Messi-ügy – miért választotta az argentin világbajnok Barcelona helyett Miamit?

2023. június 08. 18:00

Nem kis meglepetést okozott a bejelentés, hogy Lionel Messi az Inter Miamihoz igazol, hiszen szinte mindenki azt várta, hogy visszatér a Barcához. Összefoglaltuk, mi áll a történtek hátterében.

2023. június 08. 18:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Egyre érdekesebb/meglepőbb fordulatokat hoz Lionel Messi átigazolási ügye. Ismert, a tavalyi világbajnoki címmel pályafutását megkoronázó aranylabdás argentin labdarúgó június 7-én bejelentette, hogy a részben David Beckham tulajdonában álló, az amerikai profi labdarúgóligában (MLS) szerepló Inter Miami együtteséhez szerződik.

A hivatalos szerződést még nem írták alá, és egyelőre a klub is csak egy sejtelmes videót tett közzé a Twitteren:

Ugyan a klubot régóta emlegetik Messi egyik célpontjaként, de a döntés mégis meglepte a közvéleményt, hiszen az elmúlt időszakban szinte mindenki biztosra vette, hogy a játékos, a kétéves párizsi kalandot követően „hazatér” legnagyobb sikerei színhelyére, és az FC Barcelonához igazol. Mégsem így történt, és a döntés okai egyelőre nem egyértelműek. 

Messi a Barcelonába szeretett volna menni

A világsztár édesapja – és egyben menedzsere – Jorge Messi a napokban elszólta magát, és egyértelművé tette, hogy Messi nagyon szeretne visszatérni a katalán klubhoz. Ez persze nem újdonság, Messi két éve sem önszántából távozott, az FC Barcelonát otthonának tekinti, és ez a klub is így gondolja.

Gerard Romero, a spanyol labdarúgás világában mindig tájékozott újságíró korábban 80 százalék esélyt adott Messi visszatérésére, de a mértékadó labdarúgópiaci portál, a Transfermarkt pletykaindexe szerint is 89 százalék volt az esélye, hogy a felek hamarosan aláírják a szerződést (a német portál ritkán téved nagyot, ha ekkora esélyt adnak egy átigazolásra, az szinte biztos, és csak valami technikai malőr, vagy vis maior helyzet miatt hiúsul meg).

Messi az elmúlt időszakban többször járt Barcelonában, és nem csak a szokásos baráti látogatáson, 

hanem tárgyalt is a klub vezetésével. Erről maga is beszélt utólag: „Xavival rengeteget beszéltem az utóbbi időben egy esetleges visszatérésről, jóval többet mint az elnökkel, Joan Laportával. Úgy tűnt, visszatérhetek, de nem így alakult. Úgy volt, a La Liga mindent elfogadott, ami ehhez kellett volna, de a klubnak túl sokat kellett volna áldoznia értem.”

A Financial Fair Play közbeszólt

Messi visszatérése tehát elvileg sínen volt, az egyetlen nyitott kérdés, az volt, hogy a Barcelona képes lesz-e megteremteni az igazolás anyagi feltételeit. Itt nem a játékos fizetéséről van szó, hanem arról, hogy klub a Financial Fair Play szabályainak is megfeleljen.

Ez pedig nem volt könnyű feladat, mert katalán labdarúgóklub gazdasági helyzete nem volt épp a legjobb az elmúlt években – és akkor nagyon óvatosan fogalmaztunk. Romero értesülései szerint a Barcelona illetékesei keményen dolgoztak az üzlet létrejöttén, ennek érdekében pedig két játékos távozását és fizetések csökkentését is tervezik, hogy az érkező játékosoknak – köztük Messinek – „helyet csináljanak”.

Hogy ez mennyire volt igaz, nem tudni biztosan. Messi június 8-i nyilatkozata szerint ő is értesült róla, hogy a Spanyol Labdarúgó-szövetség és a La Liga (spanyol elsőosztályú profi labdarúgó bajnokság) jóváhagyta a Barcelona gazdasági terveit, azaz engedélyezte a transzfert, de bizonyos feltételek még nem teljesültek. 

Barcelonai pályafutásom alatt sok olyan dologgal vádoltak meg, ami nem volt igaz, és belefáradtam, nem akarok átmenni ezen” – fogalmazott.

A játékos Fabrizio Romano szerint beszélt arról is is, hogy a Barcelonánál sem volt mindenki meggyőződve arról, hogy a klubnak jót tenne, ha visszatérne. Ezzel kapcsolatban azt monda: 

Messi felidézte a katalán klubtól, két évvel ezelőtt történt viharos távozását is. „Nagyon szerettem volna visszatérni a Barçába, ez volt az álmom. De nem szerettem volna abba a helyzetbe kerülni, mint távozásomkor, két éve: csak várni és nézni, hogy mi lesz, miközben a sorsom más kezében van ... Én akartam meghozni ezt a döntést, magamra és a családomra gondoltam”. 

A Financial Fair Play (FFP) az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által 2010-ben bevezetett pénzügyi szabályrendszer, amely előírja, hogy az egyesületek tartsák fenn a pénzügyi egyensúlyt, tehát a kiadásaik – beleértve a játékosok fizetését, és szerződtetésük költségeit – nem lehetnek magasabbak, mint a bevételeik (pontosabban csak ideiglenesen, és szigorúan meghatározott mértékben). A 2000-es években addig elképzelhetetlen mértékben kezdett emelkedni az európai klubfutballban forgó pénz mennyisége, és ez a folyamat ma is tart. A sportfogadásban, a tévéközvetítésekben és a marketingben mozgó pénzek növekedésével a labdarúgók játékjogának ára, és fizetésük is az egekbe szökött. Emellett megjelentek a piacon a külföldi (jellemzően kínai, arab, orosz, amerikai) nagybefektetők, akik óriási összegeket pumpáltak egyes klubokba. Mindez azt eredményezte, hogy nőtt az egyenlőtlenség a gazdagabb és a szegényebb egyesületek között, ami a korábbinál is kiegyensúlyozatlanabbá tette a versenyt. Számos labdarúgóklub annak érdekében, hogy versenyképes maradhasson, rendszeresen túlköltekezett és óriási adósságokat halmozott fel (több közülük csődbe is ment, például a Parma, vagy a Fiorentina). Az egyenlőtlenség csökkentése, és az eladósodás megakadályozása érdekében vezette be az UEFA a pénzügyi fair play rendszerét. Ennek értelmében a kluboknak rendszeresen pénzügyi beszámolót kell benyújtani az szervezet részére, amely hároméves ciklusokban vizsgálja a klubok gazdálkodását, pénzügyi mérlegét. Az eredeti szabályok szerint a kiadások ebben az időszakban összesen 30 millió eurónyi veszteséget könyvelhetnek el, amennyiben ebből 25 milliót a tulajdonos saját forrásból fedez. Az FFP szabályait 2022-ben módosította az Európai Labdarúgó-szövetség, az új szabályok szerint a lehetséges veszteség 60 millió euró, viszont a bevételeknek csak 70 százalékát fordíthatják a csapatok átigazolásokra (ideértve az ügynöki díjakat is) és bérekre. 

 az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által 2010-ben bevezetett pénzügyi szabályrendszer, amely előírja, hogy az egyesületek tartsák fenn a pénzügyi egyensúlyt, tehát a kiadásaik – beleértve a játékosok fizetését, és szerződtetésük költségeit – nem lehetnek magasabbak, mint a bevételeik (pontosabban csak ideiglenesen, és szigorúan meghatározott mértékben). A 2000-es években addig elképzelhetetlen mértékben kezdett emelkedni az európai klubfutballban forgó pénz mennyisége, és ez a folyamat ma is tart. A sportfogadásban, a tévéközvetítésekben és a marketingben mozgó pénzek növekedésével a labdarúgók játékjogának ára, és fizetésük is az egekbe szökött. Emellett megjelentek a piacon a külföldi (jellemzően kínai, arab, orosz, amerikai) nagybefektetők, akik óriási összegeket pumpáltak egyes klubokba. Mindez azt eredményezte, hogy nőtt az egyenlőtlenség a gazdagabb és a szegényebb egyesületek között, ami a korábbinál is kiegyensúlyozatlanabbá tette a versenyt. Számos labdarúgóklub annak érdekében, hogy versenyképes maradhasson, rendszeresen túlköltekezett és óriási adósságokat halmozott fel (több közülük csődbe is ment, például a Parma, vagy a Fiorentina). Az egyenlőtlenség csökkentése, és az eladósodás megakadályozása érdekében vezette be az UEFA a pénzügyi fair play rendszerét. Ennek értelmében a kluboknak rendszeresen pénzügyi beszámolót kell benyújtani az szervezet részére, amely hároméves ciklusokban vizsgálja a klubok gazdálkodását, pénzügyi mérlegét. Az eredeti szabályok szerint a kiadások ebben az időszakban összesen 30 millió eurónyi veszteséget könyvelhetnek el, amennyiben ebből 25 milliót a tulajdonos saját forrásból fedez. Az FFP szabályait 2022-ben módosította az Európai Labdarúgó-szövetség, az új szabályok szerint a lehetséges veszteség 60 millió euró, viszont a bevételeknek csak 70 százalékát fordíthatják a csapatok átigazolásokra (ideértve az ügynöki díjakat is) és bérekre. 

Kapott, vagy nem kapott ajánlatot Messi a Barcától?

Messi tett egy kijelentést, amely elsőre meglepőnek tűnhet. Úgy fogalmazott, „az igazság az, hogy még addig sem jutottunk el a Barcelonával, hogy a szerződésről beszéljünk. Küldtek nekem egy ajánlatot, de semmi hivatalos. Sosem beszéltünk fizetésről. Ettől függetlenül

Fabrizio Romano olasz sportújságíró szerint Messi arról is beszélt, hogy nem biztos benne, hogy Barçelona mindent megtett, hogy a visszatérése érdekében. „Őszintén, csak azt tudom, amit Xavi mondott nekem...” – mondta a játékos.

A Barcelona Messi átigazolásának bejelentésére reagáló hivatalos közleménye azonban kissé ellentmond a játékos nyilatkozatának. A klub honlapján az alábbi szöveget tette közzé„Június 5-én, hétfőn Jorge Messi, a játékos édesapja és képviselője tájékoztatta Joan Laportát, a klub elnökét arról, hogy

Laporta elnök megérteti és tiszteletben tartja Messi döntését, hogy egy olyan bajnokságban akar versenyezni, ahol kevesebb elvárás nehezedik a vállára, távolabb van a reflektorfénytől, és attól a nyomástól, amelynek az elmúlt években ki volt téve. Joan Laporta és Jorge Messi is megegyeztek abban, hogy együtt dolgoznak annak érdekében, hogy a Barça szurkolói részéről megfelelő tiszteletadással tisztelegjenek egy olyan labdarúgó előtt, akit a Barça szeretett, szeret, és mindig is szeretni fog.”

A Barcelona szurkolóit Messi is megemlítette, mondván „Melengette a szívemet, amikor a nevemet skandáló Barcelona-szurkolókról láttam videókat, vagy amikor ezt élőben éltem át... Furcsa volt számomra végignézni Sergio Busquets, Jordi Alba, Gerard Piqué és a többiek távozását, szerettem volna én is így búcsúzni a klubtól... Furcsa volt az is, hogy a Barca-szurkolók úgy skandálták néha a nevem, hogy már ott sem voltam.” 

Messi: Nem a pénzen múlt a döntésem, Európában csak a Barcelonánál szerettem volna játszani

Egy biztos: Messi oldaláról ez az egész biztosan nem a pénzről szól – pontosabban nem az ő pénzéről. Az argentin világsztárnak a hírek szerint hihetetlen összeget, a szaúdi Al-nasszr által Cristiano Ronaldonak fizetett bér dupláját, 400 millió eurót ajánlott a szintén az arab ország bajnokságában szereplő Al-hilal vezetése.

Messi mégis elutasította az araboktól kapott mesés ajánlatot, ráadásul a hírek szerint ingyen is vállalta volna a játékot a Barcelonánál.

Ezzel kapcsolatban a labdarúgó így fogalmazott: „Ha a pénzen múlt volna a döntésem, Szaúd-Arábiába mentem volna. Nagyon sok pénzt ajánlottak nekem, de nem ez volt a lényeg. Az igazság az, hogy kicsit sem ez alapján hoztam meg a döntésem. Több európai csapattól is kaptam ajánlatot, de ahogy már mondtam, csak a Barcához szerettem volna igazolni, ha maradok. Így, hogy az nem jött össze, kipróbálok valami újat Miamiban”

A fél Barcelona Miamiba igazol?

Messi és az Inter Miami kapcsolata nem újkeletű. David Beckham klubja régóta csábítja az argentin játékost, és többször is felreppent a hír, hogy hozzájuk igazol. 

Egyes pletykák szerint

létezett egy olyan forgatókönyv is, hogy Messi a Miamihoz szerződik, a floridai csapat pedig kölcsönadja a következő szezonra a Barcelonának,

ezzel megkerülve a pénzügyi szabályok miatt kialakult akadályokat. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy nem ez a verzió valósul meg, és Messi jövőre az MLS-ben játszik majd. És amennyiben a floridai klub ambíciózus célkitűzései megvalósulnak, nem is lesz barátok nélkül, hiszen a hírek szerint

A három kiszemelt Luís Suárez, Sergio Busquets és Jordi Alba, akik minden bizonnyal szívesen játszanának újra együtt Messivel. Végül is hosszú távon az is megoldás lehet, hogy a Miami az egész Barcelonai csapatot leigazolja, majd átnevezik a klubot FC Barcelonára. 

Nyitókép forrása: (Fan) Leo Messi, Twitter

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. június 08. 19:46
Mert rasszista és ki nem állhatja az arabokat, ahogy én sem. :)
Box Hill
2023. június 08. 19:39
Miért, miért. Közelebb van Argentínához.
Deotex
2023. június 08. 19:09
Levezetés sok szórakozási lehetőséget tartogató helyen. A válasz az élet maximális élvezete. Van miből élvezni az életet.
Hair is on Ford
2023. június 08. 18:50
Mert máshová nem kellett azért bazdmeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!