Vasárnap a vízilabdázó fiúknak szurkolhatunk

2021. augusztus 07. 18:48

A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnap fél hétkor a bronzéremért ugrik medencébe. Ekkor rendezik többek közt a női kézilabda, kosárlabda és röplabda döntőit is. 13 órától pedig kezdődik az olimpia záróünnepsége.

2021. augusztus 07. 18:48
null
Edvi László

Minden jó, ha jó a vége – tartja a magyar közmondás. Ezt talán úgy kellene időlegesen módosítani, hogy minden jó, és jó lehet a vége is. Sokan ugyan abban reménykedtek, hogy a magyar válogatott a döntőben szerepel majd, de legyünk őszinték, most nincs olyan világverő csapatunk, mint volt az évezred első évtizedében.

És harmadiknak lenni a világon nem éppen rossz dolog, úgyhogy szurkoljunk a fiúknak, hogy a lányokhoz hasonlóan éremmel jöjjenek haza!

Hat óra 40 perckor úsznak rá a labdára először a magyar és a spanyol válogatott pólósai, hogy eldöntsék: ki viheti haza a bronzérmet. Furcsa volt ez a torna, elsősorban a kiírás miatt. Mindenki tudta, hogy egy jobb OBII-es társulatunk is továbbjutna a csoportból. Ugyanis az öt ellenfél közül csak kettőt kellett megelőzni.

A helyek földrészek közötti elosztása miatt így kerülhetett a mi hatosunkba, a házigazda Japán mellé még Dél-Afrika, míg a másikba Kazahsztán és Ausztrália. A sportágak többségében egyebek mellett az is vonzó, hogy nem mindig a jobbik nyer, de vízilabdában az teljesen kizárt, hogy ezen négy ország közül bármelyik megelőzzön valakit a tőle sokkal magasabban jegyzett nyolc közül. Ennek megfelelően 

a mi csoportunkban Dél-Afrika mínusz 96-os gólkülönbséggel zárt az utolsó helyen,

míg a csak tőle pontot szerző Japán azért mínusz 1-el, mert még ő is 24-9-re verte az Afrikát képviselő csapatot. És mert a házigazdát a továbbjutó (és fényévekkel előtte járó) négyes tagjai nem akarták hazai medencében „agyonverni”.

A másik csoportban Kazahsztán zárt ötször megalázva, és ott is csak egy váratlan eredmény született: Ausztrália legyőzte Horvátországot, de ezzel sem tudott a legjobb nyolc közé kerülni. Ezekkel a találkozókkal senkinek nem sikerült ráhangolódni az így gyakorlatilag öt napossá váló tornára, mindenki csak feleslegesen játszadozott az első tíz napban. És a nézőknek is unalmas volt.

Ha nem négy-négy, hanem két-két csapat ment volna a rájátszásba, akkor lett volna értéke az első öt-öt találkozónak. Tudom, erre sokan felszisszennek, hogy akkor mi sem vagyunk az elődöntőben, de ez így nem igaz. Mert akkor már az első, Görögország elleni meccsen is pörgött volna a csapat, és ez nem ártott volna neki. Mert

az első öt meccs kedélyes fürdőzése után a horvátok ellen még valahogy beindult, ám a görögök elleni második mérkőzésen már végképp hagyta magát elaltatni.

Néhány év múlva már semmire nem emlékszünk a mi szereplésünkből. Ám lehet, hogy már néhány hét múlva sem! Jó lenne a nyolcadik találkozón valami felejthetetlenül jó produkcióval kirukkolni, hogy ez ne így legyen! A bronzmérkőzés után fél 10-től lesz a Görögország- Szerbia döntő. Ez emberi számítás szerint 11 körül ér véget. Ezt követően lesz az idei olimpia utolsó éremátadója.

Kézilabda, kosárlabda, röplabda és maratoni futás

Előtte viszont lesz még néhány helyen medálosztás, ugyanis vasárnap a pólósokén kívül még 12 éremkollekció talál gazdára. Lesz olyan verseny is, amely csak ekkor kezdődik. A mi időnk szerint nulla órakor, vagyis a felkelő nap országában akkor, amikor még éppen felkelt a nap. Akik az elmúlt 15 napban követték az eseményeket azok tudják, hogy az elviselhetetlen klíma miatt a nagy energiát felemésztő szabadtéri eseményeket ottani idő szerint kora reggel kénytelenek kezdeni. A maratoni futásnál nagyobb megterhelés pedig alig van!

Ezért rajtolnak az utolsó futószám résztvevői tokiói idő szerint hét órakor.

Akik hozzászoktak az éjszakázáshoz az elmúlt két hétben, azok most már tartsanak ki! A maratoni futók beérkezése után döntőt rendeznek még két férfi és két női súlycsoportban ökölvívásban, és három pályakerékpár versenyben. Négy órakor kezdődik az egyik leglátványosabb sportágban, a ritmikus gimnasztikában a kéziszer-csapatok küzdelme.

Magyar idő szerint fél ötkor rendezik a finálét női kosárlabdában, fél hétkor női röplabdában, nyolckor női kézilabdában.

A szervezők előzetesen tökéletesen kalkuláltak a program beosztását illetően, hiszen a Japán-Egyesült Államok kosármeccs kezdési ideje a rendező országban vasárnap fél 12-kor lesz, Amerikában a keleti parton szombat este fél 11-kor, a nyugati parton fél nyolckor. Mindenütt garantált a tv-közvetítés óriási nézettsége, kivéve Európában. Nekünk a kézidöntő lesz remek időben, hisz az erőviszonyokat ismerve, biztos volt, hogy itt két európai csapat csap össze. Így is lesz: a negyeddöntőben a magyarokat búcsúztató norvégokat kiütő oroszok a franciákkal találkoznak.

Ezen a tornán másodszor, ugyanis a „mi csoportunk” negyedik fordulójában már megmérkőzött a két csapat. Olyan szituációban, hogy a vesztesnek még a nyolc közé jutása is veszélybe kerülhetett. Az oroszok egy góllal nyertek, és ezt követően a franciáknak minden meccsüket meg kellett nyerni. Megnyerték, és így döntőt vívhatnak. A szintén az öreg kontinensen érdeklődésre számot tartó pólófinálét is a reggeli mellé kapjuk.

Erről már volt szó. Persze még sokat lesz is, ahogy a lassan záruló olimpia többi eseménye is még egy ideig uralja a híradásokat. Ám mielőtt még elaludna láng szedjük még egyszer össze az erőnket, egy jó kis éjszakai televíziózásra! Mert vasárnap estétől már nem várnak ránk ilyen klassz programok. Magyar idő szerint 13 órakor kezdődik a záróünnepség, aztán már csak emlék lesz a 16 éjszakás virrasztás.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2021. augusztus 08. 10:11
És el is hozták az érmet.
Kürti Gábor
2021. augusztus 08. 08:57
25 éve volt csak ennél több érmünk. Jó olimpia volt!
Knerten
2021. augusztus 08. 06:55
Van világverő csapatunk, csak a görög meccs előtt rosszul aludtak, vagy nem tudom, mi volt velük.
Mich
2021. augusztus 08. 06:54
Még egyszer: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!