is több, nyolc öngól született a csoportkörben!

Minden idők legtöbb sárga lapját egy torna alatt az olasz válogatott kapta nyolc évvel ezelőtt, akkor 18-at gyűjtöttek Conte tanítványai, az idei Eb-n azonban megdőlhet ez a csúcs, mert a törökök már most, a csoportkör után 16-nál tartanak!

De azt is érdemes megemlíteni a különleges statisztikai adatokkal kapcsolatban, hogy a kifejezetten gólszegény C-csoportban Dánia és Szlovénia is három ponttal, három döntetlennel, két szerzett és két kapott góllal zárt,

de még a tornán szerzett sárga lapok száma is megegyezett a két együttesnél (6-6), így egyes hírek szerint az UEFA szabályai szerint a selejtezőben elért eredmények rangsoroltak, mások szerint egy szlovén stábtag által kapott sárga lap döntötte végül el a dánok javára a mérleget.

A kvalifikáció során is egy csoportban szerepeltek, és miután a dánok Ljubljanában 1–1-es döntetlent értek el, Koppenhágában azonban 2–1-re legyőzték dél-nyugati szomszédainkat – végül az északiak végeztek a C-csoport második, Oblakék pedig a kvartett harmadik helyén. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 328 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobby024
2024. június 27. 14:31
Az idegen szívűeknek: Németország:831millió euró Svájc:281,5 millió E, Magyarország 165 M. E. Ebből a túlértékelt Szoboszlai értéke 70M.E.
Hobby024
2024. június 27. 13:07 Szerkesztve
AMENNYIT BELETESZEL, ANNYIT VESZEL KI BELŐLE. BEFEKTETÉS NÉLKÜL NINCS ÜZLETI SIKER. Az 1970-es évektől MO-on nem épült station. A labdarúgásunkat a mexikói vb. óta szisztematikusan tönkretették. Stadionok nem épültek, a pályák libalegelő szintűek voltak. Az utánpótlás nevelését felszámolták, szitokszó lett futballistának lenni. Az Orbán kormány kezdte újra felkarolni a futballt. A FIFA ranglistáján a 76. helyről a 27. helyig jutottunk. Norvégiát, Svédországot, Romániát, az oroszokat előzzük ezen a listán. Egy politikai kurzus épült fel az olyan liberális hülyékből, mint Tommaso, akiknek fáj a másik öröme. Az FTC évek óta csoportkörös, a válogatott most már rendszeres részvevője a világversenyeknek. Óriási a fejlődés. Az ilyen megkeseredett idióták el sem tudják képzelni, mit jelent a Himnusz, vagy a Nélküled éneklése 70ezer torokból. (A Puskás aréna minden nemzetközi mérkőzése teltházas volt). TE SZERENCSÉTLEN!!!!
v4nmeeg1p3psid
2024. június 27. 08:38
Érdekelne, ki kötötte meg a leggyorsabban a cipőfűzőjét ezen az EB-n. Eddig.
Tommaso
2024. június 27. 08:29
Az un-fair gerincteIen hataIommániás FIDESZ képteIen úriemberek módján vesziteni Ezt Iáttuk 2002-ben, 2006-ban, és Iátjuk több, idei váIasztáson és az EB-s kudarc magyarázgatásakor is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!