Jó hírek érkeztek: élénkülhet a külső kereslet

2024. szeptember 05. 13:03

A friss KSH-adatok alapján a hazai exportot továbbra is különösen a német gazdaság gyengélkedése befolyásolja, ám végre a német iparban nőttek az új rendelések, kérdés, hogy ez a trend tartós marad-e. Jövőre, a külső kereslet várható élénkülésével, valamint a nagyberuházások termőre fordulásával az export ismét gyorsabb ütemben nőhet.

2024. szeptember 05. 13:03

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Júliusban úgy az export, mint az import értéke nőtt éves alapon, az előbbi 4,3, míg az utóbbi 7,9 százalékkal, ennek köszönhetően a külkereskedelmi többlet szűkült.  

Fontos, hogy a KSH az első becslés keretében csak értékindexeket közöl, és az elmúlt hónapokban a cserearány fokozatosan javult, vagyis az exportárak nőttek gyorsabb ütemben. Emiatt a volumenét tekintve kisebb lehetett a különbség a két index között, viszont árhatástól szűrve érdemi növekedést csak az import mutathatott júliusban. 

Remény a német gazdaságban 

Az export esetében a legnagyobb problémát továbbra is a külső kereslet, azon belül is kiemelten a német gazdaság gyengélkedése jelenti. Viszont  

a német iparból az utóbbi időszakban kedvezőbb hírek érkeztek, júniusban és júliusban is érdemi ütemben, 4,6, illetve 2,9 százalékkal nőttek az onnan érkező új rendelések havi alapon. Viszont továbbra is jelentős a bizonytalanság, hogy ez a folyamat tartós lesz-e, vagy csak átmeneti. 

Óvatosabb beruházások, de bővülő fogyasztás 

Az import esetében az év eleji mérséklődésben szerepet játszott a beruházások visszafogása, valamint a lassabb exportdinamika, amelyet ellensúlyozott a fogyasztás bővülése. Az csak a részletes adatokból derül ki, hogy a mostani növekedés mögött a fogyasztás további élénkülése húzódik-e meg, vagy ez már a beruházások és az export felfutásának az előszele, tekintve, hogy mindkét tevékenységnek jelentős az importigénye. 

Mi várható a jövőben? 

Habár a termék-külkereskedelmi mérleg többlete most csökkent, várhatóan nem fordul tartósan hiányba a következő hónapokban sem, miközben a szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg aktívumával együtt a folyó fizetési mérleg többletét is biztosítja.  

Jövőre pedig a külső kereslet várható élénkülésével, valamint a belépő nagyberuházások termőre fordulásával az export ismét gyorsabb ütemben nőhet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 06. 15:17
A Marci is egy nagy szélhámos,a Robokuty meg egy idióta… A potrohos tolvaj pedig leszarja,ami történik…. Kádár népe a megszokott szopóágon… Bese Gergő áldásával…🫢
Namond
2024. szeptember 05. 19:15
A hazai gazdaság fellendüléséhez az eszement és hazug Nagyon Marha minisztert át kell irányítani közmunkára, még mi előtt ráveszi Matolcsy utódját további inflációt okozó pénzkibocsájtásra, melynek következtében ismét infláció és ezért árdrágulás lesz. 2010-ben 100 eurónyi export bevétel, kb 27 000 bajnai féle rézpetákot ért. 2024-ben 100 eurónyi export bevétel, kb 40 000 orbán féle fabatkát ér. Ez 2010-2024 között nem gazdasági növekedés, hanem pénzhamisítás. A NemzetMegvezető és esztelen orbánfan környezete nem képes felfogni, hogy a forint vásárlóértékének javítása felér egy béremeléssel, növeli a forint iránti globális pénzpiaci bizalmat és csökkenti a "keményvaluta kitermelés költségét, ami talán még többet ér.
Namond
2024. szeptember 05. 15:54
//index.hu/gazdasag/2024/09/05/matolcsy-gyorgy-mkt-kozgazdasz-vandorgyules-magyar-gazdasag-orban-viktor-jegybank-mnb/
Typhoon
2024. szeptember 05. 14:17
Amikor a német gazdaság tüsszent, a magyar gazdaság megfázik – ( Az eredeti, "When America sneezes, the UK gets a cold.")
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!